Kanserli hücreleri tamamen yok eden buluş umut oldu!

BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM

Dirençli kanser hücrelerini tamamen yok eden buluş, hastalar için yeni bir umut kaynağı oldu. Bilim insanları, dirençli melanomları öldürmek için hücre üzerindeki zayıf noktayı kullanmanın yolunu keşfetti.

Hollanda Antoni van Leeuwenhoek Hastanesi’nde çalışmalarını sürdüren doktorlar, “Melanom Cilt Kanseri”nin tedavisinde önemli sonuçlara ulaştı. Belirli bir ilaca dirençli hale gelen kanser hücrelerinin, ilaç tedavisini olumsuz etkilediği biliniyor. Bu açıdan vücut, kanser hücrelerine karşı duyarsız kalıyor. Kanser araştırmacısı René Bernards ve arkadaşları, derideki pigment hücreleri kanseri olan melanomu, zayıf noktaları kullanarak yok etmeyi başardı.

Bernards ve arkadaşlarının buluşunun özelliği, tümör hücrelerindeki zayıf noktanın kullanılması. Bu, ihtiyaç duyulan yeni tedavinin hedefi olacak. Geliştirilen yöntemle, kullanılan kanser ilaçlarına karşı ortaya çıkan direnci artırmadan ve kanserli tümör hücrelerini mutasyona uğratmadan o hücreler yok ediliyor. Melanomalı tüm hastaların yarısından çoğunda BRAF geni mutasyona uğruyor. Bu gen sağlıklı hücrelerde, hücre bölünmesi için önemli. Ancak melanoma hücrelerinde, mutasyona uğramış gen kanser hücrelerinin de bölünmesine yol açıyor. Bu nedenle hastalık çoğalmaya devam ediyor. Bu mutasyona sahip hastalar BRAF inhibitörü ile tedavi ediliyor. Bernards ve arkadaşlarının, BRAF inhibitörüne direnç geliştiğinde ilaca karşı duyarlı olmayan melanom hücrelerini geliştirmesi tedavi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İNSANLIK NAMINA ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Antoni van Leeuwenhoek Hastanesi’nden Onkolog Jan Schellens, buluşu şu ifadelerle değerlendirdi: “Tıp alanında önemli bir gelişme olan Melanom cilt kanseri tedavisinde önemli bir yöntemi başarmak güzel. Bunu şimdi daha çok araştırmak için 2,5 milyon euroluk bütçenin hibe yolu ile bu kanser tedavisinde kullanılması önemli bir adım. Bundan bir sonraki adım, melanoma ile farelerde laboratuvar deneyini yürütmek. Bilindiği üzere fareler, bilinen ilaç vorinostatı ile tedavi ediliyor. Burada sağlanan başarı da insanlarda ki tedavi de önemli bir çığır açacak. Bu açıdan, kanser tedavisinde son adım olarak bu araştırma insanlık namına çığır açan bir gelişmedir.”

Araştırmacı Bernards ve ekibinin çalışması, tıp alanında önemli bir dergi olan Cell’de yayımlandı. Yayında, laboratuvarda faraler üzerinde yapılan araştırmanın detayları ile altı hastanın katıldığı çalışmanın sonuçları anlatıldı. René Bernards, “Kanser hücreleri üzerinde yaptığımız bu klinik araştırması zaten temel bir bilimsel yayının parçası olması açısından benzersizdir. Bunu daha çok ve daha sık yapmak istiyoruz.” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin