Kirletmek bedava, fotoğraf çekmek 150 TL!

HABER | İLKER DOĞAN

Milli parklar ve koruma altındaki ormanlık alanlarda fotoğraf ve video çekmek için günlük 150 TL para ödemek zorundasınız. Ancak aynı yerlerde piknik yapıp, bütün çöpleri ormana bırakmak bedava! Ormanı plastik atıklar ve çöpleriyle kirletenlere gösterilen müsamaha, profesyonel veya amatör fotoğraf sanatçılarına gösterilmiyor.

Türkiye’de fotoğraf çekimi yapılabilecek ve yüzlerce çeşit endemik bitki ve kuş türü barındıran Kuş Cenneti, Yedigöller, Belgrad ormanları, Maçka Parkı, Yıldız Parkı, Karakuyu gibi onlarca milli park ve ormanlık alanlar mevcut. Söz konusu gezinti yerleri sahip oldukları doğal güzellikleri ve barındırdıkları nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kuş türleri sebebiyle sadece vatandaşların değil, fotoğraf severlerin de uğrak yerlerinden.

FOTOĞRAF İÇİN GÜNLÜK ÜCRET 150 TL

Milli Parklar Kanunu ve Milli Parklar Yönetmeliği’ne göre milli park, tabiat parkı ve tabiatı koruma alanlarında, profesyonel amaçlı fotoğraf ve film çekimi yasak. Bu alanlarda çekim yapmak isteyenler Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almak zorunda. Fotoğraf ve film çekimlerinde uygulanacak ücretler ve süreler ise her yıl başında genel müdürlük tarafından belirleniyor. Buna göre günlük fotoğraf çekimi için ödemeniz gereken tutar 150 TL. 7 gün çekim yapmak isterseniz bu rakam 945 TL’ye çıkıyor. Aylık ise ödemeniz geken para 3 bin 150 lira olarak hesaplanıyor. Süre uzadıkça indirim oranı artıyor.

‘YASSAH HEMŞERİM!’

Yönetmeliğe göre söz konusu alanlarda amatör fotoğraf çekiminin önünde bir engel yok.  Altında eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun imzası bulunan yönetmelikte, “Amatör fotoğraf, film ve video çekimlerinden ücret alınamaz.” deniliyor. Ancak bu işi hobi olarak yapan amatörler bunu ormandaki görevlilere anlatamıyor. Çoğu zaman fotoğrafçılık derneklerine üye olduğunuzu gösteren kimlik kartı bile amatör olarak bu işi yaptığınızı ispat etmeye yetmiyor. Elinizde fotoğraf makinesini gördükleri anda yanınıza gelerek ‘fotoğraf çekmenin yasak’ olduğunu söylüyor ve izin vermiyorlar.

KİRLETENLER AÇISINDAN SORUN YOK

İlgili kanunda, “Her ne suretle olursa olsun, ziyaretçiler ürettikleri çöpleri geri götürmek zorundadırlar. Yaban hayatı tahrip edilemez.” deniliyor. Ancak gezinti yerlerindeki görevliler, ormanları kirleten, doğaya, endemik türlere zarar verenlere gösterdikleri anlayışı amatör fotoğrafçılardan esirgiyor. Yönetmeliği okusa amatör fotoğrafçılara yönelik bir yasak olmadığını görecek. Ama okumuyor. Kanun ve yönetmeliklerin uygulanmasında inanılmaz bir keyfilik var.

FOTOĞRAF ÇEKEREK NASIL ZARAR VEREBİLİRİM!

Amatör olarak kuş fotoğrafçılığı yapan Ömer Güzel, geçtiğimiz hafta yaşadıklarını Tr724’e şöyle anlattı: “Üç arkadaş, Belgrad Ormanları’yla Kemerburgaz arasında bir piknik yerine gittik. Fotoğraf çekimi yaptığımız sırada görevliler geldi ve yasak olduğunu söyledi. Sözde endemik türleri korumak için yasaklamışlar. İzin almamız ve para ödememiz gerekiyormuş. Amaç endemik türleri korumaksa para verince nasıl çekim yapabiliyorum?! Kaldı ki orası halka açık bir piknik alanı. Orada mangal yakanlar, çöplerini bırakıp gidenler ormana, endemik türlere zarar vermiyor ama ben sadece deklanşöre bastığım için zarar veriyorum öyle mi! Anlamsız bir yasak…”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin