Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada yaklaşık 168 milyon çocuk çalışmak zorunda kalıyor. Çocuk işçiliğinin yaygın olduğu ülkelerin başında Kongo geliyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) verilerine göre Kongo’nun güneyindeki kobalt madenlerde yaklaşık 40 bin çocuk çalışıyor. Bu çocukların günde 1 veya 2 Amerikan doları kazanması için bazen 24 saate kadar varan süre boyunca madende çalışması gerekiyor. Bazı çocukların daha 7 yaşında olduğuna dikkat çekiliyor.
Kobalt madeni ise cep telefonlarının bataryaları için kullanılıyor. Madenlerdeki çalışma koşulları ise çok kötü. Madenin bazı bölümlerinde elle kazmak gerekiyor. Çıplak elle, büyük bıçak veya küreklerle kazıyorlar.
Ünlü markaların sorumluluğu
Kobalt, özellikle akıllı telefonlarda kullanılan bir hammadde. Apple, Microsoft, Samsung ve Sony gibi markaların akıllı telefonlarında kobalt kullanılıyor. Daimler ve Volkswagen marka elektrikli otomobillerde de kobalt bulunuyor.
Batarya tüketimi kobalt fiyatını artırdı
Elektrikli arabalar ve akıllı telefonlar başta olmak üzere birçok teknoloji ürününün bataryalarında kullanılan kobaltın fiyatı artıyor. Şubat 2016’da 21 bin 750 dolar olan madenin ton başına fiyatı, 22 Mart 2018 itibarıyla 95 bin 250 dolara ulaştı.
Elektrikli arabalar ve akıllı telefonlar başta olmak üzere birçok teknoloji ürününün bataryalarında kullanılan kobaltın fiyatı artıyor.
Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayar ve elektrikli arabalar gibi birçok teknoloji ürününü çalıştıran bataryaların ana maddelerinden kobaltın değeri her geçen gün yükseliyor.