MEHMET DİNÇ, STRAZBURG
Türkiye’de yerli veya yabancı yüzlerce gazeteciyi tutuklatan, yüzlerce medya organını kapatan hükümet, yabancı gazetecilerin ülkeye girişini engellemiş veya sınır dışı etmişti. Bununla da yetinmeyen AKP hükümeti yurt dışında gazetecileri rahat bırakmıyor. Odak dergisi başyazarı Hamza Yalçın tatil için gittiği Barcelona’dan Londra’ya dönerken Barcelona EL Part havalimanında 3 Ağustos günü gözaltına alındı. Bir gün sonra ulusal mahkeme önüne çıkan Yalçın için tutuklama verildi. İsveç konsolosluğundan bir yetkili Yalçın’ı Barcelona’da ziyaret etti. Yetkili sağlık durumunun iyi olduğunu ailesine iletirken suçlamaları açıklığa kavuşturmak için mahkeme tarafından bir avukat atandığını iletti.
Interpol’un listesinde yer alıyormuş
1984 yılından bu yana İsveç’te siyasi sığınmacı olarak yaşayan gazeteci Hamza Yalçın, Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesi ile 3 Ağustostan beri Barcelona’da gözaltına tutuluyor. Türkiye’nin isteği ile İnterpol’ün yakalama listesinde bulunan gazeteci için İsveç hükümetinin yanı sıra uluslararası insan hakları dernekleri ve meslek örgütleri Türkiye’ye iade edilmemesi için devreye girdi.
Sosyalist dergisi Odak’ın başyazarı
İspanyol haber ajansı EEE’nin haberine göre, tutuklama gerekçesi Türkiye’de aşırı sol örgütlere üyeliği ve odak dergisindeki yazıları olan gazeteciye 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Uluslarası Sınır tanımayan gazeteciler derneği “RSF”ye göre Yalçın “terörizm” suçlamasıyla tutuklandı. Evrensel gazetesinin haberine göre, Odak dergisinde yayımlanan bir makalesinden dolayı Yalçın hakkında bu yılın Nisan ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği suçlamasıyla dava açılmıştı.
Türkiye 11 Eylül’e kadar Yalçın’ın iade edilmesini talep etti
Türkiye’nin talebi üzerine Barcelona’da tutuklanan gazeteci Hamza Yalçın’ın durumunu netleştirmek için İsveç Dışişleri Bakanlığı yoğun şekilde girişimlerde bulunduğunu bildirdi. Bakanlık Yalçın için avukat tutulduğunu ve cezaevinde diplomatlar tarafından ziyaret edildiğini bildirdi. Yalçın’ın da başyazarı olduğu Odak dergisinde yer alan basın açıklamasına göre, devrimci-sosyalist yazar olarak tanımlanan Yalçın gözaltına alınırken İnterpol polisleri tarafından darp edilmiş.
Türkiye’de iki defa cezaevine girmiş
Yalçın THKP-C Üçüncü Yol örgütü yöneticisi olduğu suçlamasıyla 1979 yılında 6 ay cezaevinde yattıktan sonra firar etmiş. 1984 yılında İsveç’e iltica eden Yalçın, tekrar Türkiye’ye gitmiş. 1990 ve 1994 yıllarında hakkında iki ayrı dava açılan Yalçın 3 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tekrar İsveç’e dönmüş.
Uluslararası örgütler Yalçın için İspanya’ya çağrıda bulunuyor
Uluslararası sınır tanımayan gazeteciler derneği “RSF” ve Belçika merkezli Uluslararası gazeteciler federasyonu Hamza Yalçın’ın Türkiye’ye iade edilmemesi için çağrıda bulundu. RSF tutuklamayı “Türk rejiminin eleştirileri susturma girişimleri” olarak değerlendirirken, Uluslararası gazeteciler federasyonu ise Yalçın’ın serbest bırakılması İspanya’nın sol muhalefet partisi Podemos da çağrıda bulundu. Barcelona belediyesi de Türk büyükelçisine ve İspanya adalet bakanlığına Yalçın hakkında mektup gönderdi.
Türkiye’de 160’dan fazla gazeteci Erdoğan’a hakaret veya terör örgütüne üyelik suçlamasıyla tutuklu olarak yargılanıyor.