İsveç Başbakanı, Erdoğan’ın ‘deport’ talebine böyle cevap verdi: Kararlar İsveç hukukuna göre alınacak

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında ‘deport’ edilmesini istediği isimlerle ilgili kararı İsveç mahkemelerinin vereceğini söyledi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görümesinin ardından konuyla ilgili bir soru üzerine Kristersson, “Terörle ilgili olarak biz üçlü muhtıradaki her şeyi konuştuk. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz. İsveç’teki tutum, terörle mücadele etmemiz lazım. Elbette kararların hepsi İsveç hukuku gözetilerek, uluslararası sözleşmeler göz önüne alınarak alınacak.” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüştü. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. NATO’nun açık kapı politikasını desteklediklerini belirten Erdoğan, “Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanması akabinde İsveç’in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi samimi temennimizdir” dedi. Kristersson da ülkesinin, Türkiye’nin PKK’ya karşı savaşını anladığını belirterek, “İsveç Türkiye’ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir” diye konuştu.

İSVEÇ, KENDİ GÜVENLİĞİ İÇİN NATO’YU İSTİYOR

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmenin ardından iki lider ortak açıklama yaptı. Erdoğan, “Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasının destekçisi olmuştur.” dedi. İsveç’in NATO üyeliği için de konuşan Erdoğan, “İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz. Madrid’de imzalanan üçlü muhtırada da vurgulandığı üzere terörizmle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir. Terör örgütlerinin İsveç’in demokratik ortamını istismar etmesi engellenmelidir. Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanması akabinde İsveç’in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi samimi temennimizdir. Üçlü muhtırada kayıtlı hususların uygulanmasını sağlamak ve izlemek için kurulan ortak mekanizmanın ikinci toplantısı ay sonuna doğru Stockholm’da düzenlendiğinde daha olumlu tabloyla karşılaşmayı ümit ediyoruz.” dedi.

KRİSTERSSON: ÜÇLÜ MUHTIRAYI TAM OLARAK UYGULAYACAĞIZ

İsveç Başbakanı Kirstersson ise, “Tüm Türklere seslenmek istiyorum; İsveç Türkiye’ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. Hem NATO üyesi olmadan önce vermiş olduğu taahhütleri ileride NATO müttefiki olarak vereceği taahhütlere riayet edecek. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız.” dedi.

İsveç Başbakanı Kristersson ise şu şu ifadeleri kullandı: “Benim de buradaki mesajım açık; İsveç şunu anlıyor, Türkiye’nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu kanlı savaş var ve binlerce Türk bu savaşın kurbanı olmak zorunda kaldı. Bunu anladığımızı belirtiyorum. Tüm Türklere seslenmek istiyorum; İsveç Türkiye’ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız.”

ERDOĞAN’DAN SEÇİM MESAJI

Daha sonra tekrar sözü alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveçli gazetecinin “İsveç’ten istenen tam olarak nedir?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Bizim özellikle yapmış olduğumuz görüşmede hedef, terörle mücadelede İsveç’in bu noktadaki tutumu ve bu rakamların tabii 30 olması, 70 olması, 100 küsur olması, bunlar hepsi ayrı ayrı tartışabilecek konular. Bu arada 4 tanesi deport edildi. Şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç’te olan bir tanesi var ki, ismini de vereceğim, Bülent Keneş, mesela bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor. Bununla alakalı olarak da biz tabii İsveç’in daha hassas davranmasını istiyoruz. Bunun yanında, PKK, YPG, DEAŞ’la ilgili teröristler var.”

KRİSTERSSON: KARARLARIN HEPSİ İSVEÇ HUKUKUNA GÖRE ALINACAK

İsveç Başbakanı Kristersson ise kendisine yöneltilen soruya şu yanıtı verdi: “Terörle ilgili olarak biz üçlü muhtıradaki her şeyi konuştuk. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz. İsveç’teki tutum, terörle mücadele etmemiz lazım. Burada kuşku yok. Her iki ülke de terörün mağduru oldu; elbette Türkiye İsveç’ten çok daha mağduru oldu. Bunu çok ciddiye alıyoruz. Bu sebeple de NATO işbirliğinin sacayağının terörle mücadele olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette kararların hepsi İsveç hukuku gözetilerek, uluslararası sözleşmeler göz önüne alınarak alınacak. Tüm bu hususlar muhtırada yer alıyor. Muhtıranın önemli kısmını tamamladık diye düşünüyorum. Bazılarını yapma aşamasındayız. Terörle mücadele mevzuatında İsveç büyük adımlar atacak. Bu da yasal otoritelere daha fazla kas gücü sağlamış olacak.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin