Pek çok ülkede çalışma günü haftada 4’e indirilmeye çalışılırken, Yunanistan ters yönde bir karar aldı. Sermaye yanlısı hükümet, azalan nüfus ve kalifiye işçi sıkıntısı nedeniyle bazı işletmeler için haftalık çalışma saatini 48’e çıkardı. Sendikalar tepkili.
The Guardian’da yer alan habere göre, Yunan hükümeti, azalan nüfus ve kalifiye işçi sıkıntısı nedeniyle haftalık çalışma saatini 48’e çıkardı. Başbakan Miçotakis ülkenin demografik durumunu saatli bomba olarak nitelerken, 2009 krizinden bu yana 500 bin genç Yunan vatandaşının ülkeden ayrıldığı tahmin ediliyor.
Sendikalar, pazartesi günü yürürlüğe girecek uygulamayı “barbarca” olarak nitelendiriyor.
Memur sendikası Adedy’nin icra kurulu üyesi Akis Sotiropoulos “Bu hiçbir anlam ifade etmiyor. Neredeyse tüm diğer medeni ülkeler 4 günlük haftayı yürürlüğe koyarken, Yunanistan tam tersini yapmaya karar veriyor” dedi.
Düzenleme, belli işletmeleri etkileyecek
Yetkililer, 6 günlük programın yalnızca 24 saat hizmet veren özel işletmeler için geçerli olacağını söylüyor. Uzatılmış çalışma haftası kapsamında, belirli endüstri ve üretim tesislerindeki personel, günlük ücrete eklenen yüzde 40’lık bir ek ücretle ödüllendirilecek. Personel, günde 2 saat fazladan ya da 8 saatlik ekstra bir vardiya çalışma seçeneğine sahip olacak.
Hükümet, düzenlemenin çalışanların fazla mesai için ücret alamaması sorununu çözeceğini ve aynı zamanda yaygın kayıt dışı çalışma sorununu engelleyeceğini iddia ediyor.
Miçotakis, Yunan parlamentosunun yasayı onaylamasından önce yaptığı açıklamada, “Bu yasanın çekirdeği işçi dostu ve son derece büyüme odaklı,” dedi.
Denetim zayıf; düzenleme işverene açık çek!
İşyerinde denetim geleneğinin neredeyse hiç olmadığı ülkede, muhalifler reformun işverenlere altıncı bir iş gününün gerekli olup olmadığını dikte etme imkanı verdiğini iddia ediyor.
Protesto için şimdiden sokaklara dökülen muhaliflere göre reform, yasal korumaları aşındırıyor ve köklü işçi haklarını geri alıyor.
Memur sendikasından Sotiropoulos, “Reform, ideolojik olarak sermaye için daha büyük karlar elde etmeye kendini adamış bir hükümet tarafından hayata geçirildi” dedi ve ekledi: “Daha iyi üretkenlik, daha iyi çalışma koşulları ve daha iyi bir yaşam kalitesiyle birlikte gelir. Biliyoruz ki bu da daha fazla değil daha az çalışma saatiyle olur.”
Pek çok ülke haftada 4 gün çalışma düzenini deniyor
Belçika 2022 yılında çalışanlara haftalık çalışma saatlerini 5 yerine 4 güne yayma hakkını tanımıştı. Ayrıca İngiltere, Almanya, Japonya, Güney Afrika ve Kanada gibi ülkelerde 4 iş günü üzerine pilot uygulamalar gerçekleştiriliyor.
Araştırmacılar haftada 4 gün çalışmanın odaklanma seviyelerindeki iyileşmeye bağlı olarak üretkenlik seviyelerinde artış gösterdiğini söylüyor.
AB’nin istatistik kurumu Eurostat’a göre Yunan halkı haftada ortalama 41 saat çalışarak Avrupa’nın en uzun mesai saatlerini harcıyor. Ancak yapılan anketler çok daha az ücret aldıklarını da ortaya koyuyor. Sol muhalefet sık sık “İngiltere fiyatlarındaki bir ülkede Bulgaristan seviyesi maaşları” olmasından yakınıyor ve bu durumun beyin göçünü daha da kötüleştirdiğini iddia ediyor.
Yunan halkı Nisan ayında sokaklara dökülmüş ve 24 saatlik genel grev yaparak artan hayat pahalılığını protesto etmişti.