İran, Rusya’yı sınır anlaşmazlığında Azerbaycan’ın yanında yer almaması konusunda uyardı. Açıklama, Tahran’daki yeni reformist hükümetinin Moskova ile ilişkiler konusunda endişelerinin arttığı dönemde geldi.
İran Dışişleri Bakanı Seyid Abbas Arakçi, Rusya’nın Azerbaycan’ın Ermenistan-İran sınırı boyunca Zengezur koridoru oluşturma fikrine destek çıkmasını eleştirdi. Tahran, koridorun İran’ın Avrupa’ya ve dünyaya erişimini sınırlandırmasından çekiniyor.
Arakçi açıklamasında, “Bölgesel barış, güvenlik ve istikrar sadece bir tercih değil, ulusal güvenliğimizin temel direğidir. Kuzeyden, güneyden, doğudan ya da batıdan komşularımızın toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir tehdit ya da sınırların yeniden çizilmesi kesinlikle kabul edilemez ve İran için kırmızı çizgidir” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un, Vladimir Putin’in Bakü’ye yaptığı son ziyarette Moskova’nın koridoru desteklediğini ve Ermenistan’ın koridorun açılması için Rusya’nın arabuluculuğunda varılan anlaşmayı sabote ettiğini söylemesi tartışmaları yeniden alevlendirmişti.
Yeni İran hükümeti Rusya ile ilişkiler konusunda çekingen
Yeni kurulan Pezeşkiyan hükümeti, dış politikasını yeniden dengeleme çabasının bir parçası olarak Moskova ile ilişkisini gözden geçiriyor. İran, başta Moskova’nın Ukrayna’da kullandığı İran menşeli insansız hava araçları yüzünden diplomatik bedel ödemek istemiyor.
Tahran ayrıca, sınırının hemen ötesinde Ermenistan toprakları içerisinden geçecek Azerbaycan kontrolünde Zengezur koridoru konusunda da taviz vermek istemiyor.
Ancak, Rusya’nın bu konuda bakü tarafında yer alması İran’ı tavır almaya zorluyor.
İran da bu hafta başında Rusya Büyükelçisi Alexey Dedov’u çağırarak Moskova’nın tutumundan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve Moskova’nın teşvikiyle sınırlarında bir çatışma çıkmasını istemediğini söyledi.
Devrim Muhafızları eski genel komutanı ve parlamento ile Koruyucular Konseyi arasındaki sorunları çözen Uygunluk Konseyi sekreteri Muhsin Rızai de şunları söyledi: “Rus devlet adamlarının davranışları kabul edilemez ve İran’la dostluk beyanlarına açıkça aykırıdır, bu belirsizlikler giderilmelidir.”
İranlı yetkililer, Rusya ile stratejik işbirliğinin çıkarlardan vazgeçmek olmadığını vurguluyor.
İran rejimi tarihsel olarak Azerbaycan ve Türkiye’nin Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında Zengezur koridoru kurma çabalarına karşı çıkıyor. Tahran, Ermenistan’ın en güney vilayetinden geçecek böyle bir koridorun İran’ın Ermenistan’a ve oradan da Avrupa’ya erişimini keseceğini düşünüyor.
Doğru söylemiş. İnanmayan, Google’dan sorgulasın. İran-Ermenistan’ın 44 km’lik bütün sınırı, pek çok haritada “kırmızı çizgi” ile gösterilmiş.
İsrail’e haddini bildireceğini söyleyen İran, birileri “nasıl/ne zaman bildireceksin?” diye sorar korkusuyla, Azeri kardeşlerimize kafa tutarak kamuoyunu yönlendiriyor.
Farkında bile değiller ki, bu meydan okumaları Kuzey ve Güney Azerbaycan’ın yakınlaşmasından başka bir işe yaramaz.
İran’ın yapması gereken buna karşı olmak değil, desteklemek ve yardımcı olmaktır.