Kentsel dönüşümle ilgili karar mekanizmalarını kolaylaştıracak, olabilecek depremlere karşı alınacak tedbirlerin hayata geçirilmesine ilişkin düzenlemeleri de içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Muhalefet, yasanın açıkça anayasaya aykırılık taşıyan düzenlemeler getirdiğine dikkat çekiyor.
Zira yasa kentsel dönüşümü değil sermaye için yeni rant alanları oluşturmayı amaçladığı iddiasıyla eliştiriliyor. Yasayla birlikte her yer “rezerv yapı alanı” ilan edilebilecek. Dönüşüm kapsamında borcunu ödeyemeyenler ise mülkiyet hakkını kaybedecek. Bununla birlikte araziler uygulama projesi olmasa da ihale edilecek.
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, yasaya ilişkin Meclis’teki konuşmasında, “Adı Afet Yasası ama içinde afet tanımı bile yok! Anayasa’ya aykırılıklarla dolu düzenlemeler! Mülkiyet hakkının ihlali! Muhalefetin, meslek odalarının, görüşleri yok sayılıyor! Sadece rant amaçlı bir yasa!” ifadelerini kullandı.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Teklife göre, hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında İdari Yargılama Usulü Kanunu’na eklenecek maddeyle yeni usuller getiriliyor. Keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi bakımından süreler kısaltılıyor.
Tarafların istemi olsa dahi duruşma yapılması mahkemenin takdirine bırakılıyor; davaların dosyanın tekemmülünden veya ara karar, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gereken hallerde, bunların tamamlanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karara bağlanması hüküm altına alınıyor. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak ve Başkanlık özel bütçeli olacak.
Riskli yapı tespiti ve Hazine taşınmazlarının değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsisine ilişkin görev, hak ve yetkilerin bundan sonra Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca kullanılmasını sağlamak üzere değişiklik yapılıyor.
SALT ÇOĞUNLUK KARAR ALABİLECEK
Teklifle, İstanbul’da dönüşümü hızlandırmak için başlatılan ‘yarısı bizden’ kampanyasının uygulanabilmesi için hak sahiplerine yapım için mali yardım yapılabilmesine yönelik kanunda düzenleme yapılıyor.
Salt çoğunluk ile karar alan malikler tarafından, alınan karar ile anlaşma şartlarını ihtiva eden teklifin salt çoğunlukla alınan karara katılmayan maliklere, noter vasıtasıyla veya ilgili muhtarlıkta 15 gün süre ile ilan edilmek suretiyle bildirilecek.
KOLLUK KUVVETİYLE TAHLİYE
Alanlarda uygulama süresince imar ve yapılaşma haklarının kısıtlanması ve alandaki yapılara verilen elektrik, su ve doğal gaz gibi hizmetlerin durdurulması konularında Bakanlığa verilen görev ve yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca kullanılacak.
Kanun kapsamındaki yapıların tahliyesinin engellenmesi durumunda; mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle tahliye yapılacak.
YAZIK İSTANBULUMUZA…
Yasa, mülkiyet hakkını gasp ettiği gerekçesiyle muhalefetin hedefinde. Gelecek Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, teklife ret oyu verdiğine dair görseli sosyal medya hesabından paylaştı. Şahin, şu ifadeleri kullandı: “Yazık İstanbulumuza… İstanbul’da Marmara Denizi açıklarında #deprem yaşandığı anda; TBMM’de kalıcı bir çözüm olmayacak kentsel dönüşüm yasası kabul ediliyor. İstanbul’a özel yasa hazırlamadan, bütüncül bir planlama yapmadan bu şehri depreme hazır hale getiremeyiz.”
GÖZÜNÜZE KESTİRDİĞİNİZ HER YERİ REZERV ALAN İLAN EDERSİNİZ
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, ise Meclis’teki konuşmasında teklife tepki gösterdi. Aytekin, “Ben yaptım oldu diye bakılan bir yaklaşım bu teklife de egemendir. Toplanma alanlarını imara açtınız, şimdi sınırsız yetkiyle istediğiniz her alanı rezerv alanı ilan ediyorsunuz. Bu teklifte rezerv alanlar ile ilgili çok ciddi sorunlar vardır. Mevcut uygulamada bir yerin rezerv alanı olabilmesi için üzerinde yapı olmaması ve meskun mahal dışında yer alması gerekiyorken, yeni düzenlemeyle rezerv yapı alanı tanımındaki ‘yeni yerleşim alanı olarak’ ifadesi yasadan çıkarılarak, meskun mahal şartı kaldırılmaktadır. Bu şu demek, bir gün bir helikopter bir şehrin üzerinde uçar, kupon arazileri gözüne kestirir, helikopterdeyken bir telefonla ilgili bakana ulaşılır ve o bakana şu denir: burayı rezerv alanı yapın, benden habersiz de kimseye satmayın.“
Eyy sayın editör,
Ajansların yazılarını buraya kopyala yapıştır yapmayın. “Kentsel dönüşümle ilgili karar mekanizmalarını kolaylaştıracak” gibi, sanki çok iyi bir şey yapılıyormuș da kolaylaşacakmıș diye iktidar ağzıyla yazılar yazmayın.
Bunlar bu düzenlemeleri esas neden yaptı, neyi yapamıyorlardı da bu kanuna ihtiyaç duydular. Bu değişikliklerden kim nasıl etkilenecek. Bunları yazın.
Yahu ilk satırı okuyup yorum mu yazılır arkadaş. Bu kadar da olmaz.