Mideniz de grip olur!

Mide gribi, viral gastroenterit hastalığına halk arasında verilen isimdir. Özellikle mide ve bağırsakları etkileyerek halsizlik, kusma şeklinde kendini gösteriyor. Küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kolayca bulaşabildiği için büyük salgınlara sebep olabiliyor.

Virüsün neden olduğu enfeksiyon, özellikle mide ve bağırsakları etkiliyor. Hastalık süresince kişi kendini halsiz hisseder ve sürekli kusar. Hastada düşük ateş, karın ve eklem ağrısı da görülebilir. Hastaların yüzde 30’unda hiçbir semptom görülmeyebilir ama hasta devamlı virüs yayar. Hastalık başladıktan hemen sonra ve iyileştikten 3 gün sonrasına kadar bulaştırıcı etkisi devam eder. Bazı kişiler 2 haftaya kadar taşıyıcı olabilir.

Hastalığın belirtileri virüsün alımından 24 ila 48 saat sonra ortaya çıkar ve genellikle 1-2 gün devam eder. Kalıcı bir hasar bırakmayan virüs çok ciddi sonuçlara yol açmazken, hastalar su içemedikleri için susuz kalarak hastane bakımına ihtiyaç duyabilir. Bu durum ise genellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde görülür.

İÇECEK VE YİYECEKLERE DİKKAT

Nöroviruslar, enfekte olmuş kişilerin gaita (dışkı) ya da salgılarında bulunur. Şehir sularına bulaşan nörovirüslerden, temas edilen yiyecek  ve içeceklerden, ellerin ağza sürülmesi, hastalık belirtileri gösteren kişilerin yiyeceklerinin paylaşılması veya aynı kaptan yemek yenilmesi durumunda  enfeksiyon kapabilirsiniz. Salatalar ve donmuş meyveler gibi diğer ürünlerde de virüs görülebilir. Bu rahatsızlığın semptomlarını önleyici tedaviler haricinde herhangi özel bir ilaç bulunmuyor. Hastalıkta bol sıvı alınması öneriliyor. Sıvı kaybını, ağızdan alarak karşılayamayan yaşlı ve çocuk hastalara damar yolundan sıvı verilmesi gerekiyor. Evde ve ofisinizde bol bol bitki çayı içilmesi tavsiye ediliyor.

BUNLARI YAPIN MİDE GRİBİNDEN KORUNUN

Hastalığın herhangi bir aşısı bulunmadığı için enfeksiyondan korunmanın yolu hijyen ve temizlik kurallarına uymaktan geçiyor.

  • Tuvalet sonrası, yemek hazırlamadan ve yemeden önce eller iyice yıkanmalı.
  • Meyve ve sebzeler pişmeden yenecekse, iyice yıkanmalı.
  • Kirli yüzeyler, kapı kolları, mobilyalar temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.
  • Hastalık geçirildikten sonra virüs bulaşmış, çarşaf, giyecek, örtü gibi çamaşırlar yüksek ısıda yıkanmalı.
  • Şehir sularında sorun varsa kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılmalı.
  • Enfeksiyonu olan kişiler, hastalıkları sırasında yemek hazırlamamalı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin