Ana Sayfa Dünya Koronavirüs laboratuvarda üretilmiş olabilir mi? Uzmanı cevapladı…

Koronavirüs laboratuvarda üretilmiş olabilir mi? Uzmanı cevapladı…

Yeni tip koronavirüs Çin laboratuvarlarında üretilmiş bir biyolojik silah mı? Bu konuda ortaya atılan komplo teorilerinin ardı arkası kesilmiyor. Ancak uzmanlar ısrarla, bu koronavirüsün üretilmiş bir biyolojik silah olamayacağını söylüyor.

İşte Washington Post’a yazan biyolojik ve kimyasal savunma uzmanı Dan Kaszeta’nın gerekçeleri…

Araştırmacı Kaszeta’ya göre eğer koronavirüs bir laboratuvarda üretilmiş olsaydı, genetik dizilimi bir Frankenstein’a, yani insan yapımı bir canavara, benzerdi. Kaszeta, doğal yollarla gelişen virüslerin bir hayli düzgün gen dizilimine sahip olmasının, bu teoriyi çürüttüğünü iddia ediyor.

“Pratik nedenlerle de Covid-19’un biyolojik silah olması mantıklı değil,” diyen Kaszeta, bu iddiasını şöyle gerekçelendiriyor: “Gerçek dünyada biyolojik savaş ajanlarıyla asla salgın üretilmesi hedeflenmez. Somut projeler ve anlaşılabilir hedefler için zaman, para ve çaba harcanır, kaos çıkarmak uğruna kaos çıkarılmaz.”

“Biyolojik silah araştırmalarının en gözde olduğu 1950’ler ve 1960’larda dahi biyolojik silah taraftarları şu temel ilkeyi anlamış ve gözetmişlerdi: kötü bir hastalığın asla geri gelip senin kendi halkını hasta etmesini istemezsin.”

Kaszeta’ya göre ABD biyolojik silah programının büyük kısmı tarım ürünleriyle ilgiliydi. Eğer bir insanı hedef alacaksa da, yalnızca tek bir kişiye yönelik hastalık enjekte etme planlanmaktaydı.

“Covid-19 geliştirmek için yıllarca zaman harcamak isteyeceğiniz bir şey değil. Yaşlı ve kırılgan olanları orantısız şekilde öldürüp etkisiz hale getiren, öte yandan ekonomik olarak üretken olan ve savaşma yaşındaki popülasyonu sağ bırakan biyolojik silah çok iyi bir işçilik örneği değildir.”

Peki, koronavirüs acaba laboratuvarda geliştirme aşamasındayken kazara dışarı çıkmış olabilir mi?

Biyolojik savunma uzmanı, karşı karşıya olduğumuz bu koronavirüsün “doğada ince işçiliği tamamlanmış bir son ürün” olduğu kanısında. Ayrıca “sızıntı” teorisi için yeterli kanıt sunulmuş değil.

Kaszeta, ABD’nin biyolojik silah programını 1970’lerde durduğunu, hem Çin’in hem de ABD’nin bir biyolojik saldırıyı rahatlıkla ortaya çıkaracak laboratuvarlara ve uzmanlara sahip olduğunu da ekliyor.

Son soru şu: Böyle bir küresel salgından kim faydalanır? Yanıtı net: Hiç kimse. Çünkü, “sadece kaos çıkarmak için hiç kimse kaos çıkarmaz.” Üstelik küresel ekonominin ülkeleri birbirine bu kadar bağımlı kıldığı bir dünyada…

HENÜZ YORUM YOK