Kış hastalıklarından korunmak için 8 tavsiye

Kış mevsiminin gelmesiyle, günler kısalması, gecelerin uzaması, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi ve hareketsiz yaşam mevsim hastalıklarına zemin hazırlıyor. Vücut kışın daha az enerji harcıyor, beslenme alışkanlıkları değiştiğinden kilo alımı artıyor. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflıyor. Diyetisyen Özlem Tay, bu durumun hastalıklara yakalanma riskini artırdığını söylüyor.

Kış aylarında soğuktan etkilenen vücudun gribal enfeksiyonlara yatkın hale geldiğine işaret eden Özlem Tay, hasta olmadan gerekli önlemleri almanın önemine vurgu yapıyor ve şu tavsiyelerde bulunuyor: Yeterli C vitamini almalısınız. Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler, kış aylarının uzun gecelerinde sofradan eksik edilmemesi gereken besinlerdir. Bunun yanı sıra; pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış aylarında vücut direncini artırır, hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenir.

Kış aylarında sıvı ihtiyacı pek akla gelmediğinden yeterince su tüketilmez ve vücut yeterli sıvı alamaz. Kış aylarında da vücudun sıvı gereksinimini dengede tutmak adına günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Metabolizmanın susuz bırakılması vücuttaki toksik maddelerin atılmasına engel olduğu gibi yağ oranını da artırmaktadır. Yeterince su tüketmemek, kilo alımını hızlandırır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bunları ihmal etmeyin!

  1. Balık, kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besin grubundandır. Haftada en az 2 gün balık tüketilmelidir.
  2. D vitamini değerleri kış aylarında güneşli günlerin azalmasına bağlı olarak düşebilir. Ancak havanın güzel olduğu güneşli soğuk kış günlerinde de güneş ışınlarından yararlanılabilir.
  3. Soğuk havada vücut ısısı genel olarak düşer. Bunu dengede tutabilmek için düzenli ve yeterli miktarda su tüketilmelidir. Çay ve kahve yerine ise C vitamini yönünden zengin ıhlamur, kuşburnu, nane limon, ada çayı gibi içecekleri tercih edilmelidir.
  4. Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur diye tabir edilen çerez tarzı yiyecek ve tatlı tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yağlı kuru yemişlerin leblebi karıştırılarak yenilmesi önerilir.
  5. Sarımsak ve soğan doğal antibiyotiktir. Kış aylarında tüketilmesi, bağışıklık sistemi güçlendirir.
  6. Yeşil yapraklı sebzeler, hem vitamin hem de mineraller açısından güçlü içerik yapılarıyla, hastalıklara karşı koruyucudur.
  7. Çinko eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Özellikle kırmızı ve beyaz et çinko bakımından en zengin besin kaynaklarıdır.
  8. Stres, depresyon, aşırı yorgunluk, mutsuzluk savunma sistemini düşürür. Kronik stresin yol açacağı depresyon bağışıklık sistemini zayıflattığından, depresyon belirtileri fark edildiği anda uzman yardımı alınmalıdır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin