Brexit ile birlikte kendi denizlerinin hakimi ve tek söz sahibi olacaklarına, bu sayede daha fazla kazanacaklarına inandırıldıklarını anlatan İngiliz balıkçılar, sonucun hiç de bekledikleri gibi gerçekleşmediğinden yakınıyor.
Avrupalı şirketler artık daha fazla bürokrasi, kağıt işi gerektiren ve teslimatta gecikmelere neden olan İngiliz deniz mahsullerini almak istemiyor.
İngiltere’nin Devon kıyısı açıklarında avlanan balıkçılar her zamanki kadar mahsulle dönüyor ancak avladıkları miktar daha önceki değerinin yarısı ediyor. Sonuç olarak Brexit’in ilk ayı olan Ocak itibarı ile hali hazırda İngiliz balıkçılar her gün yüzlerce sterlin daha az kazanıyorlar. Şimdi hepsi Brexit için verdiği oydan pişman.
"Balıklarımızın çoğunu AB alırdı ama artık almıyorlar, büyük bir pazarı kaybettik"
İngiliz balıkçıların Brexit pişmanlığı: Yalanlarla kandırıldık
— euronews Türkçe (@euronews_tr) January 27, 2021
Euronews’a konuşan balıkçı Simon Driver şunları söylüyor:
“Sanırım böyle olacağını bilseydik durumlar farklı olurdu. İnsanlar farklı yönde oy kullanırdı. Özellikle balıkçılar meseleye farklı bir açıdan bakardı.”
Simon ve babası Dave 16.yüzyıldan bu yana aynı sularda balıkçılık yapan bir ailenin son nesil fertleri ve Boris Johnson tarafından aldatıldıklarını düşünüyorlar.
Balıklar uzayan nakil işlemleri sırasında bozuluyor
Brexit’i balıkçılık sektöründe AB düzenlemelerinin neden olduğu sorunları düzeltmek adına yüzyılda bir gelecek bir fırsat olarak gördüklerini aktarıyor ve bu şekilde Johnson’a kandıklarını ifade ediyorlar:
“Bize balıkçıların daha iyi bir hayatı olacağını, daha fazla balığa sahip olacağını ve kendi sularında kontrolü ele alacağını söyleyip durdular. Bu şekilde sektörün daha iyi bir noktaya gelmesi için oy veren herkes kandırıldı. Herkese yalan söylendi. Yan tarafında ‘balıkçılık sektörü için mücadele vereceğiz’ yazan otobüslerle Londra’da turlar attılar. Ama bizim için hiçbir şey yapmadılar.”
“Balıklarımızın çoğunu AB alırdı ama artık almıyorlar çünkü uzun süren nakil işlemi nedeniyle balıklar bozuluyor. Yani koca bir ihracat pazarını kaybettik.”
Asya pazarına satmaya çalışıyorlar
Pek çok balıkçı mahsullerini dondurup Asya pazarına satmaya uğraşıyor. Kimi tekneler işçi çıkarırken kimisi de denizde Asya pazarının talep ettiği ürünleri bulmaya çalışıyor.
12 bin kişinin istihdamını sağlayan sektörde şimdi herkes kendileri için geleceğin belirsiz olduğunu düşünüyor.