Kremlin Cuma günü yaptığı açıklamada, demografik durumun “ulusun geleceği için felaket” olduğunu belirtti. Açıklamada, Rusya’da son 25 yıldır uygulanan çeşitli politikaların doğum oranını artırmada başarısız olduğu ifade edildi.
Rusya Devlet Başkanlığı sözcüsü Dimitri Peskov, “Dünyanın en büyük ülkesinde yaşıyoruz ve her yıl sayımız azalıyor. Bunu düzeltmenin tek yolu doğum oranını arttırmaktır” dedi.
Peskov, “Bugün bu oran son derece düşük: kadın başına 1,4 çocuk. Bu rakam Avrupa ülkeleri, Japonya ve benzerleri ile kıyaslanabilir. Ancak ulusun geleceği için felaket” diye ekledi.
Vladimir Putin, 2000 yılında Kremlin’e gelişinden bu yana, Sovyet döneminden miras kalan Rus demografik krizini bir öncelik haline getirdi. Ancak Rusya, kuşak yenileme eşiği olan kadın başına 2,1 çocuk hedefinin çok gerisinde kaldı.
Peskov, Batı Avrupa ve Japonya’daki düşük doğum oranlarına işaret ederek, Rusya’daki düşük doğum oranının geleceğe duyulan güvensizliğin bir sonucu olmadığını söyledi. İkinci Dünya Savaşı ve Sovyetler Birliği’nin çöküşü sırasında yaşanan büyük kayıpların neden olduğu “demografik boşluğa” değindi.
İstatistik kurumu Rosstat’ın 2024 yılı başındaki verilerine göre, Rusya 146 milyon nüfusa sahip. Rosstat, Rus nüfusunun 2030 yılına kadar 3 milyon azalarak yaklaşık 143 milyona düşeceğini öngörüyor.
Rusya’da 2000 ile 2022 arasında “kalıcı” nüfus her yıl yaklaşık 500 bin azaldı. Kremlin, önümüzdeki yıllarda doğum oranını da etkileyebilecek olan Ukrayna’daki kayıplar konusunda ise yorum yapmadı.