CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hür Düşünce Hareketi Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamaların ardından Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Risale-i Nur’larla ilgili kararı yeniden gündeme geldi. CHP’nin başvurusu üzerine AYM, Risale-i Nur’ların basım ve yayımlanmasının devlet tekeline alınmasıyla ilgili AKP tarafından çıkarılan yasayı oy çokluğuyla iptal etmişti.
‘‘Said-i Nursi’nin kitapları yasaklandı, AYM’ye başvurduk, AYM iptal etti’’ diyen Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını çarpıtan Yeni Akit gazetesine tepki gösteren Yeni Asya Genel Yönetmeni Kazım Güleçyüz tepki gösterdi.
Güleçyüz Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ‘‘Yeni Akit’in çarpıtmasına cevap: AKP iktidarının Nisan-2014’te başlattığı bandrol engeli ve ardından getirdiği devlet tekeli sebebiyle Risale-i Nur basamadığımız 666 günlük süreç, CHP’nin başvurusu üzerine AYM’nin devlet tekeli öngören yasa değişikliğini iptal etmesiyle sona erdi.’’ İfadelerini kullandı.
Yeni Akit’in çarpıtmasına cevap: AKP iktidarının Nisan-2014’te başlattığı bandrol engeli ve ardından getirdiği devlet tekeli sebebiyle Risale-i Nur basamadığımız 666 günlük süreç, CHP’nin başvurusu üzerine AYM’nin devlet tekeli öngören yasa değişikliğini iptal etmesiyle sona erdi
— Kâzım Güleçyüz (@gulecyuzk) September 21, 2022
KILIÇDAROĞLU: SAİD-İ NURSİ’NİN KİTAPLARI YASAKLANDI, AYM’YE BAŞVURDUK, AYM İPTAL ETTİ
17 Eylül’de gerçekleşen Hür Düşünce Hareketi Genel Kurulu’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘‘Artık Cumhuriyetimizi aydınlık, güzel bir demokrasi ile taçlandırmak istiyoruz. Bir anekdot paylaşayım, Said-i Nursi’nin kitapları yasaklandı. AYM’ye başvurduk. AYM iptal etti. Neden kamuoyuyla paylaşmadın dediler. Dedim ki kamuoyuyla paylaşırsak sanki biz oy için bunu yapıyoruz algısı çıkar. Biz oy için değil bunu demokrasi için yapıyoruz. Kitap yasaklanmaz değerli arkadaşlar. 21. yüzyıldayız. İnsanların inançlarına müdahale edilir mi? Allah’la kul arasına girmeye kimin hakkı var. Kime bu yetki verildi? İnsanların kimlikleri kendi onurudur. İnançları kendi değeridir. Yaşam tarzlarını özel olarak eleştirmeyeceğimiz bir alandır. Bizim görevimiz insanların huzur içinde yaşamasıdır. İnanç mı? İsteyen istediğine inanır. Belediye başkanları arkadaşlarıma şu talimatı verdim. Kişiler nerede ibadet etmek istiyorsa oraları tertemiz edeceksiniz. Tertemiz mekân yaratmak bizim görevimizdir’’ ifadelerini kullanmıştı.
NE OLMUŞTU?
2014 yılında AKP’nin verdiği önerge ile Risale-i Nur Külliyatı’nın devlet tekeline aldığı torba kanunu, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.
2015’te Anayasa Mahkemesi (AYM), Risale-i Nur’ların basım ve yayımlanmasının devlet tekeline alınması ile ilgili yasayı oyçokluğuyla iptal etti. AKP’nin verdiği önerge ile Risale-i Nur Külliyatı’nın devlet tekeline aldığı torba kanunu CHP Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.
Anayasa Mahkemesi Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndaki değişikliğin mülkiyet ve fikir özgürlüklerine aykırı olduğu gerekçesiyle yasayı iptal etti.
2014 yılında AKP, Soma’da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facia sonrası ‘madencilerin şartlarını’ düzeltme iddiasıyla TBMM’ye getirdiği ancak farklı konulardaki 150 maddeyi de ‘torba kanuna’ ekledi. Risale-i Nur’ların devlet tekeline alınması da bu torba kanunla birlikte yasalaştı.
CHP, torba kanundaki 23 düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. İptali istenen maddeler arasında, Risale-i Nur Külliyatı’nın basımını devlet tekeline alan kanun maddesi de bulunuyordu.