Milli Takım’da Montella dönemi, hedef Euro 2024

YORUM | HASAN CÜCÜK 

A Milli Takım’da Stefan Kuntz sonrası koltuğun yeni sahibi olan Vincenzo Montella resmi imzayı attı. Milli Takım’ın 3 yıllığına emanet edildiği Montella, “Bir futbol kulübünü temsil etmiyorum. Her maçı izleyerek hem Türkiye için hem yurt dışında her şeyi en iyi şekilde analiz ederek kendi futbol görüşüme uygun kararlar vereceğim.’’ dedi. Montella, milli takımı çalıştıran 4.  İtalyan oldu. Uzun yıllardır yerli teknik adamlara emanet edilen milli takımda son dönemde yabancı hocalar atağa geçti. Son dört teknik direktörden üçü yabancı idi. 

A Milli Takımın ilk teknik patronu Ali Sami Yen oldu. 26 Ekim 1923’te milli göreve başlayan Ali Sami Yen dönemi 1 Mayıs 1924’te sona erdi. 188 gün görevde kalan Sami Yen yönetiminde sadece bir maça çıktık. İlk milli maçımız Romanya ile olurken, sahadan 2-2 berabere ayrıldık. Ali Sami Yen’den sonra çeyrek asır süren yabancı hocaların dönemi başladı. 1924-49 arasında İskoç, Macar, İngiliz ve İrlandalı teknik direktörler görev yaptı. Yabancı hoca zinciri sadece 15 günlüğüne geçici olarak görev yapan Cihat Arman’la kırıldı. Arman sonrası yine yabancı hoca dönemi başladı. 

1970 yılına kadar Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) teknik adam tercihini çoğunlukla yabancılardan yana kullandı. 1971’de göreve gelen Coşkun Özarı ile yerli hocalar dönemi başladı. Özarı görevde 5 yıl kalırken, 29 maçta 1,21 puan ortalaması yakaladı. Coşkun Özarı 1771 gün ile görevde kalan en uzun teknik direktör oldu. Macar Bela Toth, Temmuz 1927 – Nisan 1932 arasında 1765 gün koltukta kaldı. Yaklaşık 5 yıl süren Toth döneminde milliler hepi topu 7 maça çıktı. 

A Milli Takım’ın ilk İtalyan patronu Sandro Puppo oldu. 1952-54 arasında iki yıl görevde kalan Puppo, ilerleyen yıllarda iki kez daha göreve getirildi. Üç kez göreve gelen Puppo yönetiminde çıktığımız 32 maçın yarısında sahadan mağlup ayrıldık. 9 galibiyet ve 7 beraberlik hanemize yazılırken, attığımız 34 gole karşılık kalemizde 60 gol gördük. Almanya’ya 7-2, SSCB ise 6-0 yenildik. Puppo yönetiminde en farklı galibiyetimiz ise, futbolda pek esamesi okunmayan Pakistan karşısında 3-1’lik skorla geldi. 

Milli takımda ikinci İtalyan Aralık 1955 – Mayıs 1956 arasında görev yapan Giovanni Varglien oldu. Varglien yönetiminde çıkılan 5 maçın ikisinde galip geldik, üç maçta ise sahadan mağlup ayrıldık. Üçüncü İtalyan ise Mayıs 1958- Mayıs 1959 arasında bir yıl görev yapan Leandro Remondini oldu. 7 maç görevde kalan Remondini ile 3’er galibiyet ve mağlubiyet ile bir beraberlik aldık. A Milli Takım’da şu ana kadar 26 yerli teknik direktör görev yaptı. Montella göreve getirilene kadar ikinci sırada 4 isimle Macarlar yer alıyordu. Montella ile İtalyanlar, Macarları yakaladı. 

Kuntz sonrası Fatih Terim, Abdullah Avcı ve Sergen Yalçın isimleri öne çıkmıştı. Ancak TFF Milli Takımlar sorumlusu Hamit Altıntop yerli isimleri veto ederken, öne Alman Joachim Löw ve İtalyan Vincenzo Montella isimleri çıktı. İki yıl Adana Demirspor’da görev yapan Montella’nın Türk futbolunu tanıyor olması, koltuğun sahibi olmasında avantajı oldu. İki yıl görevde kaldığı Adana Demirspor başında 76 maça çıkan Montella 38 galibiyet elde etti. 17 beraberlik ve 21 yenilgi gördü. Attığı 154 gole karşılık, kalesini 103 kez gole kapatamadı. Oynattığı pozitif futbolla dikkat çeken Montella, ikinci sezonunda Adana Demirspor’u ilk kez Avrupa arenasına taşıyan isim oldu. 

Roma’nın efsane isimlerinden olan Montella, futbola veda ettikten sonra antrenörlük serüvenine Roma Altyapı hocalığıyla başladı. Roma, Catania, Fiorentina, Sampdoria, Milan, Sevilla ve tekrar Fiorentina, Montella’nın Türkiye’ye gelmeden önce çalıştırdığı takımlar oldu. Teknik adamlık kariyerinde kazandığı tek kupa Milan’la 2017’de kaldırdığı İtalya Süper Kupası oldu. 49 yaşındaki Montella en iyi puan ortalamasına Fiorentina’daki ilk döneminde ulaştı. 153 maçta 1,80 puan ortalaması yakaladı. Milan’la 1,75 ve Adana Demirspor’da 1,72 puan ortalamasıyla kariyerinin en ikinci ve üçüncü dönemini yaşadı. 

Montella daha önceki yabancı hocalardan farklı olarak İstanbul’da ikamet edecek. Daha önceki hocalar kendi ülkesinde yaşarken, milli maçlardan milli maçlara gelip gitmişler. Montella’dan önce Sepp Piontek görev yaptığı 3 yıl boyunca İstanbul’da yaşamıştı. Türkiye’de yaşamanın avantajı elbette Süper Lig’deki tüm maçları izlemek olacak. Oyuncuların form durumunu yakından gözlemleyecek, teknik direktörlerden oyuncular hakkında detaylı bilgi alacak. Montella, “Milli formayı giymek hediye değil çok büyük bir prestijdir. Çok önemli bir ulusu temsil ediyoruz. Çok önemli bir görev ve sorumluluğumuz var. Bunun da en iyi şekilde üstesinden gelmeye çalışacağız.” Dedi. 

Montella’nın önünde mutlak katılması gereken Euro 2024 var. Elbette ardından dünya kupası gelecek. Adana Demirspor performansını milli takıma taşımayı başarırsa, görevini yapmış olacak. Yoksa başarısızlığın faturası belli; kovulmak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin