İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden, Gazzelileri susuz bırakan İsrail’e soykırım suçlaması

AFP

İnsan Hakları İzleme Örgütü Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail’i Gazze Şeridi’nde su altyapısına zarar vererek ve sivillerin su ihtiyacını engelleyerek “soykırım” yapmakla suçladı. HRW, uluslararası toplumu İsrail’e yaptırımlar uygulamaya çağırdı.

Human Rights Watch, yeni raporunda İsrailli yetkililerin Gazzelileri sudan mahrum bırakmaya yönelik sistematik ve kasıtlı çabalarının “muhtemelen binlerce kişinin ölümüne neden olduğunu ve olmaya devam edeceğini” açıkladı. Raporda, “Ekim 2023’ten bu yana, İsrail makamları Filistinlilerin Gazze Şeridi’nde hayatta kalmak için gerekli olan yeterli miktarda suya erişimini kasıtlı olarak engelledi” denildi.

HRW raporu, arıtma tesislerine güç sağlayan güneş panelleri, bir rezervuar ve bir yedek parça deposunun yanı sıra jeneratörler için yakıtın engellenmesi de dahil olmak üzere su ve kanalizasyon altyapısına kasıtlı olarak zarar verildiğini ayrıntılı olarak ortaya koydu. Raporda ayrıca İsrail’in ayrıca elektrik kaynaklarını kestiği, onarım işçilerine saldırdığı ve onarım malzemelerinin ithalatını engellediği belirtildi.

Rapor, “İsrail makamlarının bunu yaparken Gazze’deki Filistin nüfusuna kasıtlı olarak ‘tamamen ya da kısmen fiziksel yıkıma yol açacak yaşam koşulları’ uyguladığı” sonucuna vardı. Rapora göre bu, savaş suçu olan “imha” ve “soykırım eylemleri” anlamına gelmektedir.

HRW, soykırım suçu için uluslarası hukukta gerekli görülen belirli yok etme niyeti ile ilgili, “Bazı İsrailli yetkililerin Gazze’deki Filistinlileri yok etmek istediklerine dair açıklamalarla birlikte bu raporda ortaya konan davranış biçimi böyle bir niyete işaret ediyor olabilir.” açıklamasında bulundu.

HRW, dönemin savunma bakanı Yoav Gallant’ın Ekim 2023’te “tam bir kuşatma” ilan ettiği ve “Elektrik yok, yiyecek yok, su yok, gaz yok — hepsi kapalı.” dediği açıklamaya dikkat çekti.

HRW, su kıtlığının Gazzelileri suyla bulaşan hastalıklara, enfekte yaralar ve dehidrasyon nedeniyle iyileşememe gibi komplikasyonlara karşı savunmasız bıraktığını söyledi.
Tıbbi tesislerin de temel hijyen uygulamalarını sürdürmekte zorlandığı belirtildi.
Raporda, bu tür vakalardan kaynaklanan ölümlerin “ muhtemelen çok büyük ölçüde olduğundan az bildirildiği” belirtildi.

Doktorlar ve hemşireler HRW’ye “hastalarının çoğunun susuzluk ve su bulunamaması nedeniyle önlenebilir hastalıklar ve enfeksiyonlardan ve iyileşebilir yaralardan öldüğünü” söyledi. Raporda atıfta bulunulan bir acil servis hemşiresi, “ciddi şekilde yetersiz beslenen ve susuz kalan çocukları hayata döndürmeme” kararı almak zorunda kaldıklarını söyledi.

İnsan hakları grubu İsrail’i Gazze’de yeterli su, yakıt ve elektriğin “derhal sağlanması” da dahil olmak üzere çok sayıda önlem almaya çağırdı. Ayrıca uluslararası toplumun “Gazze’de İsrailli yetkililer tarafından gerçekleştirilen soykırımı önlemek için ellerinden gelen tüm tedbirleri alması” gerektiği belirtildi. Bu önlemler arasında “her türlü askeri yardımın ve silah satışı ya da transferinin durdurulması, hedefe yönelik yaptırımların uygulanması ve ikili anlaşmalar ile diplomatik ilişkilerin gözden geçirilmesi” de yer aldı.

Uluslararası Af Örgütü 5 Aralık’ta İsrail’i Gazze Şeridi’nde soykırım yapmakla suçlamıştı. Amnesty International’dan sonra Human Rights Watch’da Gazze’lileri susuz bırakan İsrail’i soykırım eylemleri ile suçladı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin