İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yayınladığı genelgede iki müfettiş ve uzman sıfatıyla dışarıdan üç kişiye, belediye ve bağlı kuruluşlarının tüm elektronik veri tabanı ile altyapısını kopyalama yetkisi verdi.
Cumhuriyet’in ‘üst düzey bir devlet yetkilisine’ dayandırdığı bilgiye göre, görevlendirilen müfettiş ve uzmanlar Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının tüm elektronik veri tabanı ve altyapısı üzerinden inceleme ve araştırma yapacak. Gazete genelgenin fotoğrafını da paylaştı.
İmamoğlu, resmi olmayan sonuçlara göre seçilip mazbatası henüz verilmeden “Büyükşehir Belediyesi’nden şu 2 günde bir sürü ihbar alıyoruz. Dosya kaçıranlar, odasını toplayanlar… Ne oluyor kardeşim? Ben gidip tedbir almak istiyorum, İstanbullunun 1 kuruşunun bile hesabını soracağım. Bunların ihbarı var, kanıt olursa paylaşırım.” şeklinde açıklama yapmıştı.
‘İSTANBUL’UN HAFIZASI HUKUK VE ŞEFFAFLIK İÇERESİNDE KORUNACAK’
Son alınan tedbirlerle ilgili konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada “Daha birçok tedbirimiz olacak. Bunlar mahalli düzeyde olabilir. İnsan kaynakları tespiti düzeyinde olabilir. İştirakler düzeyinde olabilir. Şu an tek tek bunları sıralamaya vakit yetmez. Zira uzman ekiplerimiz çalışıyor. Basına sızıyor, görüyorum. Çok da önemli değil. Belki sızmaması gerekir ama bizim için şeffaflık ana prensip olduğu için orada bir şey yok. Sadece İstanbul’un hafızasını kamu içerisinde hukuka uygun bir şekilde muhafaza etme talimatıdır” dedi.
17 GÜNE İLİŞKİN BELGELERİ İSTEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçildiği gün ile göreve geldiği gün arasındaki 17 güne ilişkin banka ve tapu kayıtlarını, araç listelerini istedi.
İmamoğlu, Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu’nda çalışan iki müfettiş görevlendirerek, bu müfettişlere, belediye çalışanı veya dışarıdan görevlendirilecek üç uzmanla birlikte belediyenin elektronik veritabanında inceleme yapma ve veri tabanını kopyalama yetkisi verdi.
İNCELEME VERİ TABANIYLA SINIRLI DEĞİL
Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın ulaştığı belgelere göre İmamoğlu’nun başlattığı inceleme sadece veri tabanlarıyla sınırlı değil. İmamoğlu, 18 Nisan’da belediye şirketlerine bir yazı göndererek birçok bilgi ve belge istedi.
Seçim günü olan 31 Mart ile yazının gönderildiği 18 Nisan arasını kapsayacak şekilde banka mevcudu tespit tutanaklarını isteyen İmamoğlu, tapuda kayıtlı taşınmazları, belediyeye kayıtlı araçların listelerini, araçların kimler tarafından kullanıldığını, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ile tablet ve cep telefonlarının ve bunların tahsis edildiği kişileri, memur, sözleşmeli memurların listelerini de istedi. Bir başka evrakta iste şirketlerden istenen bilgiler şöyle sıralandı:
Mali tablolar
Bütçe uygulama sonuçları tabloları
Kasa sayım tutanakları
Alınan çekler
Menkul kıymet ve varlıklar
Tapuda kayıtlı ve kayıtlı olmayan taşınmazlar
İKİNCİ BİR EMRE KADAR TÜM İŞLEMLER DURDURULDU
Sözcü’nün haberine göre ise İmamoğlu, İBB’deki belediye iştiraklerinin rutin görevlerini sürdürmesini isterken, ikinci bir emre kadar bu kapsamın dışında kalan “ödeme, harcama, ihale, doğrudan temin, mal ve hizmet alımı, personel alımı, araç kiralama, alım satım, gayrimenkul kiralama, alış ve satış” benzeri tüm işler ve işlemleri durdurdu.