Haber | İlker Doğan
Ömer Kavili’nin mahkeme salonunda müvekkilini savunduğu için tutuklanması, hukuki dayanaktan yoksun gerekçelerle tutuklanan diğer avukatları gündeme getirdi. Büyük kısmı son 2 yılda olmak üzere bugüne kadar 600’e yakın avukat, mesleğini yaptığı için cezaevine gönderildi. Onlar da tıpkı Kavili’de olduğu gibi adaletin biran önce tecelli etmesini bekliyor.
Avukat Ömer Kavili’nin hukuki dayanaktan yoksun gerekçelerle tutuklanıp, ardından 24 saat geçmeden serbest bırakılması gözleri diğer tutuklu avukatlara çevirdi. Sözde F.tö soruşturmaları kapsamında bugüne kadar 550’den fazla avukat tıpkı Kavili gibi mesnetsiz gerekçelerle özgürlüğünden edildi. Diğer davalarda tutuklanan avukatlarla birlikte sayı yaklaşık 600’ü buluyor. Kavili, ‘haklı çıkmaya çalıştığı’ gerekçesiyle tutuklanmıştı. Şu anda cezaevlerinde bulunan diğer avukatların tutuklanma gerekçeleri de en az Kavili’ninki kadar trajikomik. Cemaatten olduğu ileri sürülen tanınmış isimlerin avukatlığını yaptığı için tutuklanan da var, bir gazete ya da sendikanın avukatlığını yürüttüğü için cezaevine gönderilen de… Kimisi 10 aydır tutuklu, kimisi 25 aydır esaret altında…
SAVUNMA HAKKI YOK SAYILIYOR
Hem Anayasa’ya hem de AİHS’ne göre adil yargılanma hakkının bir unsuru olan savunma hakkı yok sayılıyor. CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, 16 Kasım 2017’de Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, bir avukatı tutuklamanın sadece o avukatı tutuklamak anlamına gelmediğini, aynı zamanda müvekkilini de savunmasız bırakmak olduğunu belirtmişti. “Savunma bir süs haline mi getirilmek isteniyor.” diye soran Doğan, “Son 1 yılda 550’nin üzerinde avukat tutuklandı. Yine aynı sürede gözaltına alınan avukat sayısı ise bin 500 küsür. ” ifadelerini kullanmıştı.
ULUSLARARASI KRİTERLER ÇİĞNENİYOR
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tutuklu avukat sorununu Meclis gündemine getirmişti. İktidara o tarihe kadar tutuklanan avukat sayısını soran Tanrıkulu, “Savunma mesleğinin kullanılması için getirilen uluslararası kritirlere Türkiye Cumhuriyeti de imza koymuştur.” hatırlatmasında bulunmuştu.
SAVUNMA HAKKI YOKSA, ADİL YARGILAMA YOKTUR
CHP İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise, Avukatlar Günü sebebiyle hazırladığı raporsa, Türkiye’deki avukatlara yönelik hak ihlallerine dikkat çekti. Söz konusu raporda, OHAL sürecinde 570 avukatın tutuklandığını aktaran Bingöl, “Hukuk devletinin temellerinden biri olan savunma hakkı, iktidar eliyle geleceksiz ve güvencesiz bir hale getirilmeye çalışılmaktadır. Demokratik bir ülkede savunma hakkı ne kadar güçlü ise hukuksal sistemde o ölçüde güçlü kalacaktır.” ifadelerini kullandı.