HABER-YORUM | EFE YİĞİT
Mircea Lucescu’nun A Milli Takımın başına geçtikten sonra tek gündemi var: Yabancı sayısı. Rumen hoca her milli maç öncesi veya ne zaman mikrofon uzatılsa bu konuyu gündeme getirip, dert yanıyor. ‘Aynı takımda birlikte oynayan 2-3 oyuncu yok’ diyen Lucescu uzun uzun bu konuyu gündemde tutuyor. Neden Türkiye’de futbolcu yetişmiyor sorusuna cevap aramak yerine, yabancı sayısına takılı kalıyor. Acı ama gerçek, Türkiye’de futbolcu yetişmiyor. İyi de milli takım ve ligdeki Türk oyuncuların kaynağı neresi diye sorarsanız cevabım hazır: Avrupa’daki gurbetçiler!
HIRVATİSTAN MAÇININ YILDIZLARI
Lucescu döneminde akıllarımızda kalan tek başarı Hırvatistan’ı 1-0 yendiğimiz maç oldu. Sahaya çıkan ilk 11’in 5’i Avrupa’da doğmuş oyunculardan oluşuyordu: Hakan Çalhanoğlu, Cenk Tosun, Oğuzhan Özyakup, Nuri Şahin, Kaan Ayhan… Yedekler arasında da Ömer Toprak, Emre Mor ve Yunus Mallı oturuyordu. Oğuzhan’ın şutunda kaleciden dönen topu Cenk Tosun’un tamamlamasıyla yıldızlar topluluğu Hırvatistan’ı 1-0 yeniyorduk.
Ardından gelen İzlanda mağlubiyeti sonrası aniden gündemimize yabancı sayısı girecekti. Mesele 14 yabancıdan öteydi. Türk futbolunun yıllarca altyapıyı ihmal etmesinin faturasıydı. Avrupa’daki 5 milyon Türk’ten çok kaliteli futbolcular çıkarken, 80 milyonluk ülkeden 24 oyuncu çıkaramıyorduk. Lucescu’nun Romanya ve Arnavutluk kadrosuna çağırdığı 5 yeni futbolcudan 4’ünün Avrupa doğumlu olması aslında her şeyi anlatmaya yetiyor.
YÜZDE 41 YERLİ OYUNCU AMA…
Bu sezon Süper Lig’de toplam 499 futbolcu top koşturuyor. Bunların 239’u yabancı. Yani yüzde 47,9’u. Geriye kalan 260 futbolcudan 52’si ise başta Almanya olmak üzere diğer ülkelerde yetişmiş Türk oyuncular. Yani yüzde 20’si. Türkiye’de yetişen yerli oyuncuların sayısı ise 208. Bu da tüm oyuncuların yüzde 41,6’sı demek. İlk bakışta ‘Türkiye’den yetişmiş baya oyuncu var’ dedirten bu rakam sizi yanıltmasın. Zira bu oyuncuların çoğunun 21 kişilik kadrolarda dolgu malzemesi olmaktan öteye gidemediğini, ilk 11’de banko oynayacak şekilde kendilerini geliştirmiş oyuncular olmadığını görebiliriz.
Ecelin ne zaman geleceği belli olmadığı gibi ligimizdeki teknik adamlarında ne zaman kovulacağı da belli değil. Kovulmaz denen hocaların bileti kötü giden birkaç maç sonunda kesilebiliyor. Sürekli diken üstünde olan hocalar kısa yoldan başarılı olmak isterken, altyapısı sorunlu Türkiye’de yetişen oyuncularla vakit kaybetmek istemiyorlar. Yabancılar ve Avrupalı Türkler ilk tercihleri oluyor. Tüm takımların ilk 11’lerine bakın, Türk oyuncuların çoğunluğu Euro Türklerdir.
BAŞARIDA EN BÜYÜK PAY SAHİBİ EURO TÜRKLER
Galatasaray’da bu sezon kadronun değişmez tek Türkü Tolga Ciğerci bir Euro Türk. Yine Galatasaray kadrosunda yer alan Yasin Öztekin, Koray Günter, Sinan Gümüş, Eren Derdiyok ve Tarık Çamdal gurbette doğup, futbola ülke sınırlarımız dışında başlayan isimler. Galatasaray kadrosundan bu isimleri çıkardığımızda ilk 11’de oynayacak Türk oyuncu bulmak imkânsız gibi.
Beşiktaş’ın kaptanı Oğuzhan Özyakup, Gökhan Töre, Tolgay Arslan ve golcüsü Cenk Tosun Avrupa doğumlu. Gökhan Töre sakatlığından dolayı aylardır takımdan uzak ama diğer 3 oyuncuyu çıkardığımızda şampiyon Beşiktaş’ın kadrosunda neredeyse yerli oyuncu kalmıyor. Son iki yılın şampiyonu Beşiktaş’ın kapısını Avrupa kulüplerinin sadece Oğuzhan ve Cenk için çalıyor olması Türkiye’den futbolcu yetişmediğinin bir başka göstergesi oluyor.
Fenerbahçe’de Hasan Ali Kaldırım ve Mehmet Ekici, Tranzonspor’da Olcay Şahan, Başakşehir’den Tunay Torun, Alparslan Erdem, Mevlüt Erdinç, Gökhan İnler, Kerim Frei gurbette doğmuş isimler. Bu isimleri çıkardığımızda Fenerbahçe, Trabzonspor ve Başakşehir’in ciddi güç kaybı yaşayacağı ortada. Diğer Anadolu takımlarının da başarılı Türk oyuncularına bakın büyük ihtimalle Avrupa doğumludur.
ALTINORDU MODELİNİ BENİMSEMEK ŞART
Bir de gurbetçi olup da bulunduğu ülkenin milli takımını tercih eden Mesut Özil, İlkay Gündoğan, Kerem Demirbay, Serdar Taşcı gibi isimler var. Gurbetçi kökenli futbolculara baktığımızda sorun net bir şekilde ortaya çıkıyor. Kulüplerimizin Altınordu’yu örnek alıp altyapıya yatırım yapmaları gerekir. Yoksa Lucescu her mikrofon uzatıldığında yabancı sayısından dem vurup başarısızlığa kılıf arar, olan Türk milli takımına olur.
Sözü Lucescu ile açtık Lucescu ile bitirelim. Malum Rumen Hoca 2004-15 arasında Ukrayna’nın Shakhtar Donetsk takımını çalıştırdı. Ukrayna Ligi’nde Dinamo Kiev efsanesini yıkıp, Shakhtar’ı Avrupa’nın sayılı takımlarından biri yapan Lucescu bu başarıya Ukraynalı oyuncularla ulaşmadı elbette. Shakhtar Donetsk’te Elano, Fernandinho, Luiz Adriano, Willian, Douglas Costa, Alex Teixeira, Henrikh Mkhitaryan, Taison, Ismaily, Bernard, Fred, Facundo Ferreyra, Marlos gibi Ukrayna dışından oyuncular asıl başarıyı getiren isimlerdi. Şimdi aynı Lucescu yabancı oyuncuların sayısının fazla olmasının zararlarından bahsediyor.