Mısırlı golcü Galatasaray’a çare olacak mı?

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Türk futbolunun birçok rekoruna sahip Galatasaray, en fazla gol kralı çıkaran kulüp olma özelliğini de elinde bulunduruyor. Ancak sarı-kırmızılı ekibin son iki yılda forvetten yana yüzü gülmedi. Süper Lig’deki ilk sezonunda gol kralı olan Gomis’i sattıktan sonra kadroya katılan Mbaye Diagne ve Radamel Falcao derde derman olmadı. Falcao müzmin sakat çıktı, Diagne ise attığı gol sayısına rağmen bir türlü geçer not alamadı. Sorun bu sezon da devam edince, çare ara transferde kadroya takviyede görüldü. Göze girmeyi başaramayan Diagne’yi West Ham’a kiralamaya hazırlanan sarı-kırmızılılar aradığı golcüyü Mısır’da buldu. Zamalek formasını giyen Mostafa Mohamed 1,5 yıllığına kiralandı.

MUHAMMED SALAH’IN ÜLKESİ

Mısır, dünya futbolunda söz sahibi olmasa da mevzu Afrika kıtası olunca birkaç adım öne çıkıyor. Afrika şampiyonası Uluslar Kupası’nı en fazla kazanan Mısır. 7 kez kupayı kaldırma başarısı gösterdi. Dünya Kupası’nda ilk kez 1934’de boy gösteren Mısır, ikinci kez finaller biletini almak için 56 yıl bekledi. 1990’da ikince kez katıldığı finallere grup aşamasında veda etti. Rusya’nın ev sahipliğini yaptığı 2018 Dünya Kupası’na katılan 32 ülke arasına adını yazdırdı. Mısır’ı finallere taşıyan süperstarı Muhammed Salah oldu. Kupa öncesi sakatlanan Salah, Rusya’da gerçek performansından uzak olunca Mısır grup maçları sonrası turnuvaya veda etti.

Mısır’ın yetiştirdiği en büyük yıldız şüphesiz Muhammed Salah. Liverpool formasıyla Premier Lig’e damga vurmaya devam ediyor. Klopp’un Temmuz 2017’de Roma’dan 42 milyon Euro’ya transfer ettiği Salah, Liverpool formasıyla çıktığı 180 maçta 113 gol atıp, 45 asist yaptı. Sadece Liverpool’un değil Avrupa’nın en iyi forvetlerinden biri olan Salah, Mısır adını dünya futboluna duyuran isim oldu. Liverpool’un 30 yıllık şampiyon hasretini dindiren aktörlerin başında yer almanın yanında Ada’da iki kez gol krallık tacını taktı. Salah dışında Mısır adını yurt dışında duyuran futbolcular listesine Mohamed Elneny, Trezeguet, Mido ve Mohamed Zidan’ı eklemek gerekiyor.

TÜRKİYE’YE GELEN MISIRLILAR

Galatasaray’ın gol sorununa çare olsun diye kiraladığı Mostafa Mohamed 23 yaşında. Bu sezon çıktığı 4 lig maçında iki gole imza attı. Piyasa değeri 2,5 milyon Euro olan Mostafa, Zamalek forması giydiği 53 maçta 19 gol kaydedip, 4 asist yaptı. 1,85 m boyundaki forvete Galatasaray’da başarılar dileyip, ülkemizde ter döken Mısırlı oyunculardan öne çıkanlara yakından bakalım.

Mısırlı futbolcular Türkiye’ye ilk kez 1998 yılında adım attı. Kocaelispor Ahmed Hasan ve Medhat Abdelhadi’yi transfer etti. Abdelhadi iki yıl sonra Türkiye defterini kapatırken, Ahmed Hasan uzun yıllar farklı Türk takımlarında top koşturdu. İki yıl Kocaelispor formasını giyen Ahmed Hasan, bir yıl Denizlispor ve ikişer yıl Gençlerbirliği ve Beşiktaş formasını giydikten sonra 2005’te ülkemizden ayrıldı. 2013 yılında emekliye ayrılan Ahmed Hasan, Süper Lig’de çıktığı 192 maçta 52 gol atıp, 24 asistle skora katkı sağladı. Mısır milli formasını 184 maçta giyerken 33 gol attı. Dünyada milli formayı en fazla giyen oyuncular listesine adını üst sıralardan yazdırdı.

Ülkemizde en uzun süre kalan Mısırlı oyuncu Abdülzahir el-Saka oldu. 1999 yılında Denizlispor formasıyla Süper Lig’e merhaba diyen El-Saka, sırasıyla Gençlerbirliği, Konyaspor, Gençlerbirliği ve Eskişehirspor formalarını giyip, Türkiye defterini 2010 yılında kapattı. 2000 yılında Kocaelispor’a transfer olan Eymen Abdülaziz de uzun süre ülkemizde kaldı. Malatyaspor, Gençlerbirliği, Trabzonspor, Konyaspor ve Diyarbakırspor formalarını giyip 2010 yılında Süper Lig’den ayrıldı.

BU SEZON İKİNCİ MISIRLI

Ahmed Hasan’dan sonra ülkemizde iz bırakan Mısırlı oyuncular arasına Trezeguet ve Mohamed Elneny adını yazmak gerekir. Kasımpaşa formasıyla başarılı bir performans ortaya koyan Trezeguet, 71 maçta 25 gol attı. Mısırlı oyuncu kariyerine Premier Lig ekiplerinden Aston Villa formasıyla devam ediyor. Arsenal formasını terleten Mohamed Elneny ise geçen sezon kiralık olarak Beşiktaş formasını giymişti.

Süper Lig’de bu sezon Mısırlı oyuncu olarak ter döken tek isim Yeni Malatyaspor’lu Karim Hafez. Ağustos 2018’de Başakşehir formasıyla Türkiye’ye adım atan Hafez, Kasımpaşa ve Yeni Malatyaspor formalarını da kiralık giydi. Ağustos 2020’de Yeni Malatyaspor, Hafez’i kadrosuna temelli kattı. 24 yaşındaki sol bek Süper Lig’de 55 maçta sahne alıp, 8 asist yaptı. Bu sezon Yeni Malatyaspor formasını 16 maçta giyen Karim Hafez, 4 asistle dikkat çekiyor. Oynamadığı 4 maçın üçünde kart cezası, birinde ise koronavirüsten dolayı takımını yalnız bıraktı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin