Üç yılı aşkındır Ankara Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Ayşenur Parıldak’ın atölye yasağının kaldırılması için gazeteci arkadaşlarınca kampanya başlatıldı. Zaman Gazetesi Ankara yargı muhabiri olarak görev yaptığı için 15 Temmuz’dan sonra tutuklanan Parıldak, 23 Haziran 2019’da Euronews’ten gazeteci arkadaşına yazdığı mektubunda hücre cezası yetmezmiş gibi kendisine atölye yasağı konulduğunu anlatmıştı. Boyaları verilmediği için meyve sularından boyak yapmak zorunda kaldığını, karıncaların baskını neticesinde bundan da vazgeçtiğini dile getirmişti.
AHMET DÖNMEZ: BELKİ ULAŞMAYACAK AMA BU RENKLERİ VE FIRÇALARI YOLLADIM…
Gazeteci Ayşenur Parıldakın atölye yasağı kaldırılsın diye sosyal medyada çağrıda bulunan Ahmet Dönmez ve Bülent Ceyhan, renkli boya, fırça, renkli kalemleri bulundukları ülkelerden ona postaladı. Gazeteci Ahmet Dönmez, “Gazeteci Ayşenur Parıldak 3 yıldır cezaevinde. ‘Atölye yasağım var. Boya verilmiyor. Meyve sularını kaynatıp boya yapmak istedim, karıncalar bastı’ demişti. Belki ulaşmayacak ama bu renkleri ve fırçaları ona yolladım” diyerek gazeteci Parıldak için atölye yasağının kaldırılmasını talep etti.
BÜLENT CEYHAN: UMARIM BOYALARINA KAVUŞURSUN
Gurbette bulunan gazeteci Bülent Ceyhan da boya kalemleri hediye etmek üzere bir mektubu Parıldak’ın cezaevi adresine postaladı. Ceyhan benzer bir mesaj paylaşarak, “3 yıldır cezaevindeki gazeteci Ayşenur Parıldak: ‘Atölye yasağım var. Boya bile verilmiyor’ Sincan Cezaevi en basit insani ihtiyaçlara, renklere bile yasak getiriyor. Umarım boyalarına kavuşursun” şeklinde twitter mesajı attı.
#AYŞENURUNATOLYEYASAGİNİKALDİRİN ETİKETİYLE
İki gazeteci de #AysenuraBoyalariniVerin, #AysenurunAtolyeYasaginiKaldirin, #aysenuraozgurluk etiketleriyle sosyal medyadan genç meslektaşlarının salıverilmesi ve yasağının kaldırılması çağrısında bulundu.
TURAN GÖRÜR YILMAZ: RENKSİZ DÜNYAYA RENK OLMAK…
Gazeteci Parıldak’a bir başka destek ise İngiltere’deki gazeteci Turan Görüryılmaz’dan geldi. Görüryılmaz, ‘Hiç tanışmadık, ama onu mahkum ettikleri renksiz dünyaya renk olmak istedim…” paylaşımıyla ona iletmek için gönderdiği sulu boya paletinin görüntüsünü paylaştı.
ÜÇ YILDIR HÜCRE CEZASI ÇEKEN GENÇ BİR GAZETECİ
15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kararları çerçevesinde kapatılan Zaman gazetesinin eski muhabirlerinden Ayşenur Parıldak, 11 Ağustos 2016’da tutuklandı. Kasım 2017’deki karar duruşmasında 7 yıl 6 ay ceza aldı.
Sincan Kadın Cezaevi’nde kalan Parıldak, Euronews Türkçe’nin “Cezaevinden mektuplar yazı dizisi” için bir mektup kaleme almıştı. Parıldak bu mektubunun ilk sayfasında şu ifadeler yer vermişti:
“Değerli meslektaşım,
Bana nasıl olduğumu ve günlerimi nasıl geçirdiğimi sormuşsunuz. Kısaca bahsetmek isterim.
Cezaevinde gün benim için erken başlıyor. Neredeyse başka hiçbir şey yapmadan kitap okuyup not aldığımı söylemem mümkün. Dışarıdan istediğim İngilizce ve Türkçe bütün kaynaklara ulaşabildim. Şu ana kadar bir engelle karşılaşmadım. Son bir yıldır Yeni Asya gazetesi yasağı dışında herhangi bir gazeteye erişim engeli yaşamadım. Ancak özellikle yurtdışından gelen mektuplarım sık sık yol kazasına uğruyor. Hücremde kendime ait bir de televizyonum var.
Okumak ve yazmak dışında neredeyse her şey yasaklandığı için (bilgisayar kullanımı dahil) yazılarımı elle kaleme almak durumunda kalıyorum. Ancak biraz Polyannacılıkla bunun aslında kişisel gelişimimin bir parçası olduğunu söylüyorum kendi kendime. Kağıt kalemle hemhal olmanın hazzını yaşıyorum. Plastik sanatlara da ilgim büyük ancak cezaevi bünyesindeki hiçbir atölye çalışmasına katılamıyorum. Mahkemeye başvurdum, hakkımda verilmiş bir atölye kararı olmasına rağmen değişen bir şey olmadı. İtiraz dilekçelerim de infaz hakimliği tarafından “yazınız okunaklı” değil denilerek iade ediliyor. Meyve sularını kaynatarak boya imal etme girişimlerim de boyaları karıncalar basana kadar gayet iyi gidiyordu. Cezaevindeki sanat hayatıma böylece noktayı koydum :)…”