Kupadan geriye kalanlar

Foto | AFP

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK

‘32 ülke bir kupa’ olan 2018 Dünya Kupası, Fransa’nın şampiyonluğuyla sona erdi. Kupa mücadelesine katılan 32 ülke kıyasıya mücadele etti. 2018 Dünya Kupası defterini kapatırken akıllarda kalanları derledik.

Dünya Kupası’nı kazanan ülkelerin bir sonraki turnuvada grup aşamasında evine dönme geleneği Rusya’da da devam etti. Böylecek son 5 Dünya Kupası’nı kazanan 4 ülke grup maçları sonrası kupaya veda etmiş oldu. 2002’de Fransa, 2010’da İtalya, 2014’te İspanya ve son olarak 2018’de Almanya, grup aşamasında elendi. Söz konusu şampiyonlar arasında yalnızca Brezilya, 2002’deki şampiyonluğun ardından 2006’da çeyrek finale kadar yükselmeyi başardı.

Almanya tarihinde bir ilk yaşadı

Brezilya’dan sonra en çok Dünya Kupası’nı kazanan ülkelerden biri olan Almanya, son şampiyon olarak geldiği Rusya’da tarihi hüsran yaşadı. 1954, 1974, 1990, 2014 yıllarında kupayı kaldıran Almanlar, kupanın Brezilya ile birlikte en büyük favorisi olarak gösteriliyordu. F Grubu’nda çıktığı 3 maçta Meksika’ya 1-0, Güney Kore’ye ise 2-0 kaybeden Almanya, tek galibiyetini ise zorlandığı mücadelede uzatma dakikalarında bulduğu golle İsveç’i 2-1 mağlup ederek aldı. Grubunu son sırada tamamlayarak turnuvaya veda eden Almanya, daha önce sadece Fransa’da 16 takımın katılımıyla düzenlenen ve eleme usulüyle gerçekleştirilen 1938 Dünya Kupası’nda ilk turda elenmişti. Almanlar, Dünya Kupası’nda 4 şampiyonluğun dışında 4 kez final, 5 defa yarı finalde rakiplerine yenilmekten kurtulamadı.

Messi ve Cristiano Ronaldo yine hüsran yaşadı

Dünya futbolunun yaşayan efsaneleri olan Portekizli Cristiano Ronaldo ve Arjantinli Messi bir turnuvayı daha kupasız kapattı. Son Avrupa şampiyonu unvanıyla Rusya’ya gelen Portekiz, son 16 turunda Uruguay’a elenerek evine döndü. Ronaldo’nun Dünya Kupası hayali gerçekleşmezken, turnuvada 4 kez fileleri havalandıran 33 yaşındaki Ronaldo, milli maçlardaki toplam gol sayısını 85’e çıkararak 84 kez ağları sarsan Macar efsanesi Ferenc Puskas’ı geçti. Avrupa’daki milli takımlar dikkate alındığında en golcü oyuncu konumuna gelen Ronaldo, dünya genelinde ise 109 gole sahip İranlı Ali Daei’nin ardından ikinci sıraya yükseldi. Arjantinli Messi ise yine bir uluslararası turnuvayı kupasız kapattı. Gruptan Nijerya karşısında son dakikalarda gelen golle çıkabilen Messi’li Tangocular, son 16 turunda Fransa’ya 4-3 yenilerek elenmekten kurtulamadı.

Japonya üst tura fair play taşıdı

Dünya Kupası tarihinde ilk kez bir takım üst tura fair play farkıyla çıktı. H Grubu’nda puan, averaj, atılan ve yenilen gol ile aralarındaki maçta eşitlik olan iki takımdan Japonya, Senegal’den daha az sarı kart gördüğü için rakibine fair play puanında üstünlük sağlayarak adını üst tura yazdırdı. Gruptaki üç maçı Senegal 6, Japonya 4 sarı kartla tamamladı. Senegal’in de elenmesiyle 1982 Dünya Kupası’ndan bu yana ilk kez hiçbir Afrika takımı, grup aşamasını geçemedi. Japonya ise son 16 turunda Belçika’ya kaybetti.

Al-Hadary ve Marquez tarihe geçti

Mısırlı kaleci Essam Al-Hadary 45 yaş 161 günlükken Suudi Arabistan karşısında sahaya çıkarak bir dönem Galatasaray’da da oynayan Kolombiyalı Faryd Mondragon’un rekorunu (43 yaş, 3 gün) geride bıraktı ve Dünya Kupası tarihinde forma giymiş en yaşlı oyuncu unvanını aldı. Meksika’da 39 yaşındaki Rafael Marquez, beşinci kez Dünya Kupası’nda mücadele eden 3’üncü oyuncu olmayı başardı. Daha önce yine Meksika’dan Antonio Carbajal ile Almanya’dan Lothar Mattheus, aynı başarıyı göstermişti.

