Rusya, Ukrayna’ya bu sabah itibariyle hem kara hem de havadan saldırıya geçti. ‘Kiev’in askeri gücü Rusya kuvvetlerinin sayıca çok altında ancak uzmanlar Ukrayna’nın ciddi bir direniş gösterebileceğini ve Moskova tarafında ağır kayıplara yol açabileceğini söylüyor.
Ülkelerin askeri güçlerini kıyaslayan Global Firepower verilerine göre her iki ülke de gayri safi yurt içi hasılanın hemen hemen aynı oranında askeri harcama yapıyor. Ancak arada ciddi miktar farkı var.
Rusya, ordusuna yılda 61,6 milyar dolar ayırırken, Ukrayna neredeyse 10 kat az, 5,9 milyar dolar harcıyor. Ukrayna dünyada en güçlü 22’nci, Rusya ise ikinci ordusu.
Rusya’nın 850 bin, Ukrayna’nınsa 250 bin personeli var. Öyle ki Ukrayna hükümeti, ‘eli silah tutan’ herkesi cephelere çağırıyor.
Rusya’nın kara ordusunda 12 bin 420 tank, 30 bin 122 zırhlı araç var. Ukrayna’daysa 2 bin 596 tank ve 12 bin 303 zırhlı araç var.
Hava kuvvetlerinde de durum pek farklı sayılmaz. Rusya’nın toplam saldırı ve savaş uçağı sayısı 1511. Bu da hava gücü olarak Ukrayna’nın 15 katı büyüklüğünde olduğunu gösteriyor. Helikopter sayısındaysa fark 34 kat.
Ukrayna’nın yalnızca bir fırkateyni, Rusya’nınsa 11 tane gemisi var. Muhrip gemi sınıfındaysa Ukrayna’nın hiç gemisi yok. Ayrıca, Rusya’nın bir uçak gemisi, 70 denizaltısı, 4 bin 490 tane de nükleer savaş başlığı var.
‘Ukrayna ordusu 2014’teki halinden çok iyi’
Diğer yandan Ukrayna ordusu, Moskova’nın savaşmadan Kırım Yarımadası’na girdiği 2014’teki haline göre çok daha donanımlı, eğitimli ve ülkelerini savunmak için daha istekli.
Ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde 2014’ten bu yana Rus yanlısı ayrılıkçılarla devam eden çatışmalar nedeniyle Ukrayna ordusu deneyim kazandı. Ayrıca Kiev, ABD tarafından sağlanan Javelin füzeleri de dahil, Rusya’nın üstünlüğünü kıracak kısa mesafeli hava savunma ve tank savar gücüne sahip.
Düzenli ordunun ötesinde Ukrayna’da, gönüllü kara savunma birimleri ve yaklaşık 900 bin ihtiyat personeli var. Pek çok yetişkin erkek en azından temel askeri eğitim almış durumda. Dolayısıyla Rusya bir toprağı ele geçirmeye kalkarsa kendini büyük bir direnişin karşısında bulabilir.
Rusya’nın Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana geçirdiği, 1990’lardaki Çeçenistan’dan çekilme ve 2008’de Gürcistan’a karşı yürüttüğü operasyon dahil, tüm savaşlarla kıyaslanınca, tümünden daha büyük bir askeri meydan okumayla karşılaşabilir.
Ukrayna ordusuna Batı’dan nasıl bir destek geldi?
Batılı ülkeler Ukrayna’ya yardım göndermek için gaza bastı ancak Kiev’in daha fazlasına ihtiyacı var.
ABD, Avrupa’da konuşlanmış birliklerini Ukrayna sınırına gönderme kararı aldığını açıklamıştı ancak Ukrayna’da savaşmak için asker göndermeyi reddetti.
ABD, Javelin tank savar füzeler, petrol botları, çok amaçlı Humvee araçları, keskin nişancı tüfekleri, insansız hava araçları, radar sistemleri, gece görüş ve radyo ekipmanları dahil 2014’ten bu yana Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık askeri yardım yaptı.
Türkiye’nin Kiev’e sattığı Bayraktar 2 insansız hava araçları doğudaki Rus ayrılıkçılara karşı kullanılıyordu. Ukrayna ve Türkiye, 3 Şubat’ta da ortak üretim için kapsamlı bir savunma işbirliği anlaşması imzaladı.
İngiltere, Ocak ayında Ukrayna’ya iki bin kısa menzilli tank savar temin etti, orduyu eğitmek için askeri uzmanlar ve Saxon zırhlı araçları gönderdi.
Estonya Javelin, Letonya ve Litvanya da Stinger füzeleri Ukrayna’ya gönderiyor. Çekya ise 152 mm topçu mühimmatı göndermeyi planladığını açıkladı.
Ukrayna’ya silah göndermeyi reddeden Almanya ise 6 milyon dolarlık sahra hastanesi ve eğitim masrafına ortak oluyor.
Sanki Futbol takımı karşılaştırması gibi haber.
Savaş bu savaş insanlar ölecek, gol atmayacaklar. 5-3 bitince biri kazanmayacak. Nasıl bir kabulleniş ne boş bir haber.
“Kiev’in askeri gücü Rusya kuvvetlerinin sayıca çok altında ancak uzmanlar Ukrayna’nın ciddi bir direniş gösterebileceğini ve Moskova tarafında ağır kayıplara yol açabileceğini söylüyor.
Ülkelerin askeri güçlerini kıyaslayan Global Firepower verilerine göre her iki ülke de gayri safi yurt içi hasılanın hemen hemen aynı oranında askeri harcama yapıyor. Ancak arada ciddi miktar farkı var.”