Artık sezon sonlarında değil yılın her günü indirim kampanyaları düzenleniyor. Ancak buna rağmen eskisi gibi rafların boşaltıldığına şahit olmuyoruz.
100 liralık gömleği 25 liraya satın almak mutlu etse de işin aslı öyle değil. Çarşı pazarın ruhunu çözen hanımlar ve beyler “Patron çıldırdı.”, “Zararına satış.” “Bir gün değil her gün indirim” sözlerine şüpheyle bakıyor. Çünkü etiketlerin önce yükseltildiği sonra düşürüldüğü artık sır değil. “Kalitesiz ürün ondan fiyatı düşüyor.” diyen de var, “Daha da ucuz olmalı.” diyen de.
Sezon sonunu unutun
Alışveriş merkezlerinde indirim yapmayan mağaza arasan bulunmuyor. Buna rağmen müşteri yok. Bunun sebebi müşterilerin itimadının sarsılması. Mevsim sonlarında yapılan indirimlerin sahiciliğinden şüphe edilmiyordu. O kadar uçuk düşüş var ki bir ürünün gerçek fiyatını bulmaya matematiğimiz yetersiz kalıyor. Zaten çoğunlukla da oranlar doğru anlaşılmayacak şekilde belirleniyor. Yüzde elli, artı yüzde otuz dendiğinde yüzde seksenlik düşüş var sanılabilir. Halbuki etiketler değiştiriliyor, en fahiş fiyattan indirim yapılabiliyor.
Bir çantaya ihtiyacınız var. Epey de ucuzlamış. Ama bir türlü eliniz varmıyor. “Neden satın almıyorum?” diye düşünmeyin. Tüketici psikolojisine göre hareket ediyorsunuz ve doğru olanı yapıyorsunuz. Yarın mağazanın kapısına vardığınızda daha da ucuza alacağınızı düşünüyorsunuz. “Satın alma, ertele!” dürtüsü içinizi kemiriyor. Bırakın kemirsin. Aksoy, ürünü satın almadan önce son ana kadar beklemenizde beis görmüyor. Muhtemelen hak ettiği bedel son etikette yazılı olan rakam.
İndirimden korunma tavsiyeleri!
Tüketici satın alma davranışları araştırmaları, müşterilerin yüzde otuzunun fiyata göre alışveriş yaptığını gösteriyor. Araştırmaya göre, ihtiyacınız olmayan bir şeyi ucuz diye satın alıyorsunuz. Üreticiler müşterilerinin bir bölümünün böyle davranacağını bildiği için etiketlerle oynuyor. Tüketimi amaç değil araç olarak görün. 365 günlük ucuzluğa kapılıp alışverişkolik hale gelmeyin.
Etiketlerin gerçekliğini sorgulayın. Bir önceki fiyatın doğruluğundan emin değilseniz hileden şikayetçi olun.
Mutlaka liste hazırlayın. Böylece hangi ürünlerin ne miktarda satın alınacağını gösterdiği için plan dışına çıkmazsınız. Kaynak ve zamandan tasarruf edersiniz.
Büyük mağaza ve marketlerin indirim günlerini takip edin. Ancak indirimli satışlarda malın, modeli eski, serisi bitmiş ya da ayıplı olabileceğini de göz önünde bulundurun.
Etiket ve listelerde malın indirimli satış fiyatının indirimden önceki satış fiyatı ile birlikte gösterilmesi gerektiğini unutmayın.