Belçika kendini aştı

Eden Hazard, Romelu Lukaku ve Kevin De Bruyne gibi önemli yıldızları barındıran Belçika, bu turnuvada Dünya Kupası’ndaki en iyi derecesine ulaştı. İngiltere’yi 2-0’la geçerek dünya üçüncüsü olan Belçika, 1986 Dünya Kupası’nda elde ettiği dördüncülük derecesini geliştirdi.  Dünya Kupası’nda 16 kez ağları sarsarak en golcü takım olmayı başaran Belçika’nın kalesini koruyan Thibaut Courtois ise turnuvanın en iyi kalecisi seçilerek öne çıktı. Belçika’nın son 16 turunda Japonya karşısındaki tarihi geri dönüşü ise turnuvanın “unutulmazları” arasına girdi. İkinci yarıda yediği gollerle 2-0 geriye düşen Belçika, karşılaşmayı 3-2 önde tamamladı ve 1970’de İngiltere’ye karşı bunu başaran Batı Almanya’dan sonra bir eleme maçında 2 fark geriden gelerek kazanan ilk takım oldu.

Hırvatistan’dan “uzatma rekoru”

İkincilikle Dünya Kupası tarihindeki en iyi derecesini elde eden Hırvatistan, ilginç bir rekorun da sahibi oldu. Nijerya’yı 2-0, Arjantin’i 3-0, İzlanda’yı ise 2-1 mağlup ederek D Grubu’nu 9 puanla açık ara lider tamamlayan Hırvatlar, üst turlarda ise final dışında çıktığı 3 maçı da uzatmalara götürerek kazanan tek takım unvanıyla turnuva tarihine geçti. Son 16 turunda Danimarka’yı ve çeyrek finalde Rusya’yı normal süresi ve uzatmaların ardından penaltılarla geçen Hırvatistan, yarı finalde ise İngiltere’yi uzatmaların ikinci yarısında bulduğu golle 2-1 yendi. Hırvatistan’ın kaptanı 32 yaşındaki Luka Modric ise takımına kupayı kazandıramamasına rağmen turnuvanın en iyi oyuncusu seçilerek dikkati çekti. Milli takımın kaptanlığını da üstlenen Modric, turnuva boyunca çıktığı 7 maçta takımına 2 gol ve 1 asistle katkı sağladı.

Mbappe artık “Yeni Pele”

Finalde Hırvatistan karşısında takımının 4’üncü golüne imza atan Mbappe, 19 yıl 207 gün ile Dünya Kupası tarihinde Pele’nin ardından bir final maçında gol atan en genç ikinci oyuncu oldu. Son 16 turunda Arjantin’e attığı 2 gol ve yaptırdığı penaltı ile de maçın kahramanı olan Fransız forvet, 1958’de 17 yaşındayken hat-trick yapan Pele’den sonra bir Dünya Kupası maçında 2 gol atan en genç oyuncu unvanını da aldı.

Kaleleri şaşıranlar rekor kırdı

Dünya Kupası’nda 169 kez fileler havalanırken, maç başı gol ortalaması ise 2,64 oldu. Fransa ile Danimarka’nın golsüz geçen grup maçı dışındaki 35 karşılaşmada da ağlar en az bir kez sarsıldı ve bu alanda son 64 yılın rekoru kırıldı.Dünya Kupası tarihinde en çok kendi kalesine gol atılan turnuva da açık ara farkla Rusya’daki organizasyon oldu. Futbolcular 12 kez kendi ağlarını sarsarken, önceki rekor 6 gol ile 1998’de yaşanmıştı. Meksika’dan Edson Alvarez, Avustralya’dan Aziz Behich, Fas’tan Aziz Bouhaddouz, Rusya’dan Denis Cheryshev ile Sergei Ignashevich, Polonya’dan Thiago Cionek, Nijerya’dan Oghenekaro Etebo, Mısır’dan Ahmed Fathy, İsviçre’den Yann Sommer, Tunus’tan Yassine Meriah, Brezilya’dan Fernandinho ve Hırvatistan’dan Mario Mandzukic kendi kalesine gol atma şanssızlığı yaşayan oyuncular oldu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin