ABD Havacılık ve Uzay dairesinin (NASA) 2012’den bu yana Mars’ta bulunan aracı Curiosity (Merak) bugüne kadarki en detaylı Mars fotoğraflarını merkeze gönderdi. Curiosity’nin önceki gün Mars’ın yüzeyinde çıktığı gezintiden bugüne kadarki en detaylı jeolojik katmanları gösteren görüntüleri NASA’nın internet sitesinden tüm dünya ile paylaşıldı. Yakın plan fotoğraflarda Mars’taki kayaç yapısı ve milyonlarca yıl içerisinde oluşmuş jeolojik katmanlar net olarak görülebiliyor. Yine Curiosity’nin gönderdiği fotoğrafların hem eğimli tepeciklerin hem de kaya tabakalarının bulunduğu ve ‘Murray Tepeleri’ olarak bilinen bölgeden olduğu belirtildi.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA,Curiosity’nin çalışmaları çerçevesinde geçen sene Mars’ta tuzlu su akıntıları bulduğunu açıklamıştı.
Curiosity, NASA’nın Mars Bilim Laboratuvarı misyonunun bir parçası olarak Mars’ta Gale kraterinde keşifte bulunan otomobil büyüklüğündeki kâşif robotu. Curiosity kâşif robotu, Mars Bilim Laboratuvarı’nın içinde 26 Kasım 2011’de Cape Canaveral Uzay İstasyonu’ndan fırlatıldı. 6 Ağustos 2012’de başarılı bir şekilde Mars’taki Gale kraterinde Aeolis Palus bölgesine iniş yaptı.
NASA’daki bilim adamları Mars iklimini, jeolojisini incelemek ve Mars’ta daha önce yaşam olup olmadığını araştırmak ve su barınabilirliği ve dünyasal yerleşim ile ileri zamanlarda insansı keşiflerin mümkün olup olmadığını araştırıyor. NASA’nın yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı’nın da (ESA) Mars görevi sürüyor. ESA’nın Mars Express uydusu, gezegeni kuşbakışı görüntüleyerek, geçmişte Mars’ta yaşam olup olmadığını araştırıyor.
Mars’tan çekilen ve NASA’nın yayınladığı fotoğrafların orijinalleri için
Mars’tan çekilen diğer ilginç fotoğraf ve görüntüler için
KAYNAK: NASA, BBC Türkçe, TR724