Kuzey Kore dün yeni ve daha güçlü bir balistik füze fırlattı. Füze 7 bin kilometreye yakın yol kat ederken 86 dakika boyunca havada kaldı. Kuzey Kore bu füzeyle ABD’de istediği yeri vurabiliyor.
Deneme, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un ABD ve Güney Kore arasındaki “nükleer ittifakın sıkılaşmasına” direneceğini göstermek istemesinin ardından geldi. Yeni füze, Pyongyang’ın geçen yıl Aralık ayında test ettiği ve ABD anakarasındaki herhangi bir yeri vurabilecek kadar uzağa uçan füzeden bile daha uzağa gitti.
ABD’li yetkililer Pyongyang’ın yeni ve güçlü bir balistik füze fırlatmasını kınadı ve Çin’i Kuzey Kore’nin Rusya ile işbirliğini dizginlemeye çağırdı.
Güney Koreli mevkidaşlarıyla birlikte Washington’da konuşan Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin, ABD hükümetinin Moskova ve Pyongyang ile artan ilişkisinden ve Kuzey Kore’nin balistik füze tehdidinden duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.
Blinken gazetecilere yaptığı açıklamada “Bunu en güçlü şekilde kınıyoruz” dedi ve “tüm ülkeler Kuzey Kore’den bu istikrarsızlaştırıcı eylemleri durdurmasını talep etmelidir” diye ekledi. Blinken füze fırlatımının çok sayıda BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini kaydetti.
Son aylarda Washington, Seul ve Tokyo, Pyongyang’ın nükleer tehditleri karşısında aralarındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla Pasifik Okyanusu’nda ortak askeri tatbikatlar düzenliyor. Kuzey Kore uzun zamandır bu tatbikatları düşmanca eylemler olarak görüyor ve silah geliştirme ve nükleer programını meşrulaştırmak için kullanıyor.
Öte yandan ABD ve Güney Koreli yetkililer, bugüne kadar yaklaşık 10 bin Kuzey Koreli askerin Rusya’ya konuşlandırıldığını söyledi. ABD ve NATO yetkilileri Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker göndermesini hem Avrupa’da hem de Pasifik’te yankıları olabilecek “çok ama çok ciddi bir mesele” olarak nitelendirdi.
Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran arasındaki artan uyum, bir sonraki ABD başkanının karşılaşacağı en büyük dış politika zorluklarından biri olarak gözüküyor.