‘Kuleli Askeri Lisesi binası Araplara satıldı’ iddiası

İstanbul Boğazı’nın en güzel yerlerinden biri olan tarihi Kuleli Askeri Lisesi binasının Arap sermayesine satıldığı ileri sürüldü. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sürecinde KHK ile kapatılan Kuleli Askeri Lisesi’nin binasının Araplara satıldığını söyledi.

Konuyu sosyal medya hesabından gündeme getiren Seymen, satışın nasıl hangi yöntemle yapıldığının izahatını istedi.

İYİ Parti Seçim İşleri, Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seymen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sürecinde kanun hükmünde kararname ile kapatılan tarihi Kuleli Askeri Lisesi’nin satıldığını öne sürdü.

Seymen, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Her şey haraç mezat! Kuleli Askeri Lisesi’nin binası Araplara satılmış. Milli manevi; paraya tahvil edilemeyen hiçbir şeyin kıymeti yok nazarlarında” ifadelerini kullandı.

BAKAN YALANLADI

Konunun gündem olmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Ersoy, “İstanbul Çengelköy’de bulunan Kuleli Askeri Lisesi’nin satıldığına ilişkin, sosyal medya ve basına yansıyan haberler tamamen asılsızdır. Bakanlığımıza tahsisli olan bölümünde müze yapım çalışmaları devam etmektedir” dedi.

GENELKURMAY BAŞKANLARI YETİŞTİRDİ

Üsküdar Çengelköy’de İstanbul Boğazı kıyısında yer alan askeri okulun tarihi Osmanlı dönemine dayanıyor. 15 Temmuz’a kadar subay adaylarını yetiştiren Kuleli Askerî Lisesi, 21 Eylül 1845 tarihinde “Mekteb-i  Fünun-u  İdadi” ismi ile Dolmabahçe Çinili Köşk’te öğretime açıldı.

1845 yılında kurulan kurulan Kuleli Askeri Lisesi, 171 yıllık tarihinde aralarında genelkurmay başkanlarının da bulunduğu binlerce askeri öğrenci yetiştirdi. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde şimdi Kuleli Askeri Lisesi’nin bulunduğu koru içerisinde yer alan manastır, yeniçerilere kışla olarak verilmiş, Bu kışla mevkii, Bostancıbaşı Odaları diye anılırken zamanla güzel ve süslü bir bahçe haline gelişinden Kuleli Bahçesi diye tanındı.

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE MİRAS

Padişah I. Süleyman döneminde bahçede yüksek bir kulesi bulunan dokuz katlı ve her katı fıskiyeli havuzlarla süslenen büyük bir kasır yaptırıldı. III. Ahmed devrinde ise kule bahçesi ve etrafı has olarak kendisine verildi. Bu dönemde Bizans devrinden kalan kule yıktırıldı. 1744 yılında Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa’nın damadı Kaymak Mustafa Paşa tarafından sahilde bir mescit yaptırıldı. II. Mahmut (1808-1839) döneminde, Bostancıbaşı Odaları mevkiinde, yani okulun şimdi bulunduğu yerdeki bu kışla, Kuleli Askeri Lisesi’nin ilk yapısı oldu. Kuleli Askeri Lisesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri reformlarına, 1.Dünya Savaşı ardından çöküşüne ve yüz yıla yaklaşan mazisiyle cumhuriyete tanıklık etti.

15 TEMMUZ’DAN SONRA AKP KAPATTI

Okul, 1947 yılından beri görevine Boğaziçi’nin Çengelköy ile Vaniköy arasında bulunan bölgede devam etti. 15 Temmuz’dan sonra AKP hükümetinin askeri liseleri kapatmasıyla TSK’ya subay yetiştiren diğer okullar gibi Kuleli Askeri Lisesi de tarih oldu. Bu köklü kurum, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından çıkarılan kararnameyle kapatıldı. Kuleli Askeri Lisesi’nin tarihi binasının, İstanbul’un kütüphane ihtiyacını karşılamak üzere kullanılması için imza kampanyası başlatılmıştı. Binaya ilişkin bir başka teklif ise müze yapılmasıydı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin