Ana Sayfa Dünya İspanya’da Katalan ayrılıkçılara af meclisten geçti

İspanya’da Katalan ayrılıkçılara af meclisten geçti

İspanya Parlamentosu, perşembe günü Katalan ayrılıkçıların 2017 yılında bölgede bağımsızlık referandumu düzenlemeye yönelik girişimleri sırasında işledikleri kanıtlanmış ya da iddia edilen suçların affedilmesini öngören tartışmalı bir af tasarısını onayladı.

Daha önce bağımsızlık taraftarı hapisteki 9 Katalan lideri affeden Sosyalist Başbakan Pedro Sánchez, Katalonya’nın 2017’deki ayrılma girişimini geride bırakarak aşmak için affın gerekli olduğunu savunurken İspanya’da birçok grup da af fikrine muhalefet ederek Katalan liderlerin cezalandırılması gerektiğini düşünüyordu.

Başbakan Pedro Sánchez’in hükümeti kurması için Katalan partilerin desteğine ihtiyacı olduğu bilinirken tartışmalı af tasarısı geçen yılın sonlarında İspanya genelinde büyük protestolara yol açmıştı.

Tartışmalı tasarı 350 sandalyeli Parlamento’nun alt kanadında 178’e karşı 172 oyla kabul edildi. Adalet Bakanı Felix Bolanos af yasasının yaklaşık 400 kişiyi etkileyeceğini söyledi. Bağımsızlık yanlısı Katalan örgütü Omnium Cultural ise, çoğu referandumun düzenlenmesine yardımcı olan ya da protestolara katılan küçük memurlar ve sıradan vatandaşlardan oluşan yaklaşık 4.400 kişinin bu aftan yararlanabileceğini söylüyor.

Sosyalistleri başlangıçta af konusunda isteksiz olduklarını ifade etseler de, Temmuz ayında yapılan seçimler sonucunda parlamentoda hükümet kurma çabaları tıkanmış, Pedro Sanchez hükümeti kurmak için Katalan ayrılıkçı parti Junts’un desteğine ihtiyaç duymuştu.

Parlamentodan geçen af yasasının uygulanabilmesi için Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Fakat Senato’da çoğunluğu ellerinde bulunduran muhafazakar Halk Partisi üyeleri Pedro Sanchez hükümetini iktidarda kalmak için ayrılıkçı milletvekillerinden oy “satın almakla” suçlamış ve tasarıyı mümkün olduğunca geciktireceklerinin mesajını vermişlerdi. Senatonun tasarıyı reddetmesi beklenirken Parlamentonun alt kanadının, Senato’nun vetosunu tekrarlanan salt çoğunluk oyuyla geçersiz kılabilileceği belirtiliyor.

Yaklaşık iki ay önce de benzer bir tasarı Parlamentonun alt kanadı Kongre’de görüşülmüş fakat Katalan ayrılıkçı parti Junts’un 7 üyesi tasarıya karşı çıktıkları için kabul edilmemişti. Junts üyeleri daha önceki tasarının terörizm ya da vatana ihanet suçlamalarına karşı yeterli koruma sağlamadığını iddia ederek ret oyu kullanmışlardı.

Bağımsızlık oylamasının ardından 2017’de Brüksel’e kaçan ve şu anda Junts’un başında bulunan eski Katalonya lideri Carles Puigdemont, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından İspanya’ya dönmeyi umduğunu söyledi.

HENÜZ YORUM YOK