İtalya’dan gönderilen sığınmacılar, Arnavutluk’a ulaştı. Sığınmacıların iltica başvuruları Arnavutluk’da görülecek. İlk kez bir AB ülkesi sığınmacıların başvurularını 3. bir ülkede işleme alırken bu politikanın diğer ülkeler için emsal teşkil edeceği uyarısında bulunuluyor.
İtalya donanmasına ait bir gemi Çarşamba günü Arnavutluk’un Shengjin limanına yanaşarak,denizden kurtarılan bazı mültecileri AB üyesi olmayan Arnavutluk’a sığınma başvurularının görülmesi için bıraktı. İtalyan yetkililer geminin Libya’dan ayrıldıktan sonra denizde kurtarılan 10’u Bangladeşli, 6’sı Mısırlı 16 kişiyi taşıdığını açıkladı.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, “Bu yeni, cesur, eşi benzeri görülmemiş bir yol, ancak Avrupa ruhunu mükemmel bir şekilde yansıtan ve AB üyesi olmayan diğer ülkeler ile de takip edilmesi için gereken her şeye sahip bir yol” dedi.
İtalya önümüzdeki beş yıl içinde Arnavutluk’taki iki iltica işlem merkezi için 670 milyon Euro ödemeyi vaat ederken merkezlere sadece güvenli kabul edilen ülkelerden erkeklerin alınacağını belirtildi. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hasta ya da işkence mağduru olanların Arnavutluk’a gönderilmeyeceği ve aile üyelerinin birbirinden ayırılmayacağı vurgulandı.
Arnavutluk’taki iki iltica işlem merkezi’nin toplamda 3 bin göçmene ev sahipliği yapabilecek kapasitede olduğu biliniyor. Kampa gönderilen sığınmacıların sayısının önümüzdeki haftalarda 880’e ulaşması bekleniyor.
Sığınmacıların sığınma başvuruları kabul edildiği takdirde İtalya’ya geri dönebilecekleri ifade edilirken Arnavutluk Başbakanı Rama 1991’de komünizm çöktüğünde İtalya tarafından kabul edilen on binlerce Arnavut’u hatırlatarak anlaşmanın sadece İtalya’ya özel olduğunu, diğer ülkelerle böyle bir anlaşma imzalamayacaklarını söyledi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen anlaşmayı AB’ye göç konusunun ele alınmasında “ezber bozan bir düşünce” örneği olarak değerlendirirken, anlaşma insan hakları grupları tarafından tehlikeli bir emsal teşkil ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor.
Kuzey Afrika’dan Orta Akdeniz göç rotası üzerinden İtalya’ya ulaşan insan sayısının 2023’e kıyasla 2024’te ciddi bir düşüş göstermesi ise dikkat çekiyor. İtalya İçişleri Bakanlığı’na göre, deniz yoluyla İtalya’ya ulaşan göçmen sayısı geçen yıl aynı tarihte 138 bin 947 iken bu yıl 15 Ekim itibariyle bu sayı 54 bin 129’a düştü ve yüzde 61 oranında azaldı.