Ana Sayfa Güncel Kanal İstanbul’da rant inadı!

Kanal İstanbul’da rant inadı!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kanal İstanbul’u inadına yapacağız.” açıklamaları tartışmaları da alevlendirdi. Muhalefete göre iktidarın tek amacı yandaşlarına rant sağlamak. Katar Emiri’nin annesi Şeyha Moza’nın da arazi yatırımı yaptığı proje güzergahında toplam 8 bin 300 parsel var. Bu parsellerin 5 bin 908’inin özel mülkiyet. Kanal İstanbul güzergahında arsa alanlar arasında damat Berat Albayrak’ın da olduğu ortaya çıkmıştı.

Kanal İstanbul’un geçeceği güzergah toplam 152 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. Söz konusu alanın 89 milyon metrekarelik bölümünde kanal manzaralı villa, apartman ve çok katlı sitelerden oluşacak yapılar, alışveriş merkezleri, oteller, limanlar ve kamu binaları yer alacak.

MUHALEFET: EL DEĞİŞTİREN ARSALARI AÇIKLAYIN

Muhalefete göre Erdoğan’ın tek derdi kendisi ve yandaşlarına rant sağlamak. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’ın ‘rant’ peşinde koşmakla suçladı. Davutoğlu, “Kanal İstanbul projesinin açıklanmasından bu yana hangi arsalarda el değişimleri oldu, bunları şeffaf şekilde paylaşın,” dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Sen inat edip Kanal İstanbul’u yapacağına inat edip işsizlere, esnafa çare olsana,” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yeniden gündem oldu. Erdoğan, önceki gün, “Şimdi beğenmiyorlar, engellemeye çalışıyorlar ya Kanal İstanbul projemizin tüm teknik çalışmaları tamamlandı. Onlara rağmen Kanal İstanbul’u da yapacağız. İnadına yapacağız,” ifadelerini kullanmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2021 yılı içerisinde projemizin ihalesini yapacağız ve kararlı bir şekilde de inşallah Kanal İstanbul Projesini İstanbulumuza, Türkiyemize kazandıracağız,” dedi.

KATAR EMİRİ’NİN ANNESİ VE DAMAT ALBAYRAK DA ARSA ALMIŞ

Kanal İstanbul’a neden ihtiyaç duyulduğu, iktidarın bu konuda neden ısrarcı olduğu konusunda farklı iddialar var. Bunlardan ilki rant! Kanal İstanbul güzergahında özellikle AKP’ye yakın iş adamları ve Arap şeyhlerin binlerce dönüm arazi aldığı ortaya çıktı. İddiaya göre iktidara yakın holdinglere ve Arap şeyhlere haber uçurulmuş ve Kanal İstanbul açıklanmadan önce bölgeden binlerce dönüm arazi alınması sağlanmıştı. Katar Emiri’nin annesinin de Kanal İstanbul güzergahından 44 dönüm arazi aldığı belgelendi. Damat Berat Albayrak’ın da aynı güzergahtan arazi aldığı ortaya çıkmıştı.

TAPU SORGULAMAYA ENGEL GETİRİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’a verilen cevapta, Kanal İstanbul güzergahında yabancı şirketlerin toplam 791 bin metrekare arsa aldığı belirtilmişti. Bin metrekareye bir bina olarak hesaplandığında, bu veri 791 binaya denk düşüyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Kanal İstanbul projesi ile ilgili bölgedeki tüm mülk hareketlerini araştırdıklarını açıklamasından günler sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden önemli bir hamle gelmişti. Kanal İstanbul projesinin güzergahındaki mülkiyet tartışmalarının sürdüğü 2020 yılı ocak ayında, belediyelerin tapu bilgilerine ulaşımına kısıtlama getirildi.

45 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

Kanal İstanbul devasa bir proje. Milyarlarca dolarlık bir rant söz konusu. Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü’nden ayıran noktadan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam ediyor. Baklalı Köyü’nü geçtikten sonra Terkos Gölü’nün doğusunda Karadeniz’e ulaşan güzergahta yer alan projenin mülkiyet analizine göre, 45 kilometre uzunluğundaki bölgede arazilerin büyük bir kısmı şahıs ve şirketlere ait görünüyor.

TOPLAM 8 BİN 300 PARSEL

Kanal İstanbul projesi güzergahında toplam 8 bin 300 parsel var. Bu parsellerin 5 bin 908’inin özel mülkiyet. Projenin geçeceği güzergah toplam 152 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu alanın 37.5 milyon metrekaresi su yolu. 25.5 milyon metrekaresi ise kamusal alan ihtiyacını karşılayacak. Geriye kalan 89 milyon metrekarelik alanda ise kanal manzaralı villa, apartman ve çok katlı sitelerden oluşacak yapılar, alışveriş merkezleri, oteller, okullar, limanlar ve kamu binaları yer alacak.

40 MİLYON METREKARE TARIM ARAZİSİ YOK OLACAK

Özel arazilerde yapılacak kamulaştırma çalışmalarının ardından, tarımsal arazi ve ormanlar yok olacak. İBB Başkanı İmamoğlu, güzergahta toplam 135 milyon metrekare tarım alanı olduğunu açıklamıştı. Kaybolacak tarım ve mera alanlarının toplam 40 milyon 710 bin metrekareyi bulacağı belirtiliyor. Proje üzerinde 4.5 milyon metrekare de orman alanı bulunuyor.

DÖNEMİN ULAŞTIRMA BAKANI: EVET BU BİR RANT PROJESİ

Dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, 10 Ocak 2020’de yaptığı açıklamada, Kanal İstanbul’un ‘rant’ projesi olduğunu bizzat açıklamıştı. Kanal İstanbul projesiyle ilgili protokolden çekildiklerini açıklayan Ekrem İmamoğlu’nun buna yetkisi olmadığını söyleyen Turhan, “Evet yaptığımız bütün yatırımlar rant projesidir. Bu ülkeye gelir getirici amaçlı. Rant ne demektir, kar demektir.” demişti.

Boğaz trafiği azalıyor

Kanal İstanbul projesini gündeme getiren iktidar temsilcilerinin en önemli argümanlarından biri de İstanbul Boğazı’nda trafiğin artacak olmasıydı. İktidar temsilcileri, “İstanbul Boğazı’nda ileride artacak gemi trafiği kaza ihtimalini ve buna bağlı riskleri de artıracak.” diyordu. ÇED raporunda Boğaz’dan geçen gemi sayısının 2018’den 2072’ye kadar, 41 binlerden 76 bin seviyesine çıkacağı belirtiliyor. Ancak tam aksin, gemi trafiği her geçen yıl giderek azalıyor. 2007’de 56 bin 606 olan gemi sayısı, her yıl azalmış. 2020’de boğazı kullanan gemi sayısı ise 38 bin 404.

Kanal İstanbul’a ilişkin maliyet rakamları da evlere şenlik! ÇED raporunda 20 milyar dolardı. Sonra 75 milyar TL olarak açıklandı. Ardından 15 milyar dolar rakamını telaffuz edildi.

HENÜZ YORUM YOK