İmam Hatip Liselerine yönelik araştırma kapsamında görüşülen öğrencilerin sadece yüzde 38’i “Burada okumayı kendim seçtim” dedi. Öğrencilerin yüzde 51’i ailesi istediği için imam hatibi tercih ettiğini belirtirken yüzde 73’ü, ikinci bir şansı olsa başka bir okul türünü tercih edeceğini bildirdi.
İktidarın yönlendirmeleri ve MEB’in politikaları ile sayıları giderek artan ancak akademik başarısızlıkları ile tartışılan İmam Hatip Liselerine (İHL) yönelik araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Cumhuriyet döneminin en yüksek okul ve öğrenci sayılarına ulaşan İmam Hatip Lisesi’ne ilişkin “İçeriden” yapılan araştırma, öğrencilerin imam hatip algısını bir kez daha gözler önüne serdi. Ensar Vakfı’na bağlı Değerler Eğitimi Merkezi’nce paylaşılan araştırmada, öğrencilerin İHL’leri tercih etme nedenleri, İHL’lerden beklentileri ve memnuniyet düzeyleri ile ilgili bulgulara yer verildi.
ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 51’İ AİLE İSTEĞİYLE İMAM HATİP’E KAYDOLDU
Birgün gazetesinin haberine göre, araştırma kapsamında iki farklı grup ile görüşüldü. Buna göre, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Tokat Anadolu İHL’ye kayıtlı 254 öğrenci ve Türkiye’deki İmam Hatip Lisesi mezunları arasından seçilen 158 kişi, araştırma çerçevesinde sorulan sorulara cevap verdi. Araştırmaya katılan ve “İHL’de okumayı kendim seçtim” diyenlerin oranı yüzde 38’de kalırken öğrencilerin yüzde 51’i ailesi istediği için İHL’ye kayıt olduğunu söyledi. Puanı planladığı okula yetmediği için İmam Hatip Lisesi’ne yerleştiğini anlatan öğrencilerin oranı yüzde 44 oldu. Öğrencilerin yüzde 22’si, “İnançlarımı yansıttığı için İHL’yi tercih ettim” seçeneğini işaretledi.
Kuruluş amacı, “Din adamı yetiştirmek” olan İmam Hatip Liselerinin tercih edilme nedeninde bu amacın hiç etkisi olmadığı da araştırma sonuçlarına yansıdı. Araştırmaya katılan ve “İmam Hatip Lisesi’nde öğrenim görüp din görevlisi ya da ilahiyatçı olmak istiyorum” diyenlerin oranı yüzde 17’de kaldı.
Araştırmada, öğrencilerin okullarından memnuniyetlerinin belirlenmesi için de bir anket uygulandı. Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 68’inin İmam Hatip Lisesi’nde okumaktan ya memnun olmadığı ya da bu konuda kararsızlık yaşadığı ifade edildi. Tekrar tercih şansları olsa İmam Hatip Lisesi’ni seçip seçmeyecekleri sorulan öğrencilerin yüzde 73’ü, “Bugün yeniden İmam Hatip Lisesi’ne gelmezdim” seçeneğini tercih etti.
bu iktidar bile isteyerek ulkenin egitimini koreltti, bitirdi. insanlari cahil yap ki hic bir seyi sorgulamasinlar sormasinlar. Imam hatipten soguttular, dinden soguttular insanlari. yaptiklari kotuluk ancak 50 yilda temizlenir, ki o da bunlarin burnundan getirecek fitil fitil bir iktidar gelirse.