Türkiye, Rusya ve İran; Suriye’de ateşkesin genişletilmesi ve Şam yönetimi ile muhalifler arasında barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda anlaştı. Moskova’da bir araya gelen üç ülkenin dışişleri bakanları ortak bir deklarasyonu kabul ettiklerini açıkladı.
Deklarasyonda üç ülkenin barış görüşmelerinin garantörü olacağı belirtiliyor. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren Nusra Cephesi genişletilmiş ateşkes mutabakatına dahil edilmedi.
Üçlü görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Suriye’de kalıcı bir ateşkes sağlanması için çabalarımızı birlikte sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “Üç ülke de Suriye’de önceliğin rejim değişikliği olmadığı konusunda mutabık” diye konuştu.
Lavrov, hedeflerinin Suriye’nin toprak bütünlüğü ile bağımsızlığını korumak ve ‘teröre karşı mücadele etmek’ olduğunu söyledi.
Halep’ten sivillerin tahliyesi
Rusya’nın hem rejime hem de muhaliflere baskı uygulayarak, sivillerin tahliyesi konusunda gelişmeler kaydedildiğini söyleyen Lavrov “Şu an tahliye neredeyse bitmek üzere. Umarız bir iki gün içerisinde hallolur. Sürecin dışında kalan ülkeleri dışlamıyoruz, bütün ülkeleri sürece katılmaya davet ediyoruz” dedi.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkelerin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile El Nusra’ya karşı ortak bir mücadele yürütmesi gerektiğini söyledi ve “Ülkeler, bu grupları başka muhaliflerden ayırsınlar, bu çok önemli çünkü bu kalıcı ateşkesin yolunu açar. Terörist grupların hiçbir ülke için geçici veya kısa dönemli faydaları bile olamaz” dedi.
Çavuşoğlu da Zarif’e yanıt olarak: “(Suriye’de) rejim, muhalifler, bir de dışarıdan gelen başka gruplar var. Hizbullah da var. Bütün bu gruplara yardımın kesilmesi lazım. Bir tarafa işaret etmek doğru değildir” ifadelerini kullandı.
BBC