Mahkeme, Brüksel katliamcısıyla yakalanan IŞİD’liyi adli kontrole bile gerek görmeden tahliye etti [VİDEO]

Haziran 2015 seçimlerinden iki gün önce düzenlenen ve 5 kişinin öldüğü, 400’ün üzerinde kişi de yaralandığı HDP’nin Diyarbakır mitingi patlaması davasında tutuklu yargılanan Burhan Gök tahliye edildi. Mahkeme, kritik isim Gök’le ilgili yurt dışı yasağı dahil herhangi bir adli kontrol kararını da gerek görmedi. Tahliye edilen sanık Burhan Gök’ün birlikte yakalandığı İbrahim el Bakraoui, serbest bırakılmasının ardından Brüksel’de havalimanı saldırısını düzenlemişti. Brüksel saldırılarında ise iki saldırgan ile birlikte 33 kişi hayatını kaybetti, 250 kişi yaralandı.

Avukat Kazım Bayraktar, “Daha Burhan Gök hakkında deliller toplanmadan tahliye kararı verildi. Yine bu şahıs Brüksel saldırganı Bakraoui ile birlikte yakalanmıştı. Cihatçıların birbirleri ile yaptığı konuşmalarda birçok getirilip götürülecek isimler ve mekanlar yer alıyor. Burhan Gök de bu isimlerden biri. Tüm bunlara ve Mustafa Kılınç’ın bu sorgularda anlattıklarına rağmen Burhan Gök’ün mahkeme tarafından serbest bırakılması bizde şüphelere yol açan bir karar oldu. Çünkü Burhan Gök açık ki IŞİD üyesi ve Diyarbakır katliamıyla da ilişkisi var” dedi.

Mahkeme diğer üç sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, dava 19 Eylül’e ertelendi.

IŞİD’in HDP’nin Diyarbakır mitingine yönelik saldırısına ilişkin davaya Ankara Sincan Batı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Sanıklardan sadece bombacı Orhan Gönder salona getirilirken, diğer sanıklar Mustafa Kılınç, Burhan Gök ve İsmail Korkmaz ise SEGBİS aracılığıyla mahkeme salonuna bağlandı. Duruşmaya, 10 Ekim katliamında yaralananlar ve  hayatına kaybedenlerin aileleri de katıldı.

Kritik sanığa tahliye

Ardından sanıklara son sözleri soruldu. Bombacı Orhan Gönder, hiçbir örgütle ve bombalama olayıyla alakası olmadığın savundu. Sanık İsmail Korkmaz, avukatların kendilerine “piyon” demesine “Ben hiçbir şeyin piyonu değilim. Bana IŞİD’li diyemezsiniz. Bunu demeniz için delillerle ispatlamanız gerekir. IŞİD oradaki avukatları nasıl görüyorsa beni de öyle görüyor. Bana IŞİD’li demeyin” dedi. Sanık Mustafa Kılınç da, “Sosyalistlerin bir şeyi var. Devamlı Ahmet Ahmet diye aynı ismi söylüyorlar. Ben cahil değilim, niye yalan söylüyorsunuz. Yakışıyor mu?” diye konuştu. Sanık Burhan Gök, hiçbir örgütle alakası olmadığını ileri sürerek, tahliyesini istedi.

Duruşma sonunda mahkeme heyeti  Gönder, Korkmaz, Kılınç’ın tutukluluklarının devamına karar verirken, örgüt üyeliğiyle suçlanan Gök’ün tahliyesine karar verdi. Mahkeme bir sonraki duruşma tarihini 19 Eylül 2016 olarak açıkladı. Gök için adli kontrol şartı dahi getirilmemesi şaşkınlık yarattı.

Diyarbakır’da 2015’teki mitingde patlama anı

Brüksel katliamcısıyla yakalanmıştı

Evrensel’in haberine göre, tahliye edilen sanık Burhan Gök, Brüksel’deki havalimanı saldırısını düzenleyen İbrahim el Bakraoui’nin de arasında bulunduğu 5 kişi ile birlikte yakalanmıştı. Gaziantep’te bir parkta yakalanan 5 sanıktan İbrahim el Bakraoui, yurtdışı yasağı verilerek serbest bırakılmış, olmasına rağmen sınır dışı edilmiş, ardından Belçika’nın Brüksel şehrine giderek havalimanında bombalı saldırı gerçekleştirmişti.

Deliller toplanmadan tahliye edildi

5 Haziran Diyarbakır katliamından yargılanan Burhan Gök’ün tahliye edilmesinini değerlendiren avukat Kazım Bayraktar, “Burhan Gök’ün telefon kayıtlarının mahkemeye getirilmesi istenmişti. Daha Burhan Gök hakkında deliller toplanmadan tahliye kararı verildi. Yine bu şahıs Brüksel saldırganı Bakraoui ile birlikte yakalanmıştı. Cihatçıların birbirleri ile yaptığı konuşmalarda birçok getirilip götürülecek isimler ve mekanlar yer alıyor. Burhan Gök de bu isimlerden biri. Tüm bunlara ve Mustafa Kılınç’ın bu sorgularda anlattıklarına rağmen Burhan Gök’ün mahkeme tarafından serbest bırakılması bizde şüphelere yol açan bir karar oldu. Çünkü Burhan Gök açık ki IŞİD üyesi ve Diyarbakır katliamıyla da ilişkisi var” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin