Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, maden faciasının 4. gününde son gelişmeleri değerlendirdi. Bayraktar’ın açıklamasına göre toprak altında kalan 9 işçinin yerleri bile henüz tespit edilebilmiş değil. Bayraktar, “Yanlış anlamaya sebebiyet vermeyelim; sanki işçilerin yerlerin itam tespit etmişiz gibi bir algı olmasını istemiyorum. Çok büyük bir alanda, yaklaşık 1 km’ye yakın bir alan kaymış durumda.” dedi.
Erzincan’a bağlı İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde göçük altında kalan 9 işçiden henüz hiç bir haber yok. Anagold Madencilik’in işlettiği ve 400 kişinin çalıştığı belirtilen tesiste çalışan gözaltına alınan 8 kişi adliyeye sevk edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Arslan’ın son açıklamalarına göre işçilerin yerleri bile henüz tespit edilebilmiş değil.
Alparslan Bayraktar’ın açıklamasından bazı bölümler şöyle:
- Arama kurtarmada elimideki tüm teknik imkanları kullanıyoruz. İşçilerimizin olacağı lokasyonları tespit etmeye çalışıyoruz. Oralara yoğun bir şekilde girecek arkadaşlarımız.
- Mevcut sahada, çalışma alanımızda hem sudan hem topraktan numune alıyor ve test ediyoruz. Farklı yerlerde de test ettiriyoruz. Şu ana kadar endişe edecek bir durum tespit edilemedi.
- Bugün üçüncü gün, yeni bir faza geçiyoruz. Toprak yığını kaldırmayla alakalı planlama aşamasına geçtik. Aylarca sürecek bir hadise. O toprağı nerede depolayacağımızla alakala çalışmalara başladık.
- Temel önceliğimiz kurtarma operasyonu. Ailelerimizle görüşeceğiz. Bazıları faaliyetleri yerinde takip ediyorlar.
- Hem idari hem adli anlamda soruşturma devam ediyor. 8 personelle alakalı adliyeye sevk var. Aralarında yabancı uyruklu şirket yöneticileri de var. Bunların kusuru varsa yargı mutlaka tespit edecektir.
- Büyük bir çalışma yürütüyoruz. Bir nebze sabır bekliyoruz. En azından ailelerimize bekledikleri haberleri ulaştırmış olacağız.
- (Olay günü işçilerin bir çatlak tespit ettiği iddiası ürine) Bize de bu yönde iletilen bir bilgi var. İşçilerin tahliye edildiği doğru. Sonradan o 9 arkadaşımızın kontrol amaçlı olay yerine döndüğü belirtiliyor. O esnada bu hadiseye yakalandıkları doğru.
- Burası yüzde 80’i ABD’li şirkete ait bir işletme. Bu tür hadiseler olduğunda şirketleri burada görmüyorsunuz. Şirketin de konuyu şeffaf şekide çalışmalara katkı sunmasını bekliyoruz. Yönetim düzeyindeki zaafiyeti dün dile getrmiştim. Şirketin üst düzey yöneticileri buradalar. Bizimle ortak bir çalışma içerisindeler.
- (İşçilerin bulunduğu tespit edilen noktayla ilgili bir soru üzerine) Yanlış anlamaya sebebiyet vermeyelim; sanki işçilerin yerlerin itam tespit etmişiz gib bir algı olmasını istemiyorum. Çok büyük bir alanda, yaklaşık 1 km’ye yakın bir alan kaymış durumda. Bunun içerisinde işçi kardeşlerimizi arıyoruz. Bunu belli alanlara indirgemiş durumdayız. O noktalara bakacağız. Üç kardeşimizin madenin olduğu tarafta olduğunu düşünüyoruz. O bölgelere yoğunlaşacağız. Çok büyük bir toprak kütlesiyle karşı karşıyayız. Heyelan riski de devam ediyor.