Kovid-19 virüsünün yeni bir mutasyonu ortaya çıktı: Orijinalinden daha bulaşıcı

ABD’de yapılan araştırmalar sonucunda yayınlanan 33 sayfalık yeni Koronavirüs (kovid-19) salgınıyla ilgili rapor yeni bir tehdidi gözler önüne serdi.

ABD’deki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki bilim adamları tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, dünya çapında baskın hale gelen salgınının ilk günlerinde yayılan versiyonlardan daha bulaşıcı görünen yeni bir tür virüs belirlendi. Rapora göre, virüsün yeni mutasyonu daha hızlı yayılmanın yanı sıra, hastalıkla ilk kez karşılaştıktan sonra insanları ikinci bir enfeksiyona karşı savunmasız hale getirebileceği ileri sürülüyor.

Araştırmaya göre, virüsün yeni mutasyonu Çin’in Wuhan şehrinde çıkan virüse göre çok daha fazla insanı hızla enfekte ediyor. Rapora göre, bazı ülkelerde yeni mutasyona uğramış virüs tek yaygın tip oldu. Rapora göre, yeni virüsün selefleri üzerindeki hakimiyeti, tam olarak neden henüz bilinmemesine rağmen daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor.

Yeni raporda tanımlanan mutasyon, insan solunum hücrelerine girmesine izin veren koronavirüsün dış kısmındaki sivri uçları etkiliyor. Raporun yazarları, dünya çapında geliştirilmekte olan aşıların ve ilaçların mutasyona uğramış türlere karşı etkili olması için “acil bir uyarıya ihtiyaç” hissettiklerini söylediler.


‘Mutasyona uğrayan Koronavirüs zayıflıyor olabilir’


Diğer yandan ABD’li uzmanlar tarafından yapılan başka bir çalışmada ise mutasyona uğrayan yeni tip Koronavirüs’ün (Covid-19) genetik benzerlik gösteren SARS virüsünde 2013’te meydana gelen bir değişikliği yansıttığını ve bu durumun Koronavirüs’ün ”zayıflıyor olabileceğini” gösterdiğini bildirdi.

Arizona State Üniversitesi Biodesign Enstitüsünden Dr. Efren Lim ve ekibi, ”Journal of Virology” dergisinde Koronavirüs hakkında yeni bir çalışma yayımladı.

Uzmanlar çalışmada, Koronavirüs’ün nasıl yayıldığı, adapte olduğu ve mutasyona uğradığına ilişkin genetik kodunu hızlı okumak için ”yeni nesil dizileme” adı verilen yeni bir teknoloji kullandı.

Arizona’daki Koronavirüs hastalarının burnundan alınan 382 numunenin incelendiği belirtilen çalışmada, virüsün genomunun önemli bir parçasının eksik ve genetik alfabedeki 81 harfin ”tamamen” yok olduğunun fark edildiği kaydedildi.

Dr. Lim, ”Bu mutasyonun ilginç olmasının nedeni, 2003 yılında ortaya çıkan SARS salgınında da virüsün genomunun büyük bir kısmının silinmesi.” değerlendirmesinde bulundu.

SARS salgınının ortasında ve geç evrelerinde mutasyona uğrayan virüsün gücünü kaybettiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumun mutasyona uğrayan yeni tip Koronavirüs’te de rastlandığını farkettiklerini kaydetti.

Bu nedenle mutasyona uğrayan yeni tip Koronavirüs’ün ”zayıflıyor olabileceğine” dikkati çeken uzmanlar, virüsün zayıflayıp zayıflamadığını söylemek içinse çok erken olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin