HABER YORUM | HASAN CÜCÜK
Dünya futbolunda silinmez iz bırakan Maradona artık yok. 60 yaşında hayata veda etti. Maradona’dan bayrağı devralan vatandaşı Messi ise 33 yaşında resital sunmaya devam ediyor. Önünde daha top koşturacağı birkaç yıl bulunuyor. Maradona ile Messi’nin birçok ortak noktası bulunuyor. Elbette ortak acıları da.
MARADONA MÜZESİNDE OLMAYAN KUPA
Güney Amerika ülkelerinin katıldığı turnuva olan Copa America’yı en çok kazanan ülke Uruguay olurken, hemen ardından Arjantin gelir. Uruguay 15, Arjantin ise 14 kez Copa America sevinci yaşadı. Ancak Arjantin, kupayı son kez 1993’te ülkesine taşıdı. İlk kez 1916’da düzenlenen Copa America, 2001 yılına kadar iki yılda bir düzenlendi. Bu tarihten sonra ise periyot dört yıla çıktı. Arjantin, 1991 ve 1993’te üst üste iki kez Copa America’yı kazandıktan sonra sessizliğe büründü. Çıktığı finalleri ise dramatik bir şekilde kaybetti.
Maradona kariyerinde iki kez Copa America’da sahne aldı. 1987 ve 1989 Copa America turnuvalarında Maradona’lı Arjantin finale gelmeyi başaramadı. 1987’de Uruguay’a yenilerek final şansını kaybetti. Bronz madalya maçında ise Kolombiya’ya 2-1 boyun eğip, turnuvayı dördüncü tamamladı.
İki yıl sonraki turnuvada final yoluna yine Uruguay taş koydu. Üçüncülük maçında ise Paraguay’ı penaltılarda geçti. Maradona’lı Arjantin, 1989 Copa America’da üçüncü oldu ama çıktığı 7 maçta sadece 3 gol attı. Tüm gollerin altında ise Caniggia imzası vardı.
Arjantin kadroda Maradona’nın olmadığı 1991 ve 1993’te kupayla döndü. Kupaya damgasını vuran isim ise Gabriel Batistuta ve Diego Simeone oldu. Batistuta uzun yıllar Fiorentina formasıyla Serie A’da attığı gollerle adından söz ettirecekti.
MESSİ DE AYNI KADERİ PAYLAŞTI
2006’dan itibaren Barcelona formasıyla adını tüm dünyaya ezberleten Lionel Messi, ülkesini 3 kez Copa America’da finale taşıdı. Bunların ilki 2007’deydi. Rakip ise Brezilya’ydı. 2004 Copa America finalinde de iki ülke karşı karşıya gelmiş, normal süresi 2-2 biten maçta kupayı kazanan Brezilya olmuştu. Şimdi Messi’li kadroyla rövanş zamanıydı. Ama sonuç yine hüsran oldu. Hem de 3-0 yenilerek.
Messi, Arjantin’i 2015 ve 2016 Copa America turnuvalarında finale kadar getirdi. Her iki finalde penaltılarda Şili’ye kaybetti. Özellikle Copa America’nın 100. yılı anısına ABD’de düzenlenen 45. Copa America dramatik bir sona sahipti. New Jersey’deki Metlife Stadı’nda 82 bin seyircinin izlediği finalin normal süresi 0-0 bitti. Uzatma devrelerinde gol gelmeyince kupanın sahibini seri penaltı atışları belirledi. Arjantin adına ilk penaltıyı kullanan Messi, topu dışarı atınca büyük şok yaşadı. Penaltılarda Şili 4-2 üstünlük sağlayıp, kupanın sahibi olurken Messi başta olmak üzere tüm Arjantinli oyuncular üst üste iki final kaybetmenin şokunu yaşadı.
Kariyerinde çıktığı 3 Copa America finalinden de hüsranla ayrılması Messi’yi adeta çileden çıkardı. Yıldız oyuncu, 2016 Copa America hüsranı sonrası milli takımı bırakma kararı aldı. Ancak gelen yoğun baskılardan dolayı yeniden milli formayı giymeye başladı.
DÜNYA KUPASI FİNALİ HÜSRANI
İkilinin bir başka ortak acısı, Dünya Kupası finali kaybetmek oldu. Maradona, tek kişilik takım olup Arjantin’i 1986 Dünya Kupası’na taşıyan isim olmuştu. Finalde Batı Almanya’yı 3-2 yendiklerinde kupa Maradona’nın ellerinde yükselmişti. Dört yıl sonra 1990’da Maradona Meksika performansının çok gerisinde olmasına karşılık, ülkesini yine de finale taşımayı başardı. Rakip yine Batı Almanya’ydı. Bu kez kazanan Almanlar olmuştu. Maradona’ya gözyaşı dökmek kalmıştı.
İlginç bir not ise, 1986 finalinde Maradona’yı tutma görevini Almanya teknik patronu Franz Beckenbauer, Lothar Matthaus’e vermişti. Matthaus’un çok başarılı olduğunu söylemek güç. 1990’da ise Matthaus kupaya damgasını vuran isim olacaktı. Maradona ve arkadaşı bu kez, 4 yıl önceki markajcısı Matthaus’u durduramamıştı.
Lionel Messi’li Arjantin, 2014 Dünya Kupası’nda finale kadar geldi. Brezilya’nın ev sahipliği yaptığı bir kupayı kaldırmak Arjantin için ezeli rakibe atışmış büyük gol olacaktı. Hele yarı finalde Brezilya’yı ezip geçen Almanya’yı yenmek, bir başka güzel olacaktı. Ancak olmadı. Kazanan bir kez daha Almanlar oldu. 1986’nın rövanşını iki kez almayı başardılar. Messi, 2014 Dünya Kupası’nı kaybetmenin moralini 2015 ve 2016 Copa America’da düzeltmek istedi ama nafile.
Sadece Arjantin’in değil, dünya futbolunun iki büyük yıldızının ortak acıları bunlar. Maradona artık yok. Messi ise hâlâ sahanın en iyilerinden biri. Maradona’nın eski maçlarıyla teselli olacağız. Bakalım Messi kariyerini noktalamadan Arjantin formasıyla kupa kaldırabilecek mi? Bekleyip göreceğiz.