İstanbul’da AKP’ye uygulanan ‘hukuk’ Muş’ta HDP’den esirgeniyor

HDP'nin Muş'taki başkan adayı Sırrı Sakık, 103 sandıkta maddi hata tespit ettiklerini ancak yaptıkları 5 ayrı itiraza cevap alamadıklarını söyledi.

31 Mart seçim sonuçlarıyla ilgili itiraz ve tartışmalar birçok il ve ilçede devam ediyor. Ancak Muş’ta HDP’ye uygulanan baskı ve sandık sonuçları üzerindeki şüpheler, iktidar partisi AKP’nin İstanbul ve Ankara’da çıkardığı gürültünün gölgesinde kaldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Muş’taki oylama sonuçlarında ‘hile yapıldığını’ iddia edip itirazda bulunurken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise iddiaları reddediyor.

Malazgirt’te AKP 3 oyla önde

BBC Türkçe’nin haberine göre, HDP’nin seçim sonuçlarına itiraz ettiği en tartışmalı yerlerden biri Muş’un Malazgirt ilçesi. Burada HDP adayı Erdal Çakar, üç oy farkla AKPli rakibi Cengiz Altın’ın gerisinde kalıp seçimi kaybetti. AKP’li Altın 3 bin 641 oy alırken, HDP’li Çakar 3 bin 638 oyda kaldı.

432 oyun geçersiz sayıldığı Malazgirt’te 9 bin 591 kişi sandık başına gitti. HDP İl seçim kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu’na da itirazda bulunacak.

En tartışmalı yerlerden biri Muş merkez

Sonuçların en tartışmalı olduğu yerlerden biri de Muş merkez. AKP adayı Feyat Asya 15 bin 919, HDP adayı Sırrı Sakık 15 bin 381 oy aldı.

48 bin 245 seçmenin oy kullandığı Muş’ta geçerli oy sayısı 45 bin 796. Geçersiz kabul edilen oyların sayısı 2 bin 449, her iki partinin adayı arasındaki oy farkı ise 538.

HDP’nin Muş Belediyesi Eş Başkan adayı Sırrı Sakık, 103 sandıkta maddi hata tespit ettiklerini, kendi oylarının başka partilere yazıldığını savundu. Beş ayrı itiraz yaptıklarını belirten Sakık, hiçbirinin kabul edilmediğini söyledi. Sakık, ayrıca geçersiz oyların sayısının yüksek olmasına dikkati çekti.

“Diğer kentlerde geçerli olan hukuk burada da uygulansın”

Sakık, “Birçok sandıkta oylarımız değişik partilere yazılmış. Diğer kentlerde işleyen hukukun burada da geçerli olmasını umuyorum, bunun hakkımız olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Muş’ta AKP ve HDP dışında en fazla oyu seçime bağımsız giren Şerafettin Yatçı aldı. 12 bin 237 oy alan Yatçı’dan sonra Bağımsız Türkiye Partisi’nden (BTP) aday olan Fatih Aslan 658 oy almış. Vatan Partisi, Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Demokratik Sol Parti (DSP) gibi partilerin adaylarına da Muş’tan oy çıkmış görünüyor.

“Bu partilerin Muş’ta tabanı yok, nasıl oy aldılar?”

Sakık, Muş’ta bu partilerin tabanı olmadığını söyleyerek şöyle devam ediyor: “Bu şehirde böyle partilerin bir tek oy alma şansı yok, belki yanlışlıkla birkaç tane alabilirler ama Vatan Partisi’ne bir sandıkta 119 oy çıkmaz, DSP’ye 150-300 oy çıkacak bir seçmen profili yok buralarda. BTP’ye 600 oyun çıkma ihtimali sıfır.

Bazı partilere ve bağımsızlara yazılan oyların büyük çoğunluğunun bize ait olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden de oyların yeniden sayılmasını istiyoruz ama ne yazık ki hiçbir sonuç alamıyoruz, başvurularımız reddediliyor.”

Sırrı Sakık, içinde bulunduğu durumu 2014’de Ağrı’dan belediye başkan adayı olduğu seçimlere benzetiyor:

Sakık: Muş’ta yeniden seçim yapalım

“Daha önce Ağrı’da da benzer şeyler yaşadım. 2014 Ağrı seçimlerinde biz bugünkü AKP konumundaydık, itirazlar yapıldı biz de hodri meydan dedik. 14 kez sayım yapıldı ve 500 oyla önde çıkıyorduk. Ama her seferinde AKP itiraz etti. Sonra çıktık, kenti germeyin, bu tartışmalardan sonra bu kent yönetilemez, seçimi yenileyelim dedik.

Tekrarlanan seçimde de yine biz kazandık. Burada hiçbir şey yapılmıyor. Tüm itirazlarımızı sunduğumuz belgelere rağmen kabul etmiyorlar. Buyurun seçime gidelim diyorum, halkın iradesine yeniden başvurmamız gerekir, halkın onayını alarak kenti yönetmek gerek, yoksa şaibelerle seçilmiş bir belediye başkanı o kenti nasıl yönetebilir?”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin