ÖZEL HABER | İLKER DOĞAN
Hizmet Hareketi’ne ait yurt dışındaki okulları gasp etmek için kurulan Maarif Vakfına kendi bütçesinden milyonlarca lira aktaran Milli Eğitim Bakanlığı, konu Türkiye’deki okullar olunca para bulamıyor. İstanbul’da okulların çoğunda temizlik görevlisi yok. Okul müdürlerinin öğretmenlerin kullanması için talep ettiği masa ve sandalyeler bile ‘ödenek olmadığı’ gerekçesiyle alınmıyor. Velilere, ‘sakın okullara para vermeyin’ diyen MEB görevlileri, okul müdürlerine ise ‘Ödenek yok, velileri incitmeden paralarını alın’ talimatı veriyor. MEB yöneticileri tam anlamıyla tiyatro oynuyor!
AKP rejimi iktidarda olduğu 17 yılda eğitim sistemini tam anlamıyla yerle bir etti. Sorunlar azalmadığı gibi daha da ağırlaştı… Eğitimde fırsat eşitliği sağlanamadı. Kırsal kesimle şehirler arasındaki fark daha da açılıyor. Atanamayan öğretmenlerin sayısı 455 bine çıktı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında bu sayı 125 bin civarındıydı. 2019 YKS’de 15 bin öğrenci ‘sıfır’ çekti, 2.4 milyon adaydan yaklaşık 629 bini ilk oturumda elendi! Bugün Türkiye’deki ortaokullarda yazı yazmasını bilmeyen öğrenciler var!Sistem bugüne kadar tam 15 kez değişti. AKP iktidarında hiç bir öğrenci okula başladığı sistemle mezun olamadı!
TAŞIMALI SİSTEME 2,5 MİLYAR TL
MEB’in, taşımalı eğitimdeki ısrarı Sayıştay’ın denetimlerine takıldı. Birgün Gazetesi’nde yayınlanan Sayıştay’ın, ‘MEB 2018 Yılı Denetim Raporu’na göre, mevcut pansiyonların doluluk oranlarının düşük olmasına karşın taşımalı eğitim kapsamına alınan öğrenci sayısı katlanarak arttı. Bakanlığın hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, 2013 yılında 825 bin 90 olan taşımalı eğitim kapsamındaki öğrenci sayısının 2018 yılında 1 milyon 338 bin 672’ye yükseldiğini belirtti. Taşımalı eğitim için MEB’in kasasından çıkan tutar da 2013 yılından 2018 yılına kadar iki buçuk kat arttı. Rapora göre, Bakanlık 2018 yılında taşımalı eğitim için 2.5 milyar TL harcadı.
MAARİF VAKFINA 498 MİLYON TL AKTARILMIŞ
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile Hizmet Hareketi’ne ait yurt dışındaki okulları gasp etmek için MEB’in bütçesinden kurulan Maarif Vakfı’na aktarılan para da Sayıştay’ın incelemelerine takıldı. Raporda, söz konusu vakfa Bakanlık bütçesinden 2016, 2017 ve 2018 yıllarında toplam 498 milyon TL’nin denetimsiz olarak aktarıldığını belirtildi.
OKULLARA FARKLI, VELİLERE FARKLI!
Konu Hizmet Hareketi’nin yurt dışındaki okullarının gasp edilmesi olduğunda kesenin ağzını açan MEB, Türkiye’deki devlet okullarına ise para bulamıyor! Okulların çoğunun hizmetli kadrosu boş. Okullar okul aile birlikleri adı altında kurdukları derneklerle temizlikçi ve diğer giderlerini karşılamaya çalışıyor.
BİZE GELİNCE ÖDENEK YOK!
İstanbul’da görevli bir okul müdürü yaşadıklarını Tr724’e şöyle anlattı; “Yıllardır tek kuruş yardım almadık. Öğretmenlerimizin masa, sandalye ve dolap ihtiyaçlarını bile ‘bütçe yok, ödenek yok’ diyerek karşılamıyorlar. Bizim okulumuzun hizmetli kontenjanı 12. Ancak 1 hizmetli bile atanmadı. Kendimiz bulduk, okul aile birliği derneği üzerinden maaşını ödüyoruz. Temizlik malzemesi bile gelmiyor. Onu da kendimiz alıyoruz.”
VELİLERE BAŞKA, BİZE BAŞKA KONUŞUYORLAR
Türkiye’de her yıl tekrarlanan ‘zorunlu bağış’ sıkıntısı bu yıl da yaşandı. Devlete vergisini ödeyen insanlar çocuklarını devlet okuluna kaydettirmek için ‘para’ vermek zorunda kaldı. Okul müdürü bu konuda da çok dertli: “Kamuoyuna ‘para vermeyin’ diyorlar, bizimle yaptıkları toplantılarda ‘velileri incitmeden para toplayın. Bizden ödenek beklemeyin’ diyorlar. Velilerden para toplamazsa okulun temizlik malzemelerini nasıl alacağız? 2 yıldır yöneticiyim. Daha bir kuruş para gelmedi MEB’ten… Ne yapacağımızı şaşırdık!”