İlk feda edilen Türk Telekom oldu

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

Demek isteyince oluyormuş. İki senedir 4,75 milyar dolar kredi borcunu ödemeyen Türk Telekom’un sahibi Ojer Telekomünikasyon AŞ’nin (OTAŞ) yüzde 55’lik payı alacaklı 29 bankaya geçiyor.

Rekabet Kurumu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) onayları biter bitmez Türk Telekom’un yeni patronu alacaklı bankalar olacak.

BDDK ONAY ŞARTI KALKTI

Bankaların bir şirkete ortak olma, hisse devri ya da satın alınması gibi işlemlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tensip şartı dün itibarıyla kalktı.

Herkesin anlayabileceği lisanla ifade edeyim: Banka alacağını tahsil edemediği şirkete el koyacak. Kredi taksiti 3 ay aksadığında hisseler bankaya devredilecek.

Alacak tutarı, hisse fiyatı ve hisselerin ne kadarının devredileceği gibi teknik safahat her kredinin şartlarına göre değişecektir.

Türk Telekom’dan devam edelim… Kredi borcunun tahsil edilememesi yılan hikâyesine dönmüştü. tr724.com okurları hatırlayacaktır. Münhasıran bu mevzuyu birkaç defa kaleme almıştım.

HÜKÛMET İKİ YILDIR NİYE BEKLEDİ?

2016 senesinden beri bankaların haklı taleplerine kulak asmayan hükûmet bir anda fikir değiştirdi. Sebebi malum.

Dolar 7 TL’yi üç günde aşınca Ankara’da birilerinin aklı başına geldi. O kibirli hallerinden eser kalmadı.

BDDK bir günde üç beş yönetmeliği birden değiştirdi. Maksat bankaların kapısından içeri giren krizi bir yerde durdurabilmek, en azından hasarı azaltabilmek.

Ortalık toz duman ve bankacılık otoritesi tek taraflı alelacele kararlar alarak yangını söndüreceğini zannediyor.

Bankaların batık kredileri haliyle artıyor. BDDK’nın aklına halının altı geldi ve bankalara “Peşinen onay verdim, borçlu şirketleri devralın.” diyor.

Ruhsatı alan 29 banka da vakit kaybetmeden BTK’nın kapısını çaldı. Edindiğim bilgiye göre BTK ve Rekabet Kurumu onayları perşembe veya cuma gününe yetişecek.

OTAŞ’IN PAYLARI BANKALARA DEVREDİLECEK

Akabinde Türk Telekom’un ekseriyet hissesine OTAŞ’ın elindeki paylar kredi veren bankaların kuracağı girişim şirketine devredilecek.

Böylece Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası başta olmak üzere 29 banka telekomünikasyon sektörüne adım atmış olacak. Artık bankalar Turkcell ve Vodafone ile aynı ligde top koşturacak.

Bankalar alacaklarını tahsil edebilmek için çok uğraştı. Amma velakin Türkiye’de netice alabilmek için kanuna riayet etmek kâfi gelmiyor. Yazılı olmayan kurallar var.

Masada tarafların kabul ettiği planlar her seferinde Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan’a takıldı.

TELEKOM’U BATIRANLAR ERDOĞAN’IN A TAKIMINDA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Saray müşaviri Yiğit Bulut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren gibi isimlerden müteşekkil Türk Telekom yönetim kurulu Erdoğan’ın bu tavrının verdiği pervasızlıkla borçları ödemedi.

Bankaların da işlem yapmasına müsaade edilmedi. Hatta bankalarla dalga geçer gibi bilanço dönemlerinde kâr rakamları açıklayan idareciler, “Kâr varsa borcunuzu ödeyin.” denildiğinde de kulaklarının üstüne yattı.

2005 senesinde 6,55 milyar dolara 21 seneliğine OTAŞ’a devredilen Türk Telekom’un bu hale düşürülmesi için hususî bir gayret sarfedilmesi lazımdı.

“BAŞARISIZLIK HİKÂYESİ” DİYE OKUTULMALI

Yönetim kurulu ve icra kurulu kendileri ile ne kadar iftihar (!) etse azdır. Akmaz-kokmaz ve nakit akımı en kuvvetli bir işte gelinen nokta işletme derslerinde “başarısızlık hikâyesi” olarak okutulacak kadar ibretlik.

Türk Telekom sabit telefon ile TTnet ile geniş bant internet altyapısında hâkim mevkide oynarken batırıldı. Cep telefonu işletmecisi Avea da o bünyede faaliyet gösteriyor.

Dün “Bankaları kurtarmak için şirketleri feda edecekler” başlıklı makalede (http://www.tr724.com/bankalari-kurtarmak-icin-sirketler-feda-edilecek/) ima ettiğim ilk şirket Türk Telekom idi. Bu kadar süratli işlem yapmalarını beklemiyordum.

Mutfaktaki krizin hangi seviyede olduğunu hükûmetin Telekom telaşından anlamak mümkün.

29 banka Telekom dosyasında talihli sayılır. Alacaklarına mukabil masada Türk Telekom gibi bir şirketin hisseleri vardı.

ORTADA ŞİRKET KALMAMIŞSA…

Pekâlâ kocaman hafriyat çukurundan başka malı-mülkü-nakiti kalmamış inşaat şirketlerinden alacaklarını nasıl tahsil edecekler?

Bankacılar, telekomculuktan sonra inşaatçılığa mı soyunacak?

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin, “Ayşe Teyze’nin dolarla ne işi var?” suâlini hatırladım.

O kadar da değil… Bankacıların demir ve çimentoyla ne işi var? İnce hesap yapılacak safhayı çoktan geçtik.

SIRA BİRKAÇ BÜYÜK LOKMAYA GELDİ

Hükûmet mecburen bankalara yol verdi. Onlar da en iyi bildiği işi yapacak. Güneşli havada açtıkları şemsiyeyi yağmurda kapatacak, sanayicinin sandalyesine kadar el koyacaklar.

Saray gazeteleri de krizde sanayicinin, esnafın ve işçinin silindir gibi ezilmesini değil “Bankalara BDDK dopingi” yalanını manşete çekecek. A Haber ve TRT’ye mahkum edilmiş vatandaşın zaten haberi olmayacak.

Krizde bankalara ilk feda edilen Türk Telekom oldu. Sırada birkaç büyük lokma daha var…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin