Ana Sayfa Güncel Kaldırımdaki adalet!

Kaldırımdaki adalet!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN 

Hukuksuz KHK’larla ihraç edilen Cumhuriyet savcılarından Ali Yalçın’ın, bir kaldırım üzerinde yeşil zeytin sattığı fotoğraflar gündem oldu. En son İstanbul Adliyesi’nde görev yapıyordu Yalçın. İhraç edilmekle kalmadı, tutuklandı. Silivri’de 20 aydan fazla tutsak edildi. Tahliye oldu ancak avukatlık yapması engellendi. Şimdi ailesinin geçimini kaldırımda zeytin satarak sağlamaya çalışıyor.

Türkiye’de bugün Ali Yalçın gibi pazarlarda zeytin, peynir satan yüzlerce hakim ve savcı var. KHK ile görevlerinden ihraç edilen yüzlerce hakim ve savcı, yargılama sonucunda beraat etmelerine rağmen görevlerine iade edilmediği gibi, avukatlık yapmalarına dahi müsaade edilmiyor. Yüzlercesi tutuklu. Hakim Nesibe Özer gibi 50 aydan daha fazla bir süredir tek kişilik hücrede tutulan onlarca hakim ve savcı var.

AYM’nin Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre ‘beraat’ eden hakim ve savcılara avukatlık yolu açıldı. Ancak uygulamada barolar tarafından, ‘KHK ve yasa hükmü var’ denilerek engeller çıkarılıyor. AKP rejimi, insanları ‘açlığa mahkum’ ediyor. 

Sosyal medyada önceki gün paylaşılan bir fotoğraf binlerce ‘Retweet/beğeni’ aldı, yüzlerce kez alıntılandı. Fotoğraf hukuksuz KHK’lardan biriyle ihraç edilen eski bir Cumhuriyet savcısına ait: Ali Yalçın. Kaldırımda küçük bir taburenin üzerinde oturuyor. Önünde ise iki kırmızı file çuval ve bir sandığın içerisinde yeşil zeytin var. Onların hemen yanında da bir terazi. İhraç Cumhuriyet savcısı, kaldırımda zeytin satıyor. Başı dik…

Söz konusu fotoğraf ve paylaşım yüzlerce kez alıntılandı. Tıpkı kendisi gibi ihraç edilen hakim ve savcılar Ali Yalçın’ın fotoğrafına onlarca yorum yaptı. Onlardan biri de Mehmet Bakır Özkan. Şöyle yazdı Özkan, “Dönemdaşım Ali. Şu bakış; yorgunluk ve derinliğin yanında bir de gövdenin üstünde dik duran, eğilmeyen başın bakışı.”

MUHALEFET ‘YÜREKLİ SAVCI’ ARAMAYA DEVAM ETSİN

Eski hakim Kemal Karanfil ise muhalefetin ‘yürekli savcı yok mu’ çıkışına göndermede bulunduğu paylaşımında, “Adaletin terazisini bozup millete zulmetmektense, pazarda zeytin satmayı tercih eden Cumhuriyet savcısı Ali Yalçın. Sözde muhalefetin temsilcileri! Yürekli savcı, adil hakim aramaya devam edin.!?” ifadelerini kullandı.

Yine eski bir hakim olan Mehmet Köroğlu, “Sayın savcım bakışlarıyla çok şey anlatıyor… Yalnız değilsin koca yürekli insan… Onların çapı senin vicdanına yetmez.” cümleleriyle destek verdi Ali Yalçın’a…

4.500 HAKİM VE SAVCI İHRAÇ EDİLDİ

17/25 Aralık’ta suçüstü yakalanan iktidar ne anayasa bıraktı, ne hukuk! 15 Temmuz’dan bir kaç gün sonra 3 bin 920 hakim ve savcı ‘FETÖ’ kılıfıyla hukuksuz bir şekilde ihraç edildi. Bugün bu rakam 4 bin 500’ü geçmiş durumda. Ali Yalçın gibi binlerce hakim ve savcı var. Kimileri cezaevinde, kimileri yurt dışında, kimileri de pazarlarda zeytin, peynir, bal ve pekmez satarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

ASKERİ SAVCIDAN, ‘BITTIM’ SABUNU

Ali Yalçın yalnız değil. Eski Askeri Savcı Metin Keskin de geçimini sosyal medya üzerinden yaptığı sabun, zeytinyağı, nar ekşisi satışından sağlamaya çalışıyor. Şöyle diyor Keskin, “Hukuk işlerinden iyice uzaklaştık. Hukuk yok bari doğal beslenelim. Tamamı geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Katkı içermez. Sipariş DM”

CUMHURİYET SAVCILARININ YERİNİ ‘MİLİTANLAR’ ALDI

Peki bu kadar hakim ve savcının yerini kimler doldurdu? 2011’deki toplam hakim ve savcı sayısı 11 bin civarındaydı. 15 Temmuz öncesinde rakam 15 bin 304 olarak kayıtlara geçti. HSK’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre 3 Eylül 2019 tarihi itibariyle rakam 20 bin 719. Bu hesaba göre 15 Temmuz’dan bu yana 10 bin civarı hakim ve savcı alımı yapıldı. Bu hakim ve savcıların yüzde 45’inin meslekte görev yaptığı süre 3 yıl veya daha az.

‘BARAJ’ KALDIRILDI

Hakim ve savcı alımında 2017’nin ocak ayına kadar 70 puan barajı vardı. AKP, liyakatsiz ama militan olan avukatları hakim ve savcı yapmak için 70 puan şartını da kaldırdı. Çıtanın düşürüldüğünü bizzat Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, şu sözlerle itiraf etmişti: “İhtiyaçtan dolayı da son zamanlarda puan aşağıya çekildi. Önümüzdeki dönemde 70 puanı tekrar getirerek çıtayı yükseltmeyi düşünüyoruz.” 

UYDURUK CEZALARLA, AVUKATLIK YOLU TIKANIYOR

Anayasa Mahkemesi’nin KHK ile kamu görevinden ihraç edilen kişilerin avukatlık yapabilmesinin önünü açan kararı 8 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla birlikte ihraç edilen hakim ve savcılardan ‘beraat’ ya da ‘takipsizlik’ alanların avukatlık yapabilmesinin önü açılmış oldu. Ancak fiiliyatta durum öyle değil. Bir çok baro ‘KHK ve yasa hükmü var’ diyerek KHK’lıların başvurusunu reddediyor. Ayrıca ‘beraat ya da takipsizlik’ alanların oranı yüzde 1 bile değil. Binlerce hakim ve savcıya uyduruk gerekçelerle cezalar verilerek, ‘avukatlık’ yolu da tıkanıyor.

HAKİM KARANFİL: VATANDAŞLIK HAKLARI İHLAL EDİLİYOR

İhraç hakimlerden Kemal Karanfil, TR724’e konuştu. Yapılan hukuksuzluklarda iktidar kadar, muhalefet partilerinin de payı olduğunu anlattı:

“İhraçları düzenleyen 667 sayılı KHK vd. düzenlemelerde ‘görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler’ şeklinde düzenleme yapıldı. Bazı barolar ilk başta KHK ile ihraç edilen hakimlere avukatlık ruhsatlarını verdi. Fakat Adalet Bakanlığı, İdare Mahkemesi’ne iptal ve yürütmenin durdurulması davaları açarak ruhsatları iptal ettirdi. Dolayısıyla hiç bir ceza almamış hatta beraat veya takipsizlik alan  hakim savcılar veya akademisyenler, hukuk fakültesi mezunları eşitlik ilkesi, ölçülülük ilkesi ve kazanılmış haklara saygı ilkeleri ihlal edilerek vatandaşlık haklarından mahrum edildiler. Şüphesiz AKP iktidarının bu düzenlemelerinin ne Anayasa da ne de 2935 sayılı OHAL kanununda herhangi bir yeri ve meşruiyeti bulunmamaktadır. Bu yapılanlarda AKP kadar, bunları iptal etmeyen AYM ve etkin muhalefet yapmayan CHP, İYİ Parti vs de sorumludur.”

HENÜZ YORUM YOK