Theo Walcott, Gareth Bale, Alex Oxlade-Chamberlain, Rickie Lambert, Luke Shaw, Adam Lallana, Dejan Lovren, Calum Chambers, Nathaniel Clyne, Morgan Schneiderlin, Graziano Pelle, Victor Wanyama, Sadio Mane, Jose Fonte… Bu uzun isim listesinin ortak özelliği, yıldızlarını Southampton FC takımında parlatıp, astronomik ücretlerle Avrupa’nın önde gelen kulüplerine transfer olmaları.
İngiltere Premier Ligi’nin ‘orta halli’ takımlarından Southampton FC, adeta Premier Lig kulüplerinin yıldız oyuncu tedarikçiliğini yapıyor.
Tek başarısı 1976’da kazanılan FA Cup
1885’te kurulan Southampton FC, Premier Lig’de 1978-2005 arasında kesintisiz 27 yıl mücadele ettikten sonra 2004-05 sezonu sonunda ligden düştü. Premier Lig’e 2012-13 sezonunda ancak yeniden yükselebilen Southampton FC’nin kayda değer tek başarısı 1984’te elde ettiği lig ikinciliği ve 1976’da kazılan FA Cup. Ancak Southampton FC’yi diğer İngiliz kulüplerinden ayıran çok önemli bir özelliği var. İngiltere’nin en iyi altyapılarından birine sahip olan Southampton FC, futbol dünyasına damga vuran yıldızlar yetiştirdi.
Southampton FC altyapısından yetişen ilk isimler Terry Paine, Martin Chivers, Steve Williams, Mick Channon oldu. Bu futbolcular uzun yıllar İngiliz futboluna hizmet etti. Bugün 70’li yaşlarından olan Paine, Chivers, Williams ve Channon İngiltere Milli Takımı için de ter döktüler. Daha sonra altyapıdan Matthew Le Tissier ve Alan Shearer gibi yakın döneme kadar isimlerinden söz ettiren futbolcular çıktı. Özellikle Shearer, Ada’nın yetiştirdiği en büyük golcülerden biri olarak tarihe geçti. Newcastle formasıyla adını tüm dünyanın ezberlediği bir yıldız olan Shearer, İngiliz futbolunun hâlâ aradığı tipte bir golcü.
Altyapıda tam 9 takım var
Yakın dönemde ise Southampton FC’nin piyasaya sürdüğü yıldızların başında Gareth Bale geliyor. Galler futbolunun altın çocuğu Bale, 10 yaşında Southampton FC’nin kapısından adımını içeri attı. A takımda sadece 1 sezon oynadıktan sonra 2007’de Tottenham’a satılan Bale, 2013’te ise 100 milyon Euro bonservis ücretiyle dünyanın en pahalı futbolcusu olarak Real Madrid’in yolunu tuttu. Arsenal formasını 11 yıldır giyen Theo Walcott da Southampton FC’den yolu geçen bir başka isim. O da tıpkı Bale gibi, A takımda 1 yıl oynadıktan sonra kendini başka kulüpte buldu.
Southampton FC’nin altyapı akademisinde 9 takım bulunuyor. Yetenek avcıları, İngiltere başta olmak üzere dünyanın her tarafından kabiliyetli gençleri keşfedip, takımın altyapısına kazandırıyor. Adı altyapı olmasına rağmen profesyonel teknik adamlar görev yapıyor. Southampton FC’nin en büyük müşterileri arasında ise Premier Lig’in devlerinden Arsenal, Liverpool, Tottenham ve M United bulunuyor.
Southampton FC, gücünün farkında olan bir kulüp olmanın meyvelerini topluyor. Ligi domine etmesi sözkonusu olmayan Southampton FC stratejisini; genç yetenekleri keşfedip, kulübün hem sportif açıdan durumunu muhafaza etmesi hem de yıldızlaştırıp satarak gelir elde etme üzerine kuruyor. Her iki stratejinin de başarıyla uygulandığını görüyoruz. Southampton FC’den Türk kulüplerin alacağı ciddi dersler var. Özellikle Anadolu kulüplerinin…
Southampton’un sattığı oyuncular