Kötü sonuçlar rejimi harekete geçirdi: Araştırma şirketleri TÜİK’e tabi olacak

Anketlerden ardı ardına gelen olumsuz sonuçlar, Cumhur İttifakı’nı yeni arayışlara itti. Rejim, araştırma şirketlerini ‘denetlemek’ için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. MHP’nin sunduğu kanun teklifine göre araştırma şirketleri, bir araştırmayı kim için yaptığını ve araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını belgeleri ile birlikte paylaşacak. Araştırmacı olmak ve kamuoyu araştırma kuruluşu kurmak için gerekli bilimsel ve teknik yeterliliğe ilişkin nesnel koşullar ise TÜİK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Özellikle son dönemde açıklanan bütün anketlerde AKP ve MHP cephesinde ciddi bir oy kaybı yaşanıyor. Söz konusu düşüş AKP’ye yakın araştırma şirketlerinin anketlerine bile yansıdı. Yıl başından bu yana AKP’nin oy kaybı ortalama yüzde 5’lerde. İktidara yakın araştırma şirketleri bile AKP’nin oy kaybının yüzde 2’lerde olduğunu açıklıyor. Farklı araştırma şirketlerinin araştırmalarına göre MHP’nin 8 aydaki oy kaybı ise yüzde 2 civarında hesaplanıyor.

Söz konusu sonuçlar Cumhur İttifakı’nı harekete geçirdi. İktidara yakın Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, MHP’nin araştırma şirketlerine ilişkin TBMM’ye sunduğu kanun teklifinin geçmesi halinde, araştırma şirketleri yayınlanan bir araştırma için araştırmayı kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşacak.

BU HABER DE İLGİZİ ÇEKEBİLİR

https://www.tr724.com/7-anket-tek-gercek-oylar-eriyor/

Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna, ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek. Ayrıca “manipülasyon yaptığı” tespit edilen araştırma şirketine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

MHP’nin 2018 yılında TBMM’ye sunduğu kanun teklifi, Meclis’in açılmasıyla beraber görüşülecek. Teklifle beraber, “kamuoyunu yönlendirmek veya etkilemek için yalan, yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan” kamuoyu araştırmacıları denetlenecek.

POZİTİF KELİMELERLE BASKI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, imzalı Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanmasına İlişkin Kanun Teklifi’yle araştırmacı yayınlanan bir araştırmasını kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşacak. Araştırmacı, ‘veri toplama, analiz etme ve yayınlama dahil her aşamada dürüst, doğru ve tarafsız olmakla’ yükümlü olacak.

“Güvenilirliği ve geçerliliği konusunda şüphe duyulan ya da bağlamından koparılarak.” müşteri tarafından yayınlanan bir araştırma sonucuna, araştırmacının müdahale etmesi zorunlu olacak. Kişisel verilerin arşivlenerek başka çalışmalar ya da başka amaçlar için kullanımının önlemek için ilgili işlemler sonlandığında imha edilecek.

YÖNETMELİĞİ TÜİK BELİRLEYECEK

Araştırmacı olmak ve kamuoyu araştırma kuruluşu kurmak için gerekli bilimsel ve teknik yeterliliğe ilişkin nesnel koşullar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. TÜİK, bilimsel ve teknik özerklik ilkesi doğrultusunda, kamuoyu araştırmasının bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği ile sınırlı olarak denetim yapacak.

Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna; ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin