Prof. Özer Sencar seçmenin korkudan fikirlerini ifade edemediğini söyledi. Sancar, “Mevcut ortam nedeniyle hangi partiye oy vereceğini sorduğumuz insanlar gerçek tercihlerini söylemekten kaçınıyorlar. Korku, baskı endişesiyle gerçek tercihini gizleyenler olduğunu düşünüyorum” dedi.
CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE 43’LERDE
Metropoll Araştırma Başkanı Prof. Özer Sencar Nisan ayında yaptıkları son kamuoyu yoklamasında, AKP+MHP oylarının toplamı üzerinden yapılan yüzde 54’lük yorumların, aritmetik toplamdan ibaret olduğunu, oysa seçim anketleri ve seçmen tavrı bağlamında ortaya çıkan tablonun Cumhur İttifakı’nın oylarının yüzde 43-43,5 civarında olduğunu gösterdiğini söyledi. Sencar, Cumhurbaşkanı (CB) adayı olarak Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin ise yüzde 42,5 olduğunu ifade etti: ve şu tespitlerde bulundu: Sahadan gelen ilk veriler AKP oylarında ‘Afrin etkisi’nin dindiğini ve gerileme başladığını gösteriyor. AKP’li olup da Tayyip Erdoğan’a oy vermeyecek yüzde 5-7’lik bir kitle ortaya çıkıyor. Benim kanaatim, en az yüzde 50 olasılık kaydıyla, CB seçimleri ikinci tura kalacak.”
BASKI ENDİŞESİ VAR
Özer Sencar, hâlâ yüzde 10-15 dolayında oldukça yüksek bir “kararsız seçmen” kitlesi olduğunu, bunun yanında oy vereceği parti ya da cumhurbaşkanlığı adayı konusunda gerçek düşüncesini ifade etmekten kaçınan küçümsenmeyecek bir kesimin bulunduğunu ifade etti: “Maalesef anketlerde en büyük sıkıntımız, korkuyu, endişeyi ölçemiyoruz. Mevcut ortam nedeniyle hangi partiye ya da adaya oy vereceğini sorduğumuz insanlar kimi zaman gerçek tercihlerini söylemekten kaçınıyorlar. AKP’ye oy vermeyeceği halde vereceğini söylüyor. Özellikle iktidar partisi ve Cumhur İttifakı için oy kullanacağını söyleyenler içinde bu şekilde korku, baskı endişesiyle gerçek tercihini gizleyenler olduğunu düşünüyorum. O yüzden AKP, MHP ya da ittifak için verdiğimiz oy oranları içinde ya da kararsızlar içinde böyle bir kesim var. Tercihini belirtmekten korkuyor, kararsızım ya da oy kullanmayacağım diyor. Veya en risksiz olduğu için AKP ya da MHP’ye oy vereceğini söylüyor.”
EŞİT OLMAYAN BİR YARIŞ VAR
Ana akım medyada çok büyük oranda AKP ve Erdoğan propagandasına yer verildiğini dile getiren iletişim uzmanı Doç. Dr. Esra Arsan, yaptığı açıklamada, “Adil bir seçim süreci yaşamıyoruz” diye konuşuyor. Erdoğan dışındaki adayların seslerinin ana akım medya kuruluşlarında çok az duyulduğunu kaydeden Arsan, şunları söylüyor: “Türkiye’de mahkemeler bile Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını uygulamazken, büyük medya açısından zaten haberciliğin etik kurallarına uyulmasını beklememek lâzım artık.
İktidar medyasında zaten bazı köşe yazarları açıkça, ‘medyayı tamamen ele geçirdik’ diye yazılar yazabiliyor. Üstelik unutmayalım ki, seçime katılacak adaylardan biri hapiste ve kendini anlatma olanağı bile yok.” Öte yandan seçmenlerin oy verirken yalnızca geleneksel medyaya bakarak karar vermediğine işaret eden Arsan’a göre, 16 Nisan referandumundan çıkan sonuca bakıldığında ve özellikle genç nüfus göz önüne alındığında internet ve sosyal medya seçimleri etkilemek konusunda giderek güçleniyor.
%43 bile cok fazla, bir toplumun bu kadari vicdani sukut etmis dolasiyorsa ortalikta, o toplumun basina her is gelebilir.