HABER MERKEZİ TR724
İsveç’te pazar günü yapılan genel seçimlerden gelen ilk sonuçlara göre aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi’nin (SD) de bulunduğu ‘sağcı blok’ yüzde 49,7 olarak hükümeti kurmak için gerekli olan 175 sandalye sayısına ulaştı. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin bulunduğu ‘sol blok’ ise yüzde 48,9 oy oranı ile 174 sandalyede kaldı.
Seçim akşamı yaptıkları konuşmalarda hem Sosyal Demokrat Parti Lideri ve başbakan Magdalena Andersson hem de sağ bloğun başbakan adayı Muhafazakar Parti lideri Ulf Kristersson, Çarşamba günü açıklanacak kesin sonuçları görmeden karar vermenin zor olacağını söyledi. Aslında ülkedeki oyların büyük bir bölümü sayıldı ama sayılmayı bekleyen yurtdışı oyları ile erken kullanılan oyların sonucu her an değiştirebileceği aktarılıyor.
Fark 46 bin; Çarşamba günü 200 binin üzerinde yeni oy sayılabilir
Mevcut durumda iki blok arasındaki oy farkı 46 bin civarında. 2018’deki son seçimden sonradan sayılan yurtdışı oyları ile erken kullanılan oyların toplan sayısı 200 binin biraz üzerindeydi. Bu rakam şu anki mevcut farkın neredeyse 5 katına yakın durumda.
Sağ partiler görüşmelere başladı
Diğer yandan sağ bloktaki hükümet müzakereleri şimdiden başlamış durumda. Kararın, seçim gecesi aşırı sağcı ve göçmen karşıtı SD lideri Jimmie Åkesson ve Muhafazakar Parti lideri Ulf Kristersson arasında yapılan bir toplantıda alındığı belirtiliyor.
SD lideri Jimmie Åkesson
Aynı zamanda pazartesi günü Åkesson, Muhafazakar Parti’nin ofisini ziyaret etti. Åkesson, seçim gecesi yaptığı açıklamada partisini hükümet içinde görmek istediklerini dile getirdi. Fakat sağcı blokta kritik bir noktada bulunan Liberal Parti, SD’nin iktidarda yer almasına karşı çıkıyor. Bu durumun blokta bir çatlamaya sebep olabileceği konuşuluyor.
Mevcut partilerin oy oranları
İsveç’te ‘sol blokta’, Sosyal Demokrat Parti (S), Yeşiller ve Çevre Partisi (MP), Sol Parti (V) ve Merkez Partisi (C) yer alırken ‘sağ blokta’ Muhafazakar Parti (M), Liberal Parti (L), Hristiyan Demokrat Partisi (KD) ve İsveç Demokratlar Partisi (S) bulunuyor.