Düzenli olarak meyve tüketilmesi çocukların gelişimini doğrudan etkiliyor. Uzmanlar, çocukların her gün sıkılmış meyve suyu ya da doğrudan meyve tüketmesini tavsiye ediyor.
Zira meyveler ve meyve suları çocuk gelişiminde önemli bir besin kaynağı. Meyvenin kendisini tüketmek lif açısından daha yararlı. 2-6 yaş grubundaki çocuklar günde 2 kez, 10 yaşından büyükler günde 4 kez meyve tüketmelidir. Meyvedeki lifler sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Ancak bazı çocuklar meyve suyunu taze meyveye göre daha kolay tüketirler.
Fazla miktarda meyve suyu tüketen çocukların daha az meyve suyu tüketenlere göre daha uzun boylu ve daha düşük vücut kütle indeksine sahip oluyor. Çocuklarda, meyveler aynı zamanda sindirim düzenleyici görevi yapıyor. Hem kabızlık hem ishalde meyveler tedavi edici olarak çocuk doktorları tarafından öneriliyor. Kabızlığı olan çocuklarda kayısı, erik ve armut, ishalde ise muz tavsiye ediliyor. Meyvelerin tek başına porsiyon olarak ya da süt ve yoğurda katılarak sağlıklı atıştırmalık şeklinde kullanılması tavsiye ediliyor.
Elma
Bol miktarda çözünebilir ve çözünmez lifler içerir. Bağırsak düzeninin gelişmesine yardımcı olur. A, C, E vitamini, kalsiyum ve folik asit içerir.
Kayısı
Kayısı A, C vitamini ve likopen açısından oldukça zengindir. Üç adet kayısı günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılar. Mevsimi dışında kuru kayısı tüketilecekse doğal yoldan kurutulan tercih edilmelidir.
Armut
Potasyum ve C vitamininden zengindir. Bol lif içeriği ile bebek ve çocuklardaki kabızlık sorununun çözümlerindendir. Bebek beslenmesinde ek gıdalara başlarken ilk tercihlerdendir.
Muz
Besin değeri yüksek, potasyum, B2, B6 ve C vitamini, folik asit içeriği yoğundur. Lezzeti ve aroması nedeni ile bebekler çok sever.
Erik
Erikler de dengeli besin ögesi içerikleri, zengin lif yapıları ile bebek beslenmesinde ek gıdalara başlanırken ilk tercihler arasında yer alır. Kabızlık sorununun çözümüne yardımcıdır.