Tr724 HABER MERKEZİ
İngiliz Lordlar Kamarası üyelerinden ve eski Muhafazakâr Parti milletvekili Lord Garnier (Edward Garnier), Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs tehlikesine rağmen siyasî mahkumların hayatlarıyla oynadığını yazdı.
İngiltere’nin en eski gazetelerinden The Times’ta bir makale yayınlayan Lord Garnier, davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdığı tutuklu eski milletvekili İlhan İşbilen’in hikâyesini anlattı.
AİHM’e çağrı yapan makale, koronavirüs tehlikesiyle birlikte Türkiye’deki siyasî mahkumlarla ilgili bir karar vermenin aciliyet arz ettiğini duyurdu.
“Türkiye’deki hapishaneler, özellikle de virüsün yayılmasıyla birlikte İşbilen’in yaşındaki birisi için, sağlıksız ortamlar.”
Garnier, 2013’te yolsuzluk skandalı sonrasında başlayan süreci hatırlattıktan sonra şunları kaydetti: “Sayın İşbilen’in hatası sadece 2014’te AKP’den istifa etmek değil, Sayın Erdoğan’la Meclis’te ters düşüp partisinin okulları kapatmasına ve Sayın Gülen’e yönelik saldırılarına itiraz etmesiydi.”
Lordlar Kamarası üyesi Garnier, aynı zamanda önemli bir avukatlık bürosunun da sahibi ve bugüne kadar aralarında The Guardian gazetesinin de bulunduğu önde gelen basın kuruluşlarını ve eski Britanya Başbakanı John Major’ı da temsil etti.
Garnier’in yazdığına göre, İlhan İşbilen AKP’den istifa ettikten kısa sonra telefonları dinlenmeye başladı. Aralık 2015’te de hapse atıldı ve sonrasında ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı.
Makalede, İşbilen’in o günden bu yana yürüttüğü hukukî mücadelenin nasıl yanıtsız bırakıldığı da ele alınıyor.
İşte o makalenin Türkçe tercümesi:
ERDOĞAN MAHKUMLARI SİYASİ OYUNLARINA ALET EDİYOR
Türk muhalifler müvekkilim de dahil olmak üzere hapiste ve koronavirüs nedeniyle ölümcül tehlike altında
Lord Garnier, 30 Nisan 2020, The Times
Türkiye, koronavirüsün mahkumlar arasında daha fazla yayılmasını önlemek için onbinlerce mahkumun erken serbest bırakılmasına karar verdi.
Covid-19 dünya çapında orman yangını gibi yayıldı ve sonuçları sadece özgürlüğü etkilemedi. İngiltere’deki bazı düşük riskli mahkumların virüse yakalanmalarını ya da yaymalarını önlemek amacıyla cezalarından erken tahliye edilecekler.
Türkiye’de ise farklı kurallar geçerli. İngiltere’de siyasi mahkumlarımız yok; Türkiye’de ise durum daha farklı.Terör suçları ve ülkedeki siyasi suçlardan kaynaklı hükümlü olanlar Covid-19 erken tahliye kararnamesine dahil edilmedi.
İlhan İşbilen, Türkiye’de önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) için, daha sonra dabağımsız olarak dört yıl boyunca milletvekili olarak görev yaptı.
2013 yılında Erdoğan’ın hükümeti, üç bakanın istifasına yol açan bir yolsuzluk skandalıyla suçlandı. AKP, iddialara ilişkin soruşturmanın ABD’de yaşayan bir Türk din adamı olan Fethullah Gülen’in takipçileri tarafından başlatıldığını iddia etti. Skandalın ardından hükümet birçok hâkimi, savcıyı ve polis memurunu görevden aldı.
Sayın İşbilen’in hatası sadece 2014 yılında AKP’den istifa etmek değil, partisinin Gülen okullarını kapatmasını ve Sayın Gülen’e yönelik saldırılarını eleştirerek Erdoğan’ın düşüncesine katılmamasıydı.
Sayın İşbilen AKP’den istifa edip milletvekili olarak kaldığı dönemde, bilgisi olmadan takip edildi ve telefonu görüşmeleri incelendi. Haziran 2015’te meclisteki yerini kaybetti; Aralık 2015’te Gülen hareketine bağlı olmakla suçlanarak duruşma öncesi gözaltına alındı.
O zamandan beri hapiste. Anayasayı ihlal etmeye çalışmak, silahlı bir “terör” örgütü kurmak ve hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanıyor. Bütün bunları reddediyor.
Mahkeme öncesi tutukluluğuna yönelik bütün itirazlar, 75 yaşında olmasına, daha önce hiçbir suçu bulunmamasına ve sağlık durumuna rağmen mahkemelerce reddedildi.
Sayın İşbilen’, Türk anayasal düzenini bozmaya çalışmaktan mahkûm edilmiş ve “ağırlaştırılmış” müebbet hapis cezası verilmiştir. Tüm suçlamalardan masum olduğu iddiasını sürdüren İşbilen, uzun duruşma öncesi tutukluluğunun, Türkiye’nin imza sahibi olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. ve 6. maddelerinin ihlali olduğunu beyan ediyor. Mahkeme öncesi tutukluluğuna karşı Türkiye’nin anayasa mahkemesine başvurusu reddedildi.
Türkiye’de adalet sağlanamayacağına inanan İşbilen, İngiliz avukatlardan oluşan bir ekipten, Strazburg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde duruşma öncesi gözaltına alınması için bir çare bulmasını istedi. Yerel mahkemelerde mahkûmiyet ve hapis cezasına itirazları henüz tamamlanmadı.
Covid-19 bu konuya aciliyet kattı. Türk cezaevleri, sağlıksız ortamlar ve virüsün yaşı ve sağlık problemleri olan bir insan için etkileri daha da fazla.
Türkiye, tüm tutukluların yaşamlarını virüsün yayılmasından korumak için önlem almalı, onları ölümcül tehlikeye atmamalıdır.
Lord Garnier, eski bir Muhafazakar avukat ve 4 Pump Court (İngiltere’nin önde gelen avukatlık odalarından) üyesi; İlhan İsbilen için kurulan ekibe liderlik ediyor.