HASAN CÜCÜK | YORUM
Lionel Messi, futbol tarihinin gördüğü en başarılı futbolculardan biri, belki de birincisi. Brezilyalı Pele ve Arjantin efsanesi Diego Maradona’nın yanına adını yazdıran Messi, kulüp kariyerinde kazanmadık kupa bırakmadı. Ancak sıra milli takıma geldiğinde Messi’nin sıkıntılı istatistikleri başlıyordu. Ta ki 2021 yılına kadar. Kariyerinin en başarılı ve üst seviyede olduğu dönemlerde milli başarıya hasret kalan Messi, son 3 yılda milli kariyerini baştan yazdı.
Lionel Messi, Temmuz 2005’te adını Barcelona A takım kadrosuna yazdırdı. Adını 2006’dan itibaren daha sık duymaya başladık. Bir yıl sonra futbolun yeni prensi oldu. Sahneye çıktıktan sonra inmedi. Barcelona formasıyla kaldırmadığı kupa bırakmadı. 2009’da ilk kez aldığı Ballon d’Or (Altın Top) ödülünü 8 kez kazandı. Bunu başaran ilk ve tek oyuncu olarak adını futbol tarihine yazdırdı. La Liga, Şampiyonlar Ligi, İspanya Kral Kupası, UEFA Süper Kupası Messi’nin kulpundan tutup kaldırdığı kupalar oldu. Barcelona sonrası gittiği PSG’de de şampiyonluk yaşamaya devam etti. 2023’te sürpriz bir kararla ABD ligine transfer olurken, resitale devam etti.
Madalyonun diğer yüzünde milli takım vardı. Kulüp kariyerine ansiklopedi yazılan Messi’nin milli kariyeri neredeyse birkaç sayfadan ibaretti. Adını yanlarına yazdırdığı efsaneler Pele ve Maradona’nın dünya kupası vardı. Messi’nin yoktu. Bu isimlerle kıyaslanırken, bir yanı hep eksik kalıyordu. Özellikle vatandaşı Maradona’nın gölgesi üstünden bir türlü kalkmıyordu.
Milli takım kariyerinde kırılma 2014 yılıyla başladı. Brezilya’nın ev sahipliğini yaptığı 2014 Dünya Kupası’nda Arjantin finalde Almanya’nın rakibi oldu. Messi rüyalarını süsleyen kupaya 90 dakika uzaklıktaydı. Sonuç, kazanan Almanlar kaybeden Messi’li Arjantin oldu. Turnuvanın en iyi oyuncusu seçilmesi üzüntüsünü azaltmaya yetmedi.
Dünya kupası hüsranını telafi etme şansını sadece bir yıl sonra Copa America’da yakaladı. Arjantin en son 1993’te Copa America’da şampiyonluk yaşamıştı. Messi ülkesini 22 yıl aradan sonra zirveye çıkarabilirdi. Nitekim finale kadar geldi. Rakip Şili, sonuç hüsran oldu. Copa America’nın 100. yılı dolayısıyla 2016’da organize edilen turnuvada yine Arjantin finaldeydi. Rakip ise yine Şili, sonuç kaybeden Arjantin’di. Üç yıl üç final kaybetmek Messi’ye bile ağır gelmişti. Radikal bir karar alıp, milli takım kariyerini noktaladığını açıkladı. Daha önünde yıllar vardı. Tüm Arjantin kararın karşısına geçip, Messi’yi kararından geri adım attırdı.
Milli takımla kırılma anı 2021 Copa America ile geldi. Genç teknik adam Lionel Scaloni’nin göreve gelmesiyle kimlik değiştiren Arjantin, 2021 Copa America’da adını finale yazdırdı. Rakip ezeli rakip Brezilya idi. Angel Di Maria’nın golüyle Arjantin, final kaybetme sürecine son noktayı koydu. 1993’ten sonra ilk kez Copa America şampiyonluğu yaşandı. Messi ise milli takım kariyerinde ilk şampiyonluğunu yaşadı.
Katar’ın ev sahipliğini yaptığı 2022 Dünya Kupası büyük oranda Messi’nin son dünya kupası olacaktı. Yaşı artık 35’ti. Yılları sayılıydı. Scaloni, Messi ve diğerlerinden oluşan bir takım kurdu. Tek bir general vardı; Messi. Diğer 10 oyuncu askerdi. Finale kadar iyi oyunla gelen Arjantin, Fransa karşısında 2-0 öne geçtiği maçta şok gollerle beraberliği gördü. Uzatma devrelerinin son saniyesinde ise ipten kaleci Martinez aldı. Penaltılarda ise Arjantin’in gülmesiyle Messi’nin rüyası gerçeğe dönüştü. Milli takımda artık şeytanın bacağını kırmıştı. Ve tabi ki üzerinden Maradona gölgesi kalkıyordu.
ABD’nin ev sahipliğini yaptığı 2024 Copa America’da Arjantin bir kez daha finale geldi. Rakip Kolombiya idi. Maç golsüz devam ederken dakikalar 64’ü gösterdiğinde Messi sakatlanıp oyundan çıktı. Saha kenarında akıttığı göz yaşlarına milyonlar şahit oldu. 90 dakikanın golsüz bittiği finalin uzatma devrelerinde sahneye çıkan Lautaro Martinez, kupayı Arjantin’e getiren golü kaydetti. Kupa Messi’nin elinde yükselirken, Arjantin toplamda 16. Copa America kupasını müzesine taşıdı.
2014-16 arasındaki acı yıllar yerini 2021-24 arasında mutluluğa bıraktı. Messi’nin artık milli takım kariyeri, kulüp kadar olmasa da başarılarla dolu. Futbolun Messi’ye dünya kupası borcu vardı. Futbolun efsanesine milli kariyerinde kupasızlık yakışmazdı. Kim ne derse desin hem dünya kupası hem de Copa America en çok Messi’ye yakıştı.