HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ
Tapu harcı 10 aydır yüzde 4 yerine yüzde 3. Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18’den 8’e çekildi. 1 Ocak’ta eski tarifeye dönülecekti.
31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak Mahallî İdareler Seçimi için geri sayım başlayınca anketler yüzde 33 civarında çıkınca en iyi bildikleri işi yaptılar. Affı affetmek, müddeti bilmem kaçıncı defa tehir etmek…
BANKALARI SEFERBER ETTİLER, YİNE OLMADI
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) bütün teşvik ve himayesine rağmen inşaatı içine düştüğü çukurdan çıkaramadı. Geçen sene Kredi Garanti Fonu ile kamu bankaları seferber edildi ki evdeki hesaba göre vergi teşvikleri ile kredi desteği çifte kavrulmuş lokum gibi gelecekti.
Sektör yine de seneyi ekside kapadı. 2018’in 3’üncü çeyreğinde daralma yüzde 5,3’ü buldu.
Bir evvelki 3 aylık dönem (nisan-mayıs-haziran) inşaat sadece yüzde 1 büyüme kat edebilmişti. 1 Nisan’da 2018 yılının son çeyrek büyüme rakamları ilan edildiğinde küçülmenin çift hanenin eşiğine geldiği müşahede edilecek.
İNŞAAT MALZEMESİ SANAYİCİSİ DE KRİZDE
İnşaatta daralmayı teyit eden bir başka veri de İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından açıklanan aylık raporlarda da mevcut.
2018’in son ayı olan aralıkta İnşaat Malzemeleri Sanayi Aralık Ayı Endeksi Değerlendirmesi’nde endeks 3,62 puan geriledi ve 80,19 seviyesine indi.
Ticari emlakta, bir başka ifade ile ofis, dükkan, mağaza ve alışveriş merkezlerinde kiralar gerilediği halde atıl metrekareler çığ gibi büyüyor. 2,3 milyon yeni daire elde kaldı.
Ziraat Bankası’nın Saray talimatı ile aylık maliyeti yüzde 0,99’a indirdiği kredi kampanyasına rağmen yaprak kıpırdamadı. Stoğun erime ihtimali kriz sebebiyle 3-5 seneyi bulacak. Müteahhitlerin yüzde 50’ye varan indirimleri bile gayrimenkulde talebi canlandıramadı.
PARAŞÜTSÜZ ATLAYIŞ
Makalede yer verdiğim grafikten görüleceği üzere inşaat sektörüne hazır beton, demir, tuğla, ahşap vb. malzemeleri satan firmalar için esas kriz şimdi başlıyor. 2018’in son aylarında paraşütsüz atlayışı andıran hızlı düşüş akıbetin ne kadar feci olacağı hakkında fikir veriyor.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un “2019 herkes için zor bir sene olacak.” ikazı en küçük esnafa kadar temel bir reflekse dönüştü.
Ayakta kalma mücadelesinde en son yapılacak iş borçlanma marifeti ile kapasite artırmak olacaktır. Tedarik ve satış zincirleri kısmi felç geçirmiş vaziyette. Kimse mal almak da istemiyor satmak da.
FİRMALAR DIŞARIDA BİRBİRİNİN ALEYHİNE ÇALIŞIYOR
Kur istikrarsız. Bir hafta içinde 15-20 kuruş fark satış hasılat milyon liranın fevkindeki firmalarda kârları buharlaştıracak kadar yüksek.
Fırtına öncesi sessizlik huzurdan ziyade endişe sebebi. Yarına dair tek hakikat var: O da muğlaklık.
İnşaat malzemesinde iç pazar daralınca firmaların erişebildiği dış pazarlar üç aşağı beş yukarı aynı olunca birbirleriyle kıyasıya rekabete tutuştular.
Menfi rekabet yüzünden ihracat fiyatları düştü. Bir manada birbirlerinin kuyusunu kazıyorlar. Ne yapılsa inşaat çukurunda debelenip duruyoruz.
Hasıl-ı kelam: Müteahhitin AKP desteğiyle kazdığı çukura herkes düştü. Türkiye’nin büyüme hikâyesinin yegâne sırrı imar rantına dayalı yap-sat ticareti idi.
Şimdi o köşe dönmeci siyasetçi ve müteahhitler yüzünden mobilyadan tekstile onlarca sanayi kolunda tahsilat ve ödeme itimat müessesesi çöktü.
Para bolluğunda kimsenin oralı olmadığı hatalar artık kördüğüm… Sanayiyi tahkir edenlerin kulakları çınlasın! İnşaat krizi bütün sektörleri vakumluyor.
“İnşaat çukurundaki Türkiye” mevcut krizin sebepleri ve hususiyetlerine dair en berrak tariftir…