Karar Meclis’te okundu, Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar Meclis’te okundu. Bununla birlikte Atalay’ın vekilliği resmen düşürülmüş oldu.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen ve AYM’nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Dairesi’nin verdiği milletvekilliğinin düşürülmesi kararının bugün okutulabileceği belirtiliyor.

Genel Kurul’un başında gündem dışı konuşmak isteyen milletvekillerine söz verildikten sonra CHP’nin kapalı oturum talebi oylandı ve kabul edildi. CHP’nin, Can Atalay’ın vekilliğinini düşürülmesi kararının okutulmasını geciktirmek için kapalı oturum talebinde bulunduğu öğrenildi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, kapalı oturumda yer alma yetkisine sahip olmayan kişilerin TBMM Genel Kurulu’ndan ayrılmasını istedi.

Aranın ardından Can Atalay hakkındaki milletvekilliğinin düşürülmesi kararı Genel Kurul’da okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Atalay’ın vekilliği resmen düşmüş oldu. Kararın okunmasının ardından muhalefet vekillerin ellerindeki dövizlerle kürsüye yürüdü.

Can Atalay’ın avukatlarından Akçay Taşçı, Meclis kararına karşı yeniden AYM’ye başvuracaklarını açıkladı. Taşçı, “Bu kararın okunmamas gerekirdi. AYM’nin vermiş oludğu kararı uygulamaları gerekiyordu. Bu karar hukuk tarihimize utanç olarak geçsin.” dedi.

Ne olmuştu?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay’ın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu. Atalay, 14 Mayıs’taki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay milletvekili seçilmiş, bunun üzerine avukatları “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebiyle Yargıtay’a başvuru yapmıştı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise talebin reddine hükmetmişti.

Konu AYM’ye taşındı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Atalay’ın bireysel başvurusunda, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkı ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiği sonucuna varmış, ayrıca Atalay’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi karara uymadı.

AYM, daha sonra ikinci kez ihlal kararı verdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili ikinci ihlal kararına da uyulmamasına karar vermişti. Kararda, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci ihlal kararının “hukuki değeri olmadığına”, bu gerekçeyle karara uyulmamasına hükmedilmişti.

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

2 YORUMLAR

  1. Can Atalayın AYM bin kararına rağmen Milletvekilliğinin düşürülmesine karar verilirse bu ülkede Hak-Hukuk-Adaletin İdamına karar verilip uygulamasına geçildiği söylenebilir.Bundan sonra bu ülkede ensesi kalın,sırtını yasa tanımazlığa/,kaba güce dayamış haramzadelerin dışında hiç kimsenin mal ve can güvenliği kalmamış demektir.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin