İngiliz sokağında şeriat istemek neden mümkün?

PROF. M. EFE ÇAMAN | YORUM

Çok temel bir soru bu!

Soruyu yanıtlamak kolay değil ama. Yine de önce şunları düşünelim: Kolektifin mobilize ettiği toplumlarda yaşam standartları neden geri? İdeolojik hedef saptama ve bunu kitlelere dayatma, yönetici elitler ve ayrıcalıklı gruplar tarafından binyıllardır uygulanan bir yönetim stratejisi. Bu tür “sert ideolojiler” toplumları merkezi otoriteyle tektipleştirir ve farklı seslere izin vermez. Oluşturulan dogma, o ideolojilerin merkezi ilke ve kaidelerini sorgulatmayarak ideolojinin ve onun üzerine inşa edilmiş olan düzenin devamına hizmet eder. Farklılıklar şeytanlaştırılırken, dışlanarak tahakküm altına alınırken, birey kolektifin bir parçası olmaya indirgenir, üniformist bir sosyal doku yaratılır.

Bireyin merkeze alındığı toplumlarda yaşam standartları daha ileridir. Bu tür toplumlarda farklı mikro ideolojilerin bir piyasası bulunur ve açık toplum bu piyasada kendi menfaatlerine uygun mikro ideolojilere yönelir. Bu toplum modelinde hiçbir ideolojik pozisyon vazgeçilmez değildir, ama oyunun kuralları sabittir. Şöyle ki, nasıl ki futbolda hakemin rolü veya ne zaman taç olacağı belirlenmişse ve bu kurallar olmaksızın o oyun futbol olamazsa, açık toplumlarda da bireyin otonomisi, insan hakları, anayasal düzenle bunların sürekli uygulanırlık arz etmesi gibi karakteristik kaideler sabitedir, değiştirilemez. Futbol oyununun kaideleri olmadan nasıl ki oyuna futbol demek mümkün değilse, açık toplumların liberal demokratik oyun kurallarını sağlayan hukuk devleti olmadan da bir demokratik nizam olmak olanağı yoktur.

Farklılıkların bir arada yaşamaları için tarafsız devlet gerekir, ama o tarafsızlık devletin tarafsız olma özelliğini ortadan kaldırmayı hedefleyen gruplara tolerans gösterilmesi sonucunu beraberinde getirmez. Açık toplumların intiharı anlamına gelecek açık toplum, bireyin otonomisi, hukuk devleti ve benzeri temel taşlara yönelik düşmanlığa karşı zafiyet rasyonel olamaz. Size var olmak istediğiniz şekilde yaşam hakkı tanıyan açık toplumlar, sizin açık toplumun yerine kendi tercih ettiğiniz yaşam biçimini veya yönetsel modeli diğer toplum üyelerine dayatma imkânını tanımaz.

Açık toplumlarda Mormon veya homofobik olabilirsiniz. Kimse sizin neden Mormon olduğunuzu veya neden eşcinselliği yanlış bulduğunuzu sorgulamaz. Fakat örneğin kamusal bir görev yaparken Mormon inancının kurallarına göre düzenleme yapmaya kalkarsanız veya eşcinsellerin haklarını kısıtlayıcı bir uygulamayı başlatırsanız buna sistem tolerans göstermez. Demokrasi, demokratik olmayan kuralları demokratik kurallar yerine geçirme imkânını tanımaz.

İngiltere’de, Amerika’da veya Almanya’da İslami kurallara göre yaşarsınız ve kimse size bir şey diyemez. Hatta size engel olmaya çalışan radikallere karşı sizi korur. Bunu yaparken insan haklarına ve hukuk devletine sırtını dayar. Hatta dün sosyal medyada gördüğüm bir fotoğraftaki gibi, şeriata karşılık küçük harflerle yazdığınız “insanlar tarafından yapılan hukuku” kent merkezindeki bir sokak ortasında pankart açarak propaganda yapabilirsiniz.

Bu propagandayı yapabilme hakkınız, ironik biçimde beğenmediğiniz “insanlar tarafından yapılan hukuk” tarafından garanti altına alınmıştır. O hukuka dayalı hukuk devleti, sizi muhtemelen siyasal sebeplerle kaçarak veya ekonomik yaşam koşullarından dolayı motive olup geldiğiniz Birleşik Krallık’ta size kalma hakkı, eğitim hakkı, ekonomik olarak belli bir düzeyde yaşama hakkı, güvenlik, eşit haklar vs. sağlamıştır. Savunulan şer’i sistemlerde ise öteki addedilenlerin, farklı kimliklerin, dinlerin, tercih edilmeyen başka grupların, sekülerlerin, mürtetlerin veya başka dinlerden olanların hukukları eşitler arası ilişkilere dayalı bir güvencesi yoktur. Yine ironik bir biçimde, şer’i hukuku tercih edenlerin iktidarda olmayan bir kesimine de şer’i hukukun kaidelerine göre baskı ve zulüm yapıldığından, kısmen o İngiliz sokağında propaganda yapanların belki kendileri, belki de ebeveynleri o ülkeden kaçmak ve Birleşik Krallık’a sığınmak zorunda kalmış olabilirler.

Tüm bu öyküde iki farklı grup var. Bunlardan birincisi kendileri için doğru olanı kendileriyle aynı inancı paylaşmayanlara dayatma hakkını kendilerinde gören, bu hakkı Tanrısal olarak kendilerine verilmiş bir ayrıcalık, hatta bir görev veya emir telakki edenlerden mütevellit bir gruptur. İkincisi ise, birinci grubunkiler de dâhil olmak üzere, tüm farklılıkların bir arada yaşamaları için eşitler arası ilişkiler inşa etmiş, tek ısrarı bu dengeyi korumak olan ve bunun için de oyunun kurallarını bozmak istemeyenlerden oluşan bir gruptur.

Bireysel olarak İslami kurallara göre yaşamak İngiltere’de mümkündür. Fakat bireysel olarak örneğin bir ateist veya Hindu olarak şer’i hukukta var olmak mevcut fıkıh doktrinine ve onun 1400 yıllık tarihine göre mümkün değildir. Kendisinin inanç sistemini veya yaşam biçimini kabul etmeyenlere yaşama şansı tanımayan bu sistem, doktrinsel olarak açık toplumun tam karşısında yer alır, yine de “insanlar tarafından yapılmış olan” seküler hukuk, ötekilere empoze edilmedikçe o inanç sistemini doğru bulan insanlara yaşam hakkı ve olduğu gibi olma hakkı tanır. Hatta ele alınan örnekte olduğu gibi, onlara kent merkezindeki bir caddede stant kurup inançlarını ve doğrularını diğer insanlarla paylaşma şansını onlara altın tepside sunar.

Yine de yeknesaklaştırıcı, birörnekleştirici, toplum mühendislikçi, öteki karşıtı, çok sesliliği tehdit olarak algılayan, farklı olana tahammülsüz ideolojik sistemler, ister din olsun, isterse politik ideoloji, tıpkı komünizm gibi, sürekli bir aşınma ve korozyon hali içerisinde, devamlı gardları kalkık, savunma, edilgen bir reaksiyoner tutum içinde yapısal bütünlüklerini yitirmemeye gayret ederler. Heyhat, sertleştikçe kırılganlıkları artar. Esnek mikro ideolojiler, kapsama alanı küçülttükçe katı kolektif-dominant ideolojilere nazaran daha fazla tercih edilirler.

Komünizmin çökmesine karşın sosyalist idealler başka formatlarda varlıklarını sürdürür, hatta kapitalizmi daha sosyal adalet önceleten sosyal devlet önlemleriyle daha yaşanılır kılar. Veya Katolik doktrininin en sert olduğu karanlık çağlarda Martin Luther diye bir kilise ileri geleni çıkar, diskuru kırarak daha esnek ve pürcü, biçimden ziyade dolu içeriği önceleyen bir alternatif çıkarıverir.

Luther olmasaydı o sokakta o propaganda yapılabilir miydi? İngiliz sokağında şeriat propagandası yaparken küçük gördükleri “insan yapısı hukuk” ve onun üzerine inşa edilmiş olan hukuk devletinden anlamadıkları bunlardır. Bu nedenle Britanya devleti o İngiliz sokağındaki şer’i propagandadan veya radikal İslam’dan korkmuyor. Bu dediğim, “İyi de bugün kiliseye kaç kişi gidiyor!” türü bir sorudan çok daha mühimdir. Bireysel olarak kaç kişiyle ibadet yaptığınız, inanın sizin doğru veya düzgün bir insan olmanızla alakalı değil. Yine, kalabalıkta ibadet edince ülkenize adalet de gelmiyor.

Uyanın…

Ama türlü Şeriat sistemleriyle yönetilen rejimler, insan haklarını, demokratik ilkeleri, eşit vatandaşlık ilkesini, seküler devleti vs. anlatan toplumsal hareketlerden, bireylerden ve partilerden öcü gibi korkuyor. Bunlara doğru değil diyenler, bence önce nesnel olmayı denesin, kendisine dürüst olsun. “Books are haram” (kitaplar haram) adından türemiş Boko Haram bu nedenle kitapları hedef alıyor. Taliban bu nedenle üniversiteleri kapatıyor, kadınların okula gitmesine karşı çıkıyor. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Düşünceyi ve düşünenleri sevmeyenler, neden bunu yapıyor?

Yazının başında vurgulanan “bireyin merkeze alınması” budur. Kolektifin doktrinindeki iktidar-güç etkisinin arındırma suretiyle pürleştirilmesi, bireysel çabalarla mümkün olur. İslam’daki “kasaba siyaseti” tarafgirliği de, iktidar kavgası da, dinin ucuz siyasilerce paçavra edilmesi de, kutsallar üzerinden yapılan yağmalar, vurgunlar ve zulüm de bireysel gelişim ve aydınlanma olmaksızın aşılamayacak. Bükülmeyen sert ideoloji kırılgandır. Kitleler, özellikle de gençler, bu reddedilemez çürümeyi görüyorlar ve ateizme, deizme veya agnostisizme kayıyorlar. İçerik formadan daha önemli değil mi?

Olan, olması gerekenden daha belirleyici değil mi?

Bu yazının hedef kitlesi iyi, doğru, düzgün, eğitimli Müslüman insanlardır. Sorulması gereken birçok soru var. Mesela neden mevcut 1400 yıllık fıkıh sorgulanmıyor? Neden soru sormanızdan hoşlanmayanların çoğunlukta olduğu bir din adamları aralarındaki farklılıklara karşın bu konuda sınıfı tüm İslam coğrafyasında neredeyse tek tip, tornadan çıkmış gibi, bire bir aynı?

Niçin “okuyup anlayasınız diye” geldiğini onlarca kez yazan kitabı anlayabileceğiniz dilde okumanızdan ve kendi aklınızla anlamanızdan korkuyorlar, sürekli sizi onu sizden daha iyi anlayanlara yönlendirip, size “Bize güven dostum!” diyorlar. Martin Luther kilisesinin kapısına İncil’in Almanca tercümesini çaktığında Vatikan neden rahatsız olduysa ondan!

Bu nedenle, o İngiliz sokağında şer’i hukuk “insan yapısı hukuktan” daha büyüktür diyenler, asla savundukları hukuktaki insan yapısı merkezi etkiyi ve aslında salt bir grup elitin iktidarlarını savunduklarını hiç anlayamayacaklar. Kaynaklar 21. yüzyılda internet ortamında, hem de dünyanın Müslüman veya gayrimüslim en kaliteli uzmanlarının aktarımlarıyla, işte orada duruyor, okunmayı bekliyor. Kur’an-ı Kerim’den hadis koleksiyonlarının tümüne, tüm eserler, birincil ve ikincil kaynaklar bir tık mesafede.

Son 25 yılda, internet devrimiyle beraber girilen Bilgi Çağı, size emin olun Martin Luther dönemine nazaran belki de bin kat daha fazla olanak tanımaktadır. Diğer bir ifadeyle, bugün edilgenliğin mazereti yoktur. Ne dil bilmemek, ne “uzmanlık” bahaneleri, ne de başka bir şey. Sadece siz ve samimi öğrenme isteğiniz.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

9 YORUMLAR

  1. Sayın Çaman önemli bir konuyu gündeme taşımış. Günümüzde Müslümanların Fıkhı nasıl yorumlayacakları beni aşan bir konu. Burada sadece küçük bir düzeltme yapayım. Tarih boyunca Müslüman toplumların idaresinde milyonlarca Hindu yaşadı. O devirde ateistler bu isimle yoktu ama çok farklı inançlarda insanlar ve topluluklar vardı. Yaklaşık 1400 yıldır Müslümanların idaresinde olan bugünkü İran’da hala bir milyon kadar Zerdüşt yaşıyor. Demem o ki bugün Şeriat veya İslami yönetim diye başkalarına hayat hakkı tanımama Müslümanların tarihi pratiğine uygun değil. Bunların yorumu ile yaklaşık 14 asırlık İslam tarihi arasında bariz farklar var.

  2. Efe bey, bahsettiğiniz İngiltere ve Amerika hakkında herhangi bir şey diyemem ama Almanya sizin eskiden yaşadığınız Almanya değil. Bırakın artık insanlara maval okumayı. Almanya’da sokakta barsicil protesto meselesi sadece belli başlı konularda geçerli. Nazi dönemi öncesi bir atmosfer var ve o dönemin çingene ve yahudilerinin yerinde bugün kendini müslüman olarak tanımlayan veya o müslümanlari destekleyenler var. Almanya’da sokakta kimse şeriat falan isteyemez, anında kapatıldı dernekleri. Almanya’da bir Greta veya Ayşegül Ezgi çizgisinde protesto yaparsanız takibata uğrayıp göz altı yaşamanız kaçınılmaz. Öyle oralardan maval okuma ile, ya da gelip Köln’de bir kahve içme ile Almanya hakkında temelsiz asılsız analizler yapmak kimseye ışık tutmaz. Bırakın bu işleri. Almanya asla ve kata hiçbir durumda İslami savunmaz. Kendi istediği formata girmedikce. Kimse Almanya’da ben şeriat istiyorum deme hakkına sahip değildir. Bu asla ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmez. İngiltere belki böyledir, bilemem ama Almanya değil. Masal anlatmayın. Nasıl ki siz bir gayri müslim olarak bir kez olsun “İslam’ı” veya “insanların İslami şeriat ile yaşamak isteğini dile getirmelerini” fikir özgürlüğü bağlamında savunamıyorsunuz, Almanya da tam olarak o noktada. Siz “İslam’ı” en temelden yıkıcı olarak görüyorsunuz, protestanlastirilmasi gerektiğini savunuyorsunuz, Alman devlet sistemi de tam olarak o şekilde yaklaşıyor. Almanya’da Islamofobia tarihinin zirvesinde ve her geçen gün tırmanmaya devam etmekte.

    Efe bey manipülasyondan vazgecmemekte ısrarcı, lakin takip edenler de onun fikirlerini bilge insan olduğu kanaatiyle filtresiz bir şekilde absorbe etmekte ısrarcı mi bilemiyorum. Olmadıklarını umuyorum.

  3. Yazinin ana fikrine katilmakla beraber yazi, seriat ve kendisini seriat olarak tanimlayan idareleri net bir sekilde ayitima tabi tutmamasi kafa karisikligina yol acabilir. Ornegin Turkiye su an demokrasi ve parlementer sistem ile idare edilen bir ulke ornegi olarak karsimiza cikiyor cunku kendisini boyle tanimliyor fakat aslinda net bir sekilde biliyoruz ki gercek diktatoryal bir rejim oldugudur…

  4. Salla Babam salla. 1400 yillik Islam Tarihinde Ateist ve Hindularin yasama Hakki yokmus! Osmanlida o yüzden Ateist de varmis, Puta Tapanda, Günese tapanda … Senin Bati Islami diger dinlerle es görmüyor. 1950 lere kadar Batida Islama hayat hakkimi taninmis? 1800 lerde Almanyada Cami Müslüman olarak gezsem ne olurdu. Halen Basörtüsü sorunu var Almanyada kurumlarda Örnegin.
    Osmanlida Hiristiyan, Müslüman, Yahudi, Dürzi, Ateist, Günese Tapan … da varmis ve günümüze kadar gelmis. 1900 lere kadar Bati bunun yanina bile yanasamamistir! Yahudiler hep katilam ve sürgün yasamistir.

  5. Tek care var Dünya barisi ve Adaleti icin. Samimi, gercek, bilgili, her dalda 1 Numara Müslüman ve devletler gerekli. Bati nin sonu cürümüslüktür, bohemliktir, piskolojik buhranlardir. Kendi pokunda bogulacaklar, kendini bu pisligin disina atanlar haric.

  6. Sayin Kaman yazinizi bastan sona okudum. Ilk baslarda konuyu nereye baglayacaksiniz diye bir merakla okudum, ama konuyu iyi bir yere baglamisiniz. Diger bir okuyucunuzun da iafede ettigi gibi tarihte farkli fikhi uygulamalar olmakla beraber, elimizde bagnaz diyebilecegimiz bir cok tarihi fikhi uygulamalar da var. Sayin Ahmet Kurucanin da ifade ettigi gibi hukuk (seriat) zamana ve yoreye bagli bir olgudur ve dolayisiyla degiskendir. Fikha kaynaklik eden Kur’an ve Hadis metinleri o hukukun nirengi noktalarini belirler. Yorumlar zamana ve ihtiyaca gore degiskenlik arzeder ve etmelidir. Ama sayin yazara hakvermiyor da degilim. Tarihi veriler cogunlukla Roma kilisesinde oldugu gibi, Islami tecrubede de ulema ne zaman Devletin sofrasindan yer ve beslenir olmus, yorumlar da guncel politikanin ve de bagnazliginin etkisinde kalmis ve onun rengiyle boyanmis. Bati ulkelerinde oldugu gibi Kiliseler ve Musluman dunya ozelinde Camiler ve ilim yuvalari ne zaman ki devletin sultasindan kurtulur, o zaman da seriat(hukuk) kendi toplumuna ve tum insanlara positive bir katkida bulunabilir.

  7. Mehmet Efe beyin yazılarını ilgiyle ve beğenerek okuyorum. Bu yazının da arkasında emek ve uzun yılların birikimi var. Ama yine de bir yerinde küçük bir bilgi hatası karışmış, hatırlatmak istedim. Martin Luther´in kilisenin kapısına çaktığı söylenen İncil´in tercümesi değildi. Luther, 1517´de kilisenin kapısına günahların para karşılığı affedilmesinin bir ticarete dönüştürülmesine karşı 95 tezini çakmış. Veya o yayınlamış, başkaları çakmış. O dönem cahil ve aç hıristiyalardan bağış koparmak için Vatikan günahların affedilmesi ve cehennemden kurtulma garantisi karşılığında bağış topluyor. Luther´in karşı çıktığı bu. Bu paranın büyük kısmı ile Roma´daki Vatikan´ın merkezi kilisesi inşa ediliyor. İncil´in Almancaya tercümesi ise 5 sene sonra, 1522´de bitiyor.
    Bunun dışında Mehmet Efe beyin bu konuya girmesini cesurca buluyorum. Bu konuda ilerleme olur mu? Zor. Bir cemaat içinde benim karşılaştığım bir deneyim şu idi (Bunlar hala gazetede çıkarıyor, politik kıvralığı ile biliniyor): Asla Kuran´ın Türkçe meali okunmaz. Okursanız ayetlerden kendi kafanıza göre hüküm çıkarmaya kalkar, yanılır ve dinden bile çıkabilirsiniz. Ee? İslam alimleri bütün soruları düşünmüş, cevabını vermiştir. Onlar bizim kitaplarımızda var. Okuyun, yanlışa düşmekten kurtulursunuz, iki cihanda garanti altında olursunuz. Kuran anayasa gibidir. Anayasayı da normal vatandaş okumaz ve anlamaz. Anayasa hukukçular için yazılmıştır…
    Bence cemaatlerin değişmesini beklemek boşuna. Ancak bireyler birey olarak farklı okumalar yaparak önce kendileri değişebilir ve belki bunun ilerde toplumsal yansıması olur. Cemaatler hep statükoyu korumaya çalışacaktır.

  8. Türkiye’de Türklere yaptığını, Kanada’da yap bakalım, görelim başına neler geliyor. Örneğin Kebek Eyaleti Fransızlara verilmelidir de.
    Batılı ülkelerin demokratlığını da anlamış oluruz bu arada.
    Ya da ABD eyaletleri bölünsün diye propaganda yap, akım başlat. Faşist Almanya’yı söylemiyorum bile. Daha sen ihanete başlamadan ortadan kaldırırlar, cesedini de bulamazlar.
    Batılı sömürgecilerin demokratlığı çıkarlarına dokununcaya kadardır. Türkiye gibi ülkelere karşı da, her ülkede bulunan senin gibi azınlık ırkçılarını tespit edip, fonlayarak, o ülkeye karşı kullanırlar.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